1. You want that $100.00 in your pocket or an Amazon Fire TV don't you? Well here's the deal. With our new updated look we are in desperate need of an updated logo. The 'old' one has certainly served us well, but it's time. Find all the details here: bit.ly/1q0k6Wa
  2. DroidForums.net is currently undergoing a major software upgrade. If you are experiencing any problems logging in please: Contact Us

Zipalign from Liberty tool box

Discussion in 'Liberty ROM D2' started by Cstryon, Jan 25, 2011.

  1. Cstryon
    Offline

    Cstryon New Member

    Joined:
    Jan 25, 2011
    Messages:
    398
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Hello,
    New to the forums, and fairly new to droid hacking. I use a droid 2.


    I have liberty rom installed and am loving it! I feel....liberated..hah!

    I have a problem with zipalign. I try to run it from the Liberty toolbox, and it says processing, but then does nothing. It doesn't freeze, I am able to use my phone and do anything else, but use the toolbox. I've given it ~ 15 minutes to see if it just takes a long time, but it was still 'processing'. I've done this a few times and always end up rebooting after about 15 minutes. Does it take this long, or longer? Do I need to give it a half hour or an hour before I give up? Is there a better way to do it, maybe in terminal? Or maybe a script specifically?
    Thanks for the great rom and community! And thanks for any help!
  2. trook
    Offline

    trook New Member

    Joined:
    Sep 4, 2010
    Messages:
    617
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Lake Elsinore Ca
    I zipaligned mine last night, it took about 20 minutes. I have 147 apps.

    Sent from my DROID2 using DroidForums App
  3. Probedroid
    Offline

    Probedroid New Member

    Joined:
    Jan 20, 2011
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    What exactly does the zipalign options do for ya?
  4. trook
    Offline

    trook New Member

    Joined:
    Sep 4, 2010
    Messages:
    617
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Lake Elsinore Ca
    I read that it basically optimizes them so the system doesn't have to work as hard or use up as much resources to run them. That's the very basic explanation, something about aligning them with 4 data points.... I do know that my phones acted a lot better since I did it.

    Sent from my DROID2 using DroidForums App
  5. miketoasty
    Offline

    miketoasty New Member

    Joined:
    Sep 18, 2010
    Messages:
    147
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Pittsburgh, PA
    Zipalign is an archive alignment tool that provides important optimization to Android application (.apk) files. The purpose is to ensure that all uncompressed data starts with a particular alignment relative to the start of the file. Specifically, it causes all uncompressed data within the .apk, such as images or raw files, to be aligned on 4-byte boundaries. This allows all portions to be accessed directly with mmap() even if they contain binary data with alignment restrictions. The benefit is a reduction in the amount of RAM consumed when running the application.

    Gotta love google.
  6. Probedroid
    Offline

    Probedroid New Member

    Joined:
    Jan 20, 2011
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Thanks guys for the explanation, 'preciate it!
  7. Cstryon
    Offline

    Cstryon New Member

    Joined:
    Jan 25, 2011
    Messages:
    398
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    So I should wait longer than?

    Edit: yup that did it, I give 20 ish minutes and it worked. Patients did it :)

    Cstryon
    Droid 2
    OC at low voltage 1.3Ghz
    Liberty 1.0 - UD theme
    Ghost armour (i recommend it)
    Last edited: Jan 26, 2011
  8. troutbeck27
    Offline

    troutbeck27 New Member

    Joined:
    Oct 15, 2010
    Messages:
    110
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Eugene, Oregon
    OK I have run this and it says "..... already zipaligned".

    However when I plug my D2 into the computer via USB there is nothing in the folder.

    Is this normal?
  9. bigfootjumpsuit
    Offline

    bigfootjumpsuit New Member

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    115
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Omaha, NE
    hey, after reading this post I finally gave zipalign a try. I've been on the "processing" screen for like 50 min. any ideas? or should I still wait on it.?
Search tags for this page
how often should i zipalign my android
,
how to zipalign system apps on boot
,

rom toolbox zipalign

,

rom toolbox zipalign script

,
rom toolbox: what is zipalign
,
zipalign.zip