1. DroidForums.net is currently undergoing a major software upgrade. If you are experiencing any problems logging in please: Contact Us

Signal Strength

Discussion in 'Droid Razr and Razr Maxx ICS discussion' started by bama stripes, Jul 1, 2012.

  1. bama stripes
    Offline

    bama stripes New Member

    Joined:
    Jun 24, 2010
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    The signal strength on my Maxx is 1/2 of what it was pre-update. My wife's Maxx is still on GB and has 5 bars vs my 2.

    Anyone experience this or have a fix ?
  2. thebeeobee
    Offline

    thebeeobee New Member

    Joined:
    Apr 17, 2012
    Messages:
    88
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Bars mean nothing. Check the actual numbers..they are available in the settings somewhere.

    The nexus went through this...

    Here is an explanation: AnandTech - Investigating the Galaxy Nexus LTE Signal Issue

    And here are the bars recalibrated in 4.0.4 on the Nexus: AnandTech - CDMA/LTE Galaxy Nexus 4.0.4 Update Changes Signal Reporting

    So yeah, check the actual signal numbers and see if there is a drop. There may be (I don't know), but I bet you they just scaled the bars differently. Curious to see your findings.
  3. bama stripes
    Offline

    bama stripes New Member

    Joined:
    Jun 24, 2010
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Found signal strength in "About Phone" under Settings. The signal strengths ranged from -108dBm (2 bars) to -78 dBm (3 bars). My wife's phone, still operating GB, reflected -90 dBm (5 bars) to -85 dBm(5 bars) for the same period.

    Sounds like there may be a change in the scale used to calculate the number of bars from GB to ICS.
  4. yzonker
    Offline

    yzonker New Member

    Joined:
    Nov 21, 2011
    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Yea, GB was always really optimistic about singal level in regards to the # of bars it displayed. I think they've actually gone to a more usable scale in ICS.
  5. jroc
    Offline

    jroc Well-Known Member

    Joined:
    Apr 9, 2010
    Messages:
    3,837
    Likes Received:
    61
    Trophy Points:
    48
    Location:
    Washington DC
    Cant even go by the numbers anymore. ICS shows LTE bars and decibels more accurately.

    I have seen in the exact same spot 1x, 3G and 4G all have different bars and decibels. 4G looked worse now than on GB too. Easy way to see this is in the About Phone or Network areas. On 3G, it should show 1x and 3G readings at the same time and it they be different. The bars will represent 3G if the phone is connected to 3G.

    I think on GB and before...it was showing the 1x readings, cant remember now. Either way....on GB and before it wasn't showing the accurate 4G bars and decibels.
    Last edited: Jul 1, 2012
  6. xeene
    Online

    xeene Well-Known Member

    Joined:
    Jun 28, 2010
    Messages:
    1,589
    Likes Received:
    147
    Trophy Points:
    63
    Location:
    usa
    Based on download/upload speeds this ics update ruined Motorola reputation for having best reception in business.

    For example: I have nexus, wife has maxx. Her d/u speeds were always 2-3x of my nexus. After the update its same or worse then nexus. On both 4G and 3g.

    I used to be able to watch espn over 3g on high definition with her phone, now it can hardly keep low def going without buffering. Motorola really ****ed up the radios with this update.
  7. droid2drummer
    Offline

    droid2drummer New Member

    Joined:
    Apr 11, 2011
    Messages:
    2,589
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Ga...
    After a few days of settling it should get better. I factory data reset and all is ten times better...my issue now is browser hanging occasionally

    Sent from my DROID RAZR using Tapatalk 2
  8. xtor
    Offline

    xtor Well-Known Member

    Joined:
    Dec 16, 2011
    Messages:
    1,294
    Likes Received:
    68
    Trophy Points:
    48
    Location:
    Northern Ca
    How do you do a factory data reset on ics?, what will i loose?

    point of origin
  9. aggiesrul8
    Offline

    aggiesrul8 New Member

    Joined:
    May 29, 2012
    Messages:
    12
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    After installing ICS, my Maxx seems to run faster. I guess different strokes for different folks (as with most any Operating system update/upgrade)
  10. jroc
    Offline

    jroc Well-Known Member

    Joined:
    Apr 9, 2010
    Messages:
    3,837
    Likes Received:
    61
    Trophy Points:
    48
    Location:
    Washington DC
    Yea....cuz I havent had any better or worse battery life or worse data speeds after the ICS update. Those 2 things I have seen some ppl complain about.
  11. nanohead
    Offline

    nanohead New Member

    Joined:
    Jan 16, 2011
    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    That should not be the case unfortunately. Same software, running on same hardware, should yield same results. Especially on cell phones on the wireless part, the baseline should be identical. The entire technology industry relies on that assumption. Not a good thing if they are all different
  12. memedic95
    Offline

    memedic95 New Member

    Joined:
    Jun 26, 2011
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    South Carolina
    When you update an OS with a new one and everyone has all kinds of different 3rd party app's installed, the new OS will install differently on each device which can cause any number of things to happen. When you do a Factory Data Reset, then and only then will you get identical results unless of course their is some kind of defect with the hardware on the device.
  13. jroc
    Offline

    jroc Well-Known Member

    Joined:
    Apr 9, 2010
    Messages:
    3,837
    Likes Received:
    61
    Trophy Points:
    48
    Location:
    Washington DC
    When my Droid 1 was my main phone...I was heavy into custom ROMs, kernels. You would be surprised how the same exact kernel would be great for x amount of users....and not so good for x amount of users. The cpu's each phone has isnt necessarily the same exact one. I think thats why different ppl got different results with the same exact kernel. How these phones are built, put together isnt necessarily the same exact way.

    Perfect and easy example...the black splotches on some RAZR's and G Nex screens. Its there on different phones that use Amoled screens. It looks worse on some, and virtually non existent on others. I have a PS Vita...that the black splotches look ALOT worse than my RAZR.
    Last edited: Jul 2, 2012
Search tags for this page
cm razor weak signal?
,

droid 2 signal strength

,

droid maxx signal strength

,

droid razr maxx signal strength

,

how to check signal strength on droid razr

,

how to get better cell signal wiyh razr maxx hd in my truck

,

how to improve razr reception

,
how to strenghten signal for razr maxx hd
,

htc vs motorola phones signal strength

,
maxx hd signal in an out 1x 3g 4g all the time
,

razr maxx signal strength

,

samsung vs. motorola signal strength

,

signaal strength motorola droid 4 versus samsung s 5

,

weak signal on motox

,

what phone is better than the droid x2 for signal reception