S7 using all my data

Discussion in 'Android Tech Support' started by Yogi1975, Sep 12, 2016.

  1. Yogi1975

    Yogi1975 New Member

    Joined:
    Sep 12, 2016
    Messages:
    12
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    3
    Ratings:
    +8
    Current Phone Model:
    Galaxy S7
    Hey guys I keep exceeding my mobile data... Screenshot_20160912-231210.png . So I looked in data usage and at the top of the list is an app called system message.
    Can anyone tell me what this app is and why it's using so much data?
     
  2. Jonny Kansas

    Jonny Kansas Administrator
    Staff Member Rescue Squad

    Joined:
    Jan 21, 2010
    Messages:
    16,474
    Likes Received:
    7,054
    Trophy Points:
    1,278
    Location:
    Michigan's Upper Peninsula
    Ratings:
    +8,396
    Current Phone Model:
    Pixel XL
    Twitter:
    jonny_ks
    Welcome to the forum!

    I've never seen that before. I'm guessing it's acting up in a crazy way. If you tap on "System Message", what does that screen look like?

    Is there an option for "Force Stop"? There should be. Tap that and tell it to do that for sure. You might also want to clear date/cache for that app.

    If you can disable it, that would be my last resort, since we're not sure what that's supposed to do.
     
  3. Yogi1975

    Yogi1975 New Member

    Joined:
    Sep 12, 2016
    Messages:
    12
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    3
    Ratings:
    +8
    Current Phone Model:
    Galaxy S7
    Heres what it looks like when I tap.
    There is no option to disable or stop it.
     

    Attached Files:

    • Like Like x 1
  4. Jonny Kansas

    Jonny Kansas Administrator
    Staff Member Rescue Squad

    Joined:
    Jan 21, 2010
    Messages:
    16,474
    Likes Received:
    7,054
    Trophy Points:
    1,278
    Location:
    Michigan's Upper Peninsula
    Ratings:
    +8,396
    Current Phone Model:
    Pixel XL
    Twitter:
    jonny_ks
    Very strange. Anything in "View App Settings" there at the bottom?

    Sent from my XT1650 using Tapatalk
     
  5. Yogi1975

    Yogi1975 New Member

    Joined:
    Sep 12, 2016
    Messages:
    12
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    3
    Ratings:
    +8
    Current Phone Model:
    Galaxy S7
    No you can't click on that :(
     
  6. Yogi1975

    Yogi1975 New Member

    Joined:
    Sep 12, 2016
    Messages:
    12
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    3
    Ratings:
    +8
    Current Phone Model:
    Galaxy S7
    In this screen I'm not able to click anything either.
     

    Attached Files:

  7. Jonny Kansas

    Jonny Kansas Administrator
    Staff Member Rescue Squad

    Joined:
    Jan 21, 2010
    Messages:
    16,474
    Likes Received:
    7,054
    Trophy Points:
    1,278
    Location:
    Michigan's Upper Peninsula
    Ratings:
    +8,396
    Current Phone Model:
    Pixel XL
    Twitter:
    jonny_ks
    Tap on data usage. Is there the option to restrict background data at the bottom?

    Here's my screen like that for Tapatalk. Notice the toggle at the bottom. Turning that on MAY help.

    [​IMG]

    Sent from my Moto Z
     
  8. Yogi1975

    Yogi1975 New Member

    Joined:
    Sep 12, 2016
    Messages:
    12
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    3
    Ratings:
    +8
    Current Phone Model:
    Galaxy S7
    Theres no option to disable background data for this app.. Anywhere
     
    • Like Like x 1
  9. Yogi1975

    Yogi1975 New Member

    Joined:
    Sep 12, 2016
    Messages:
    12
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    3
    Ratings:
    +8
    Current Phone Model:
    Galaxy S7
    I'm in Australia by the way.
     
    • Like Like x 1
  10. Jonny Kansas

    Jonny Kansas Administrator
    Staff Member Rescue Squad

    Joined:
    Jan 21, 2010
    Messages:
    16,474
    Likes Received:
    7,054
    Trophy Points:
    1,278
    Location:
    Michigan's Upper Peninsula
    Ratings:
    +8,396
    Current Phone Model:
    Pixel XL
    Twitter:
    jonny_ks
    Very strange. I'm guessing it's some sort of system app misbehaving, but no clue why or what it's for.

    Have you tried clearing the phone's cache partition?

    On the S7:
    Turn the phone off.

    Press & hold the Power, Volume Up, & Home buttons at the same time. Hold them until you get a black screen with tiny blue writing saying "Booting recovery" or similar.

    Let go when you see that screen.

    It may say it's installing a system update. Just wait through this.

    When you get to a "weird" text menu on a black background, use the volume down key to highlight "clear cache partition" (or similar)

    Once it's highlighted, press the power button to select it. If it asks for confirmation, tell it yes.

    Once compete, the list will show up again. Select the Reboot option (Not boot to recovery).

    If that doesn't seem to work, you might want to use the quick toggle in the notification pull down to turn mobile data off when you're not using it.

    Might also be worth it to contact your carrier & see what they have to say.

    Sent from my Moto Z
     
  11. Yogi1975

    Yogi1975 New Member

    Joined:
    Sep 12, 2016
    Messages:
    12
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    3
    Ratings:
    +8
    Current Phone Model:
    Galaxy S7
    Ok I'll give it a try.. Thanks
     
    • Like Like x 1
  12. Jonny Kansas

    Jonny Kansas Administrator
    Staff Member Rescue Squad

    Joined:
    Jan 21, 2010
    Messages:
    16,474
    Likes Received:
    7,054
    Trophy Points:
    1,278
    Location:
    Michigan's Upper Peninsula
    Ratings:
    +8,396
    Current Phone Model:
    Pixel XL
    Twitter:
    jonny_ks
    No problem. Keep us posted.

    It's not often we see something new & crazy like this.

    Sent from my Moto Z