Can't send emails but can recieve

Discussion in 'Droid 2 Tech Issues' started by lawsonje, Nov 30, 2010.

  1. lawsonje

    lawsonje New Member

    Joined:
    Nov 30, 2010
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    I just got my droid a few days ago and I thought I had set up my email, i have an outlook live account. However I can not send emails but I can recieve them. I guess this means something is wrong with the outgoing server? I'm using port 587.

    Any help would be appreciated! :)
     
  2. mac424

    mac424 Member

    Joined:
    Nov 7, 2010
    Messages:
    96
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    Pittsburgh, PA
    Ratings:
    +0
    Yes sounds like your outgoing server settings are a little off. Double check what the pop3 settings should be for the outgoing server (authentication, port, etc).

    One question - Outlook Live? I dont think I've ever heard of that one. Are you sure its not Windows Live (Hotmail) that you're using through Microsoft Outlook or MS Outlook Express?
     
  3. lawsonje

    lawsonje New Member

    Joined:
    Nov 30, 2010
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    Yes its windows live. I had the incoming server set as IMAP and I changed it to POP and both work to receive mail. The outgoing server is SMTP
     
  4. mac424

    mac424 Member

    Joined:
    Nov 7, 2010
    Messages:
    96
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    Pittsburgh, PA
    Ratings:
    +0
    Ok. I did a quick search. Make sure you verify these things:

    SMTP (outgoing) server: smtp.live.com
    SMTP port: 25
    • If you run into problems sending mail, try "587" for the SMTP port instead.
    SMTP SSL required: yes
    SMTP authentication: yes
    SMTP user name: your full Windows Live Hotmail email address
    SMTP password: your Windows Live Hotmail password
     
  5. lawsonje

    lawsonje New Member

    Joined:
    Nov 30, 2010
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    Those were not the settings I had but I tried them and they did not work either. My mail account is a windows/Microsoft live account that is a outlook web app . I accessed the SMPT settings from my email it gave me the server name and port #.
     
  6. mac424

    mac424 Member

    Joined:
    Nov 7, 2010
    Messages:
    96
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    Pittsburgh, PA
    Ratings:
    +0
    Hmm ok, well that was worth a shot. Maybe I searched wrong. What is the extension on your email (@xxxx.com)?
     
  7. Taegost

    Taegost Member

    Joined:
    May 16, 2010
    Messages:
    687
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Tampa Bay, Fl
    Ratings:
    +1
    Yeah, more then likely it's a problem with the SMTP authentication. Most outgoing servers require some kind of authentication, from as simple as logging in again, to having to check the incoming mail before it can send outgoing. If you go into the Help section of your Windows Live e-mail on your PC, there should be a setup/troubleshooting section that tells you exactly what settings need to be in place for it it to work.
     
  8. jjcjnorth

    jjcjnorth New Member

    Joined:
    Nov 26, 2010
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    Had same issue. I had to download K9 Mail app and emails send fine. Doesn't work for @hotmail tho.
     
  9. wiressuck

    wiressuck New Member

    Joined:
    Dec 3, 2010
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    I am having the same issue now. it seems that the generic emailer has lost the account partially. I am still also able to receive but the sents have stacked up in the outbox.
    anybody know the best way to recover the 30 emails to resend them?

    I can't recreate the acct without deleting it, and do not want to risk losing the mails.
    if someone has a good suggestion I am all ears. I will also get rid of this gmail app that is provided asap.

    thanks
     
    #9 wiressuck, Dec 3, 2010
    Last edited: Dec 3, 2010
  10. UrbanBounca

    UrbanBounca Rescue Squad
    Staff Member Rescue Squad Premium Member

    Joined:
    Sep 25, 2010
    Messages:
    2,737
    Likes Received:
    199
    Trophy Points:
    143
    Location:
    Virginia
    Ratings:
    +240
    For the record, Live doesn't support IMAP. When I entered my email address and password, Android set up all the server information.
     
  11. ebruot

    ebruot Member

    Joined:
    Feb 26, 2010
    Messages:
    45
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0
    You might try going into settings>applications and clear data and cache for the gmail app. I have had to do that before many times, especially after switching ROMs. I don't remember, but you might lose the messages currently in your outbox though.
     
  12. sg32

    sg32 New Member

    Joined:
    Dec 6, 2010
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    Outlook issue

    I just purchased Droid X, I'm an ex-BB user, I can send e-mails but cannot receive from my outlook account. Not exchange server PoP3 account. any suggestions?
     
Search tags for this page

android hotmail won't send

,
android won't send hotmail email
,
can't send email from samsung galaxy s3
,
galaxy note 2 won't send email
,
hotmail on android won't send
,
hotmail won't send android
,

hotmail won't send from android

,
hotmail won't send from android
,
recieve but can't send gotmail samsung
,
samsung galaxy s3 cannot send email hotmail