Things "missing" in ICS for Bionic

Discussion in 'Motorola Droid Bionic' started by puckalicious, Aug 12, 2012.

  1. puckalicious
    Offline

    puckalicious New Member

    Joined:
    Nov 29, 2011
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    The Great State of MI
    Since I'm new to ICS running on my Bionic, thought I'd share a few things I miss from GB.

    - No shortcut for Voice Commands. Found an app for it though. I need it for my car dock home screen.

    - No shortcut for video camera, only still camera. Nice to go straight to the video function instead of having to move the slider, like when in the car dock.

    - Flash. Yeah there is Flash but performance is crap and will not play embedded video in web pages.

    - Google Car Home. Very simple but effective home screen for the car dock. The new built in one looks much nicer but is much more clumsy to use.

    - Going to Contacts from within Dialer app. Can't do it anymore... personal preference I suppose.

    - Alarms full screen display; clock is much smaller and harder for my glasses-less eyes to see in bed. Nitpicking, I know. Yes I realize there are a million alarm clock apps.

    - Have not looked yet, but is there an HDMI-out hack in ICS like GB that allows any on screen video to output via HDMI?
  2. Bionic_Racer
    Offline

    Bionic_Racer New Member

    Joined:
    May 31, 2012
    Messages:
    355
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Location:
    USA
    I definitely miss flash and the ability to access my contacts from the dialer. Sucks, but oh well.
  3. tjk629
    Offline

    tjk629 New Member

    Joined:
    Jan 5, 2010
    Messages:
    3,037
    Likes Received:
    65
    Trophy Points:
    0
    Few ways around this:

    1.) menu > system settings > accessibility > double tap home launch. Voice Commands is for Nuance and voice search is stock android
    2.) Long press on the search key
    3.) If you have the Bionic card dock then voice search is on the car dock homescreen

    While in the dialer press the search key

    You could try webtop mode (you don't need a dock anymore) and see if it will. I haven't had any problems with video output myself.
  4. puckalicious
    Offline

    puckalicious New Member

    Joined:
    Nov 29, 2011
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    The Great State of MI
    Thanks for the tip for the Dialer to show contacts.
  5. tjk629
    Offline

    tjk629 New Member

    Joined:
    Jan 5, 2010
    Messages:
    3,037
    Likes Received:
    65
    Trophy Points:
    0
    Another thing you can do is, if you know who you want to call you can start T9 typing their name into the dialer. So, if I wanted to call John I would start dialing 5646 (John), and the dialer will bring his contact up as a suggested caller. You can also do this for phone numbers as well. From there you can call the number they suggested, and if you have more than one number for the contact just press the contact photo for more suggestions.

    I think Gingerbread had this feature, so it isn't new. But since contacts aren't part of the dialer anymore I've been using the above method to call contacts.
  6. grgguy
    Offline

    grgguy Member

    Joined:
    Mar 12, 2010
    Messages:
    391
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Location:
    SoCal

    Video taping a lot while your driving ? I'm thinking they may have not put that in there for a reason ?
  7. Xtra Big Kahuna
    Offline

    Xtra Big Kahuna Member

    Joined:
    Nov 2, 2010
    Messages:
    141
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    The thing that bugs me is that you can't link ringer and notification volume on stock ICS. I find that to be the biggest inconvenience out of anything. Luckily there is AOKP for that though.
  8. striker85
    Offline

    striker85 New Member

    Joined:
    Oct 7, 2011
    Messages:
    169
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    0
    I can't stand that. Why on Earth would they NOT link the two? I seriously have to go way into the settings menu to tweak the volume of my ringer/notifications separately?
  9. sonicxtacy02
    Offline

    sonicxtacy02 New Member

    Joined:
    Jul 15, 2010
    Messages:
    244
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    car mode is there for sure, I use Tasker to enable it. I dont really have a car dock, does it not automatically come up anymore? I also still have flash on .232, but I guess you mean they just wont update it right?
  10. Tonik
    Offline

    Tonik Member

    Joined:
    Sep 11, 2011
    Messages:
    555
    Likes Received:
    15
    Trophy Points:
    18
    Try the 'People' shortcut instead. That takes you straight to your contacts, then here is an icon on the bottom to get you to the dialer.
  11. puckalicious
    Offline

    puckalicious New Member

    Joined:
    Nov 29, 2011
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    The Great State of MI
    Helps to have video during daily commute of road ragers, and if pulled over by police. Never know when you might need evidence of wrong doing.

    Car dock works fine and brings up whatever default program you want. Just a complaint about the stock car app not being as customizable as the old one. You are stuck with certain shortcuts that I don't find useful.

    One thing to add that I like a lot about ICS in car mode... when someone texts you it pops up a notification on screen and prompts if you want the text read aloud or not. Must be something custom to Motorola? I used to do this exact thing in GB with Tasker, now I really don't have a need for Tasker anymore since the Moto Smart Actions does everything else I need.


    One other thing, has anyone installed the Google Now apk with success on Bionic ICS leak?
    [MOD] [4.0+] [UPDATE 08/08] The Google Now for ICS Project [APK AND ZIP] [ARMv6&v7] - xda-developers
  12. sweeeeet
    Offline

    sweeeeet Well-Known Member

    Joined:
    Apr 14, 2010
    Messages:
    8,304
    Likes Received:
    59
    Trophy Points:
    48
    or from dialer press search button

    Sent from my DROID BIONIC using Tapatalk
  13. sweeeeet
    Offline

    sweeeeet Well-Known Member

    Joined:
    Apr 14, 2010
    Messages:
    8,304
    Likes Received:
    59
    Trophy Points:
    48
    what's missing for me is when I'm in a video I use to be able to control ringer volume and if I clicked the video I controlled media volume

    also while in a call if I start a video and lower the volume it only lowers the call volume and I can't change the video volume at all.. on gb if I clicked the video I could control the media volume

    also also.. on the samsung s3 when changing the volume a settings button would pop up to alter notification volume as well as ringer volume. we can only change ringer unless going another route

    Sent from my DROID BIONIC using Tapatalk
  14. puckalicious
    Offline

    puckalicious New Member

    Joined:
    Nov 29, 2011
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    The Great State of MI
    So I'm really hoping someone can help with my desire to open the camera in video mode. Is there a way to create a shortcut to do this?
  15. sweeeeet
    Offline

    sweeeeet Well-Known Member

    Joined:
    Apr 14, 2010
    Messages:
    8,304
    Likes Received:
    59
    Trophy Points:
    48
    camcorder shortcut ..it's an app

    Sent from my DROID BIONIC using Tapatalk
  16. puckalicious
    Offline

    puckalicious New Member

    Joined:
    Nov 29, 2011
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    The Great State of MI
    Care to share? The only "apps" I've found are quite old and lock the camcorder into QHD or SVGA resolution and you can't change any options.
  17. sweeeeet
    Offline

    sweeeeet Well-Known Member

    Joined:
    Apr 14, 2010
    Messages:
    8,304
    Likes Received:
    59
    Trophy Points:
    48
    by Bryan owens

    looks like this.... same as stock Ics cam minus the preview screen

    [​IMG]

    Sent from my DROID BIONIC using Tapatalk
  18. FourFive
    Offline

    FourFive New Member

    Joined:
    Dec 8, 2011
    Messages:
    30
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Google Chrome > Stock Browser
  19. puckalicious
    Offline

    puckalicious New Member

    Joined:
    Nov 29, 2011
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    The Great State of MI
    For anyone that cares I found a workaround. Thanks to member SallyC who posted about an app called QuickShortCutMaker, I used this to create a shortcut to open the camera app directly to camcorder mode.

    http://www.droidforums.net/forum/droid-razr-maxx/218724-voice-search-shortcut.html#post2211370

    App:
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sika524.android.quickshortcut
  20. Tonik
    Offline

    Tonik Member

    Joined:
    Sep 11, 2011
    Messages:
    555
    Likes Received:
    15
    Trophy Points:
    18
    So far I am finding that Firefox for Android fixes this problem. I have ditched the stock browser for it and am having no problems with embedded flash videos.
Search tags for this page
,android camera app missing,android camera missing,camera ap
,
bionic gingerbread car dock apk
,

bionic hdmi volume control

,
camcorder missing bionic
,
can't speak to text on bionic anymore
,
droid bionic how to find missing video camera
,
hdmi workaround for ics
,
ics camcorder shortcut
,
missing camcorder from bionic screen