Calling from Canada

Discussion in 'Android General Discussions' started by arty2hottie, Apr 28, 2010.

  1. arty2hottie
    Offline

    arty2hottie New Member

    Joined:
    Dec 8, 2009
    Messages:
    360
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Oregon
    Hey just wondering if someone could help me or give the link of where to go. I dont even know what to search.

    Im going to Canada this summer for work (from oregon) and was wondering if there is a way to be able to make calls without having to change my voice plan. I have an old one that is cheap and if I change it I will not be able to go back to it. I will be getting the international data so I can use my data in Canada. That is costing me an arm and a leg by the way but I have to have my email and data haha.

    I have google voice which will help for text but I dont think it will help for making calls from Canada. You guys have any suggestions or do I have to change my plan? Thanks
  2. Backnblack
    Offline

    Backnblack Premium Member Premium Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    11,263
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    0
    Get a cheap flip and a sim from a carrier up there....
  3. pc747
    Online

    pc747 DF Administrator Staff Member Rescue Squad

    Joined:
    Dec 23, 2009
    Messages:
    17,375
    Likes Received:
    988
    Trophy Points:
    113
    do they have tracfone up there....
    maybe use skype.
  4. arty2hottie
    Offline

    arty2hottie New Member

    Joined:
    Dec 8, 2009
    Messages:
    360
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Oregon
    By the way I have a droid. I will be in Victoria Canada.

    What would buying a cheap flip and getting a sim do?
  5. chrisnoxid
    Offline

    chrisnoxid New Member

    Joined:
    Feb 12, 2010
    Messages:
    66
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Canada eh
    no skype up here :mad:
  6. Backnblack
    Offline

    Backnblack Premium Member Premium Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    11,263
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    0
    Make cheap calls with it and use your droid for data.
  7. arty2hottie
    Offline

    arty2hottie New Member

    Joined:
    Dec 8, 2009
    Messages:
    360
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Oregon
    I didnt even think about skype but I guess that is not an option for me? What if I use my data to use skype to call from Canada?
  8. arty2hottie
    Offline

    arty2hottie New Member

    Joined:
    Dec 8, 2009
    Messages:
    360
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Oregon
    Thats a thought. I will have to look into what a cheap plan would be there.
  9. smokiedabong
    Offline

    smokiedabong New Member

    Joined:
    Dec 24, 2009
    Messages:
    988
    Likes Received:
    14
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Internet
    If you have a data plan you can also setup your Google Voice account on Sipdroid using sipgate and sipsorcery to make free VoIP calls on any US number . You need a decent data signal for it to work , but it works great .
  10. arty2hottie
    Offline

    arty2hottie New Member

    Joined:
    Dec 8, 2009
    Messages:
    360
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Oregon
    Is there a thread that tells you how to do this?
  11. kodiak799
    Online

    kodiak799 Well-Known Member

    Joined:
    Feb 20, 2010
    Messages:
    4,796
    Likes Received:
    217
    Trophy Points:
    63
    If you use your droid for data, make sure you are connected to WiFi. Roaming data charges in Canada ($2 per meg downloaded) are worse than the calling charges (consider a data roaming VoIP call would cost $2 a minute at @ 1 meg, whereas the international roaming costs 65 cents or something).

    So the way to go is VoIP over free WiFi. Otherwise I'd suggest adding the Canada calling plan options - I think one is available for $20, some international calling plan add-on.
  12. dvap00
    Offline

    dvap00 New Member

    Joined:
    Feb 2, 2010
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Nebraska
    VZW has a "Reduced International Dialing" option. May be worth looking into. It's an add-on to your account, take it off when you return.
  13. arty2hottie
    Offline

    arty2hottie New Member

    Joined:
    Dec 8, 2009
    Messages:
    360
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Oregon
    Thanks I will definitely look into that.:i-m_so_happy:
  14. arty2hottie
    Offline

    arty2hottie New Member

    Joined:
    Dec 8, 2009
    Messages:
    360
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Oregon
    any idea how much this is or what it allows? I looked for it on verizonwireless.com but I couldnt find it.
  15. Vulcan1600
    Offline

    Vulcan1600 DF Super Moderator Staff Member Premium Member

    Joined:
    Nov 20, 2009
    Messages:
    5,703
    Likes Received:
    146
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Pennsylvania
    Go to www.vzw.com/international for all your questions about Canada. Also, there is a North America plan that includes Canada.
  16. dvap00
    Offline

    dvap00 New Member

    Joined:
    Feb 2, 2010
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Nebraska
    I used to have the reduced international dialing plan. I believe it was $3.99 / mo, although I'm unsure if it worked for Canada to the US, my use was US to Canada. You may just call and ask. Wish I was of more assistance.