3G/4G Network Switch Problems

Discussion in 'Motorola Droid Bionic' started by bb_or_droid, Sep 11, 2011.

  1. bb_or_droid

    bb_or_droid Member

    Joined:
    Nov 14, 2010
    Messages:
    134
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Major East Coast City
    Ratings:
    +1
    Anyone else having issues when switching between 3G and 4G? I am finding that when I toggle between them the phone won't pick the 3G signal back up.

    EDITED: I think I have found the problem. For some reason LTE Switch app seems to cause a problem. Others are having this issue on their Bionics, and, if you read the reviews, this is a reported problem on other devices as well. My recommendation: DO NOT DOWNLOAD LTE SWITCH.
     
  2. stevo95

    stevo95 Member

    Joined:
    Dec 9, 2009
    Messages:
    180
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    yes, I have exactly the same problem. I stopped switching 4G off, I am scared that the signal wont come back. I did it yesterday and it was almost 4-6 hours before it sorted itself out after a few times switching the phone on/off and switching between 3G and 4G.
     
  3. Milehighjc

    Milehighjc Member

    Joined:
    Nov 22, 2009
    Messages:
    106
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    No issue here, although I was not turning it off in settings... just driving in and out of 4G service all day yesterday. It automatically switched fine. Will be testing turning off 4G at some point, as it is not available at my house.

    jc
     
  4. bb_or_droid

    bb_or_droid Member

    Joined:
    Nov 14, 2010
    Messages:
    134
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Major East Coast City
    Ratings:
    +1
    Cause found (I think) - please see my edited OP

    LTE Switch seems to be causing this issue. See my OP for more info.
     
  5. lilhill

    lilhill Member

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    214
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    I passed between 3G and 4G service a few times today and after each switch, I lost the data connection. Neither rebooting the phone nor toggling the data connection helped and it wasn't until I popped the battery and powered back on that the data connection was restored.
     
  6. bionictk

    bionictk New Member

    Joined:
    Sep 12, 2011
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    May I ask what your opinion is for running the phone on CDMA only? I don't live in a 4G area, so this is what I have checked. However, I am having issues getting connectivity coming off my network extender at home, and switching between.
     
  7. Speeding Wheels

    Speeding Wheels Senior Member

    Joined:
    Dec 23, 2009
    Messages:
    1,555
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    68
    Location:
    Detroit - in da burbs!
    Ratings:
    +16
    if you're not in an LTE area then turn off the LTE radio.. it'll save you a ton of battery life.
    you'll just have to remember to switch back to LTE if you go someplace that has coverage.. if you want.
     
  8. Milehighjc

    Milehighjc Member

    Joined:
    Nov 22, 2009
    Messages:
    106
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    Wow, that has to be frustrating. I think I would check with verizon about that, not sure how that would be hardware, but something its wrong. I went through 3g and 4g again this morning with no problem, so it seems it CAN work.

    Good luck!

    jc

    Sent from my DROID BIONIC using DroidForums
     
  9. Impact9

    Impact9 New Member

    Joined:
    Nov 17, 2009
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    I work in a 4G area but live on the edge where it flips back and fourth between the two. I've noticed when on my
    WIFI it will not always download data till I get back on the network by disabling wifi. Phone seems confused about where it's getting data from.

    Sent from my DROID BIONIC
     
  10. m@tt

    m@tt Member

    Joined:
    Nov 19, 2009
    Messages:
    160
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Houston, Texas
    Ratings:
    +1
    Seems ever since Verizon enable way to switch from CDMA and LTE/CDMA the program LTE light stop working. I just keep my on CMDA to save battery life.
     
  11. trib

    trib New Member

    Joined:
    Oct 16, 2011
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    I cannot get 3G or 4G LTE currently. Even removing/replacing battery doesn't help. Same problem all over town... Doesn't look like its just 4G.
    However, aside from this problem, which only started this evening, I have also been seeing the switching back-and-forth problem and even had the phone start getting very sluggish and force quitting system apps and such after switching back and forth. May even be an overheating issue as I've noticed the phone gets very warm after using data connection continuously for more than a few minutes.
     
  12. IanG

    IanG Member

    Joined:
    Dec 26, 2009
    Messages:
    224
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1
  13. BuckyN8

    BuckyN8 Member

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    47
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    8
    Location:
    Ohio
    Ratings:
    +1
    I do the same thing. Never really use 4G to conserve battery life.
     
Search tags for this page

bionic 3g wont stick

,

driod bionic won't switch from 3g to 4g

,

how to switch 4g lte on droid bionic to global

,

how to switch 4g nwtwork to 3g network on samsung s4

,

lost network going from 3g to 4g

,
moto x phone will not switch from edge to 4g lte
,
phone switch lte to 3g and wont go back
,
s4 mini won't automatically change from 3g to 4g
,

when i start hotspot droid bionic network goes from 4g lte to 3g

,

why won't my samsung si200 switch to 4g