Not capitalizing the "i" when texting

cgilm2526

New Member
Joined
Feb 16, 2012
Messages
11
Reaction score
0
This is my first post so I hope I explain everything. I upgraded from the D1 to the D4 two days ago and noticed when I send a text, that the D4 doesnt capitalize the letter "i" when its by itself. I have to hit Shift to capitalize it. Is anyone else having this problem and is there a fix? Any help would be greatly appreciated.
 

debdroid1a

Member
Joined
May 19, 2010
Messages
806
Reaction score
6
I was annoyed by that too so several of my posts here don't have that.

I just checked because I also want it corrected.
  • Settings
  • Language & Keyboard
  • Built-in Keyboard
  • Auto-Replace -- check this it will correct mistyped words. Not sure how it works on other words, but does auto correct the I to capitalize it.
 

LadyHottShott

Member
Joined
Feb 10, 2012
Messages
42
Reaction score
0
This is my first post so I hope I explain everything. I upgraded from the D1 to the D4 two days ago and noticed when I send a text, that the D4 doesnt capitalize the letter "i" when its by itself. I have to hit Shift to capitalize it. Is anyone else having this problem and is there a fix? Any help would be greatly appreciated.

That's werid, mine does, didn't have to do anything to it.
 

NiteCloak

Member
Joined
Feb 13, 2012
Messages
41
Reaction score
0
Location
Michigan
Thanks for that, I was having the same issue.

I also wish (on the built in keyboard) that the Shift and CAPs lock button positions were reversed, and that hitting SHIFT+1 to get the exclamation mark wasn't a finger contortion feat of epic proportions.
 

R2D|2OID

Member
Joined
Dec 11, 2010
Messages
98
Reaction score
0
I also have this problem. Auto-correct is not an option for me, I HATE it. Does anyone know how to get the automatic punctuation like "I", "I'm", "We'll", etc? This worked fine on my Droid 2 with auto-correct OFF.
 
OP
C

cgilm2526

New Member
Joined
Feb 16, 2012
Messages
11
Reaction score
0
You would think that it would correct itself without having to turn on the Auto-Correct. Not a really fan of Auto-correct so was hoping that there was a fix to the "i" problem without have to use the Auto-Correct option.
 

reybie

Member
Joined
Jan 9, 2010
Messages
269
Reaction score
8
It doesn't do that on mine. Suggestion: Add "I" in the user dictionary. See if it helps.
 

diablo85

Member
Joined
Feb 12, 2012
Messages
35
Reaction score
0
Thanks for that, I was having the same issue.

I also wish (on the built in keyboard) that the Shift and CAPs lock button positions were reversed, and that hitting SHIFT+1 to get the exclamation mark wasn't a finger contortion feat of epic proportions.

you can press shift separately from 1. you dont have to hold down shift.
 

guidot

Developer Relations
Staff member
Premium Member
Joined
Feb 10, 2010
Messages
7,292
Reaction score
271
Location
Massachusetts
aefea350-4a0e-e29c.jpg

aefea350-4a23-f858.jpg


Do you have all of those selections on?

Sent from the best 3G phone on Verizon.
 

R2D|2OID

Member
Joined
Dec 11, 2010
Messages
98
Reaction score
0
All are on other than the auto-replace. That option is not necessary to get the automatic capitalization and punctuation that we are looking for.
 

debdroid1a

Member
Joined
May 19, 2010
Messages
806
Reaction score
6
Auto-Replace is what I checked and my 'I' was capitalized after that.
 

R2D|2OID

Member
Joined
Dec 11, 2010
Messages
98
Reaction score
0
Right, but on my Droid 2 auto-replace was not required to perform the punctuation / capitalization corrections. It is designed to not require auto-replace turned on.
 

R2D|2OID

Member
Joined
Dec 11, 2010
Messages
98
Reaction score
0
The whole reason I have a physical keyboard is so that I never have to use auto-correct, auto-fill, or any automatic typing features.
 
Top