Using the Volume Rocker to Switch Songs?

Discussion in 'Android General Discussions' started by ezeddiekun, Dec 15, 2009.

  1. ezeddiekun

    ezeddiekun Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Messages:
    86
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    Nevada
    Ratings:
    +0
    Anyone know how to do this? In other words I want to press and hold the down volume button for it to switch to the next song! I really don't like unlocking the phone and going to the media player just to change the song. Any ideas on how to do this?
     
  2. markmicallef

    markmicallef Member

    Joined:
    Nov 21, 2009
    Messages:
    289
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    How would you adjust the volume, if it was assigned to switching songs? because it is a mechanical switch a long press probable won't work.

    Although I am not an Engineer, so I may be wrong.
     
  3. Martin030908

    Martin030908 Super Moderator

    Joined:
    Nov 1, 2009
    Messages:
    8,773
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    151
    Ratings:
    +0
    nothing as far as using physical keys for song changes...
     
  4. dezymond

    dezymond Tech Support Mod
    Staff Member Premium Member

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Messages:
    11,870
    Likes Received:
    1,294
    Trophy Points:
    573
    Location:
    Bay Area, California
    Ratings:
    +1,447
    Current Phone Model:
    Samsung Galaxy s7 Edge
    great idea, but like the others say, volume would then be a problem.

    i would think the key is just wired to adjust volume, dunno if it'd be able to differentiate from going to max volume or skipping a song via holding it down
     
  5. J-Buck

    J-Buck Member

    Joined:
    Nov 12, 2009
    Messages:
    233
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    lol i bet u had a blackberry before your Droid :)
     
  6. sixtytwo

    sixtytwo New Member

    Joined:
    Dec 15, 2009
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    What about using the camera button? 1 click = play/pause, 2 clicks = next, 3 clicks = previous. That button's not doing anything when the phone is off anyway.

    However, any physical button function modification is going to require some sort of hack, since it's not a preference you can set in a menu, well, at least not one I can find. Now that the droid's been rooted, I'd imagine it's only a matter of time before a solution of some sort surfaces.
     
  7. Big Cam

    Big Cam Member

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Messages:
    913
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Fargo, ND
    Ratings:
    +0
    I was thinking the same thing.
     
  8. ezeddiekun

    ezeddiekun Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Messages:
    86
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    Nevada
    Ratings:
    +0
    How do I change what physical buttons do?
     
  9. Jer

    Jer Member

    Joined:
    Nov 22, 2009
    Messages:
    545
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Colorado, USA
    Ratings:
    +0
    I just can't stand not having a pause or mute button while it's locked. That part I did like about my BB.
     
  10. bacalao

    bacalao Member

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Messages:
    264
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Tampa, FL
    Ratings:
    +0
    On the Storm it was two clicks up or down that would change songs. and the lock button would mute/pause/play sounds or music. This didn't work for streaming radio which is what I mostly do for music.
    That was actually nice, but since I usually use Pandora, not really missing much except the mute button.
     
  11. markmicallef

    markmicallef Member

    Joined:
    Nov 21, 2009
    Messages:
    289
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    pulling the headphone jack will pause it.
     
  12. Jer

    Jer Member

    Joined:
    Nov 22, 2009
    Messages:
    545
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Colorado, USA
    Ratings:
    +0
    Plugging and unplugging the headphones repeatedly isn't a viable solution. That's a good way to end up with static due to poor connection over time.
     
Search tags for this page

android how to set the volume buttons to skip songs on pando

,
android volume rocker to change song
,
can i change volume buttons to skip songs on s4
,

can i use volume rocker to change music

,

hold volume to change song android

,
how change songs volume button windows tablet
,

how to skip media with volume button

,
long press volume button to change song
,
use volume keys to go to the next song on droid x
,
volume up to switch tracks on droid