1. DroidForums.net is currently undergoing a major software upgrade. If you are experiencing any problems logging in please: Contact Us

[MOD] Better GPS EC01

Discussion in 'Samsung Fascinate Development' started by TAPOUT27, Apr 17, 2011.

  1. TAPOUT27
    Offline

    TAPOUT27 New Member

    Joined:
    Feb 3, 2010
    Messages:
    2,368
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    BRENTWOOD, TN
    All credit goes to calebv2 over at XDA for this find....

    Orig link: [MOD] Better GPS EC01 - xda-developers

    [MOD] Better GPS EC01
    For those of us that are not getting better gps on EC01 or various Rom's like me this fix is for you.

    Instructions: With Root Explorer (or similar app) go to /etc/gps.conf

    In Root Explorer long press on the file and select open in text editor

    Change the first line from: NTP_SERVER=north-america.pool.ntp.org to NTP_SERVER=us.pool.ntp.org

    Then Download GPS aids from the market and run that for even better results

    Save changes and reboot

    Heresa quick video I made on this mod and GPS on EC01: http://www.youtube.com/user/NSMetroid#p/a/u/0/y8MkZjMZqvs


    ENJOY
  2. Jamis0n
    Offline

    Jamis0n New Member

    Joined:
    Oct 24, 2010
    Messages:
    569
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Works!

    ec01 debloated
    enderst special kernel
    uv50 oc1.2
  3. 870hans
    Offline

    870hans New Member

    Joined:
    Apr 8, 2011
    Messages:
    28
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    It says read only file in my root explorer. How do I get around that?

    Sent from my 2.9.2 Fascinate
  4. hecantbreathe
    Offline

    hecantbreathe New Member

    Joined:
    Mar 25, 2011
    Messages:
    494
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Click mount r/w at the top
  5. vi3tboiii54
    Offline

    vi3tboiii54 New Member

    Joined:
    Jan 12, 2011
    Messages:
    45
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    San Diego, CA
    imnuts also released a flashable zip file for CWM gps_fix.zip
  6. prenedo
    Offline

    prenedo New Member

    Joined:
    Nov 4, 2010
    Messages:
    56
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    My GPS will NOT lock on, 'my location is currently (always) unavailable'. It was like this stock, on sc2.9, 2.9.2, and most recently followed 'just a suggestion' thread, loaded ec01 debloated with comavolt kernel. GPS Aids and GPS Status do not help. Aids will not d/l XTRA, only the forced mode (LTO). Any suggestions?

    Oh, and I flashed this through CWM to no prevauil
  7. TAPOUT27
    Offline

    TAPOUT27 New Member

    Joined:
    Feb 3, 2010
    Messages:
    2,368
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    BRENTWOOD, TN
    In your menu/settings you have all the GPS settings turned on? did you manually go in and change the line of text in root explorer or supermanager as the OP says

    EDIT: also try dialing *228 option 1 and then *22891 to activate and update PRL
  8. prenedo
    Offline

    prenedo New Member

    Joined:
    Nov 4, 2010
    Messages:
    56
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Thanks again :) Should GPS AIDS be successful in d/l'ing XTRA mode?

    thanks for the quick responses
  9. TAPOUT27
    Offline

    TAPOUT27 New Member

    Joined:
    Feb 3, 2010
    Messages:
    2,368
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    BRENTWOOD, TN
    I use GPS status app...yea it should auto download A-GPS XTRA data when you open it..go into the GPS status app settings and set it to auto download the XTRA data etc...then in the app hit menu/tools/manage a-gps state and hit reset then again and hit download
  10. prenedo
    Offline

    prenedo New Member

    Joined:
    Nov 4, 2010
    Messages:
    56
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0

    yeah, I keep doing that, and the aboved mentioned methods (the gps mod instructions in OP and dialed *228...) Could a GPS file be corrupt or somehting like that? I don't understand it, it will not find me no matter where I'm at. When I first followed the 'just a suggestion' thread and started from scratch, it worked for like the first reboot and 15 reboots later it still isn't working/downloading XTRA data
  11. TAPOUT27
    Offline

    TAPOUT27 New Member

    Joined:
    Feb 3, 2010
    Messages:
    2,368
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    BRENTWOOD, TN
    hmm...yea that strange...has to be something obvious though because the odds of a GPS file being corrupt are beyond rare...
    Im gonna make a full video about GPS tonight on my youtube channel including this hack/mod and post it up hoping to clear up the issues
  12. prenedo
    Offline

    prenedo New Member

    Joined:
    Nov 4, 2010
    Messages:
    56
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Sweet. Sounds good to me. I just find it odd that it will not successfully D/L XTRA data (at least through GPS Aids) and I've tried everything I could think of (+ it used to work, and will work on like every 20th reboot from what I've noticed... IDK...) Thanks for the input Tapout, much appreciated....
  13. TAPOUT27
    Offline

    TAPOUT27 New Member

    Joined:
    Feb 3, 2010
    Messages:
    2,368
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    BRENTWOOD, TN
    OP updated with my GPS fix/mod video...hope it helps
  14. vi3tboiii54
    Offline

    vi3tboiii54 New Member

    Joined:
    Jan 12, 2011
    Messages:
    45
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    San Diego, CA
    Excellent video tutorial tapout it helped cleared up some confusion but i have a couple more questions. Does it matter which app you use to keep GPS information fresh, i have trouble downloading native XTRA but the forced option works with GPS Aids.

    *22899 and 22891 are the same in which they update roaming capabilities why need to run both of them?
  15. prenedo
    Offline

    prenedo New Member

    Joined:
    Nov 4, 2010
    Messages:
    56
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Yeah, thanks for the vid. Very informative/helpful. I figured out my issue... my GPS wont lock on at my work and rarely at my house. So it was a location thing. I can lock GPS in all day long on my drive home and when I go out. I've just always messed with it at work. I'm still having same issues as ^ GPS Aids will not D/L XTRA mode.
  16. TAPOUT27
    Offline

    TAPOUT27 New Member

    Joined:
    Feb 3, 2010
    Messages:
    2,368
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    BRENTWOOD, TN
    *228 option1 is activation in the VZW network and *22891 is to update PRL/roaming capabilities

    you dont do *22891 and *22899
  17. vi3tboiii54
    Offline

    vi3tboiii54 New Member

    Joined:
    Jan 12, 2011
    Messages:
    45
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    San Diego, CA
    oh okay got it thanks tapout
Search tags for this page

fascinate ec01 best gps

,

gpsaids fascinate

,

set instructions gps.conf