widget refresh issues

Discussion in 'Android General Discussions' started by jntdroid, Nov 20, 2009.

  1. jntdroid
    Offline

    jntdroid DF Super Moderator Premium Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    6,437
    Likes Received:
    292
    Trophy Points:
    83
    Location:
    TX
    I've tried everything, but I cannot get my Facebook widget or my Finance widgets to refresh unless I actually load up the Facebook or Finance apps and refresh manually. I have changed the settings in each app appropriately, but still no luck. I've tried deleting and reloading, still no luck. This has occurred both on the default platform, GDE, and Open Home.

    I thought I read somewhere at some point that widgets won't refresh on Android unless they're on the main home window. I haven't tested that out yet as I don't want those widgets on my main home window, and that seems kind of silly.

    Anybody else dealing with this, or have any ideas?
  2. jkayner
    Offline

    jkayner New Member

    Joined:
    Nov 10, 2009
    Messages:
    120
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    are you using a task killer app? If you close the processes, the widgets/apps will not update.
  3. bacalao
    Offline

    bacalao New Member

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Messages:
    264
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Tampa, FL
    I have the same problem. I set facebook to update every hour and it wont even update when I open the app refresh and close. It does update about twice in a day... I don't have task killer. Hmmm
  4. jntdroid
    Offline

    jntdroid DF Super Moderator Premium Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    6,437
    Likes Received:
    292
    Trophy Points:
    83
    Location:
    TX
    Nope, no task killer running. And even when I did have it running, autokill was disabled and I never killed those tasks manually.
  5. Pete4
    Offline

    Pete4 New Member

    Joined:
    Dec 1, 2009
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    My Droid is doing the same thing now.
  6. jstbecuz
    Offline

    jstbecuz New Member

    Joined:
    Nov 9, 2009
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Just a hunch, but doesn't Android "pause" apps / processes that are not being used when it needs more memory? Could that be what's happening here? I've seen it on other widgets as well. I'm guessing there's a way to force widgets to refresh, but maybe they're not coded correctly to do this.

    I'm not a developer nor an Android expert, but the widget concept seems baffles me for this reason. The phone doesn't stop you from overloading it with widgets and background processes, so it seems like there'd be two choices... a phone that's slower than molasses, or a way of turning off the widgets / processes that are prioritized lower than others and active applications. Seems like Android picks the second.

    Please don't take this as fact, it's really just a guess. Perhaps some experts can weigh in.
Search tags for this page
android reload widgets
,
android widget not redraw
,

android widget refresh

,
android widgets don't refresh
,
android+how+to+force+widget update
,
app to refresh widgets android
,
facebook app widget won't refresh
,
facebook widget refresh
,
force widget refresh android
,

how to refresh widgets on android

,
refresh android widgets
,
why are the widgets not refreshing on my phone
,
widget doesn't refresh android
,

widget update android

,
widgets refresh