Multimedia dock charges but does not put phone into dock mode

Discussion in 'Android Accessories' started by warrenianbarr, Dec 27, 2009.

  1. warrenianbarr
    Offline

    warrenianbarr New Member

    Joined:
    Nov 6, 2009
    Messages:
    44
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    When I put my phone in the multimedia dock, it begins to charge but does not enter the dock mode (horizontal, etc.). Help!!!

    Thanks,
    Warren
  2. cuskit
    Offline

    cuskit New Member

    Joined:
    Nov 26, 2009
    Messages:
    1,381
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Hanging Out at the Jersey Shore
    Try settings - orientation. Perhaps you have this feature shut off (not check marked)?

    cuskit
  3. warrenianbarr
    Offline

    warrenianbarr New Member

    Joined:
    Nov 6, 2009
    Messages:
    44
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Nope, its checked.
  4. sillyrabbitt123
    Offline

    sillyrabbitt123 New Member

    Joined:
    Nov 30, 2009
    Messages:
    892
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    try to physical put it in dock mode from the notifications tab and see if that works and or pull the battery out and try again.
  5. warrenianbarr
    Offline

    warrenianbarr New Member

    Joined:
    Nov 6, 2009
    Messages:
    44
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I assume u mean that pull down window shade looking thing on the home screen. The only thing listed there is my quick settings app. Battery pull doesn't work either. Basically phone is acting like its plugged into a regular wall charger.
  6. sillyrabbitt123
    Offline

    sillyrabbitt123 New Member

    Joined:
    Nov 30, 2009
    Messages:
    892
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    thats weird you should i have a little picture of the dock on the top of the screen and if you click it then it will launch into that mode.
  7. warrenianbarr
    Offline

    warrenianbarr New Member

    Joined:
    Nov 6, 2009
    Messages:
    44
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    No pic. Only thing that changes is battery icon.
  8. Vulcan1600
    Offline

    Vulcan1600 DF Super Moderator Staff Member Premium Member

    Joined:
    Nov 20, 2009
    Messages:
    5,710
    Likes Received:
    151
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Pennsylvania
    I had this issue in the past myself. It seemed to go away after installing 2.0.1 when it became available. Sometimes it says "multimedia station" but doesn't switch until I hit the "Home" button and it goes there.
  9. brochaos
    Offline

    brochaos New Member

    Joined:
    Dec 23, 2009
    Messages:
    781
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    hmm, if you don't have the icon then that is weird. mine doesn't always go into the mode automatically, but the icon in the notification bar always shows up. i just click on it or click home and it goes into the mode.
  10. warrenianbarr
    Offline

    warrenianbarr New Member

    Joined:
    Nov 6, 2009
    Messages:
    44
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    No icon. Basically it looks like my phone looks when I plug it into a regular wall charger. Nothing changes except for the battery icon.
  11. sillyrabbitt123
    Offline

    sillyrabbitt123 New Member

    Joined:
    Nov 30, 2009
    Messages:
    892
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    call motorola
  12. warrenianbarr
    Offline

    warrenianbarr New Member

    Joined:
    Nov 6, 2009
    Messages:
    44
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Phone works fine in car dock so is it safe to assume the multimedia deck is defective or not necessarily? The reason I ask is because I thought the mm deck is basically just a stand with a well placed magnet or is there more to it?
    Last edited: Dec 28, 2009
  13. brochaos
    Offline

    brochaos New Member

    Joined:
    Dec 23, 2009
    Messages:
    781
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    hmm, so if the car dock works, the magnet in the phone should be ok, maybe the magnet in the stand went bad....not sure how...

    take a small, round fridge magnet and see if you can get it to work that way.
  14. RW-1
    Offline

    RW-1 New Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Messages:
    2,255
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Nazareth, PA
    Place in dock, then wait one minute, then press your home button and report.
  15. cuskit
    Offline

    cuskit New Member

    Joined:
    Nov 26, 2009
    Messages:
    1,381
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Hanging Out at the Jersey Shore
    We've been manufacturing the MIKRADLES mentioned here on the forum's and sold on eBay: MOTOROLA DROID MULTIMEDIA DOCK MIKRADLE (MAHOGANY) NEW! - eBay (item 140367436991 end time Jan-12-10 14:08:30 PST)

    When looking for sources and types of magnets, we discovered they are not all created equal. Our study found that many magnets on the market were weak, and either did not repeatedly enable the multimedia mode, or sometimes invoked the auto mode instead (on both sides of the magnet - polarity difference should show one or the other). We would like to have used a lesser expensive magnet, but had to go with better quality at a higher expense to guarantee this would always work. I don't think Motorola uses a cheap magnet either, so that's probably not your issue, but as someone stated - trying it with a ref magnet might show you had a bad one in your dock. Though we try every magnet before shipping, it is possible Motorola does not and a bad one could have slipped through.

    Please do post here with your results and findings. We'd all like to know how this issue resolves! :)

    cuskit
Search tags for this page
android dock mode when charging
,
atrix 2 wont go into dock mode
,
droid bionic not recognizing dock mode
,

droid charge does not go into dock mode

,

motorola droid put in dock station wont do dock clock mode

,
phone nt docked