How to get SD card recognized?

tomthbomb

Member
Joined
May 7, 2011
Messages
193
Reaction score
18
Trying to download Astro but it does not recognize my SD card. It is in there. Did I mount it incorrectly or what? Please advise.:hail:
 

themib

Senior Member
Joined
Mar 7, 2011
Messages
1,414
Reaction score
27
Location
South Dakota
Current Phone Model
Droid 4 (XT894)
you don't need a SD card to download/install apps, all my apps are on my 8gb internal memory
save my sd card for backups, music, photos

can stock file explorer see SD Card?
 

aaf709

Nice Guy
Premium Member
Joined
Nov 18, 2009
Messages
4,164
Reaction score
49
Location
So Cal
Did you mount the card when you installed it?

Sent from my DROID BIONIC using DroidForums
 
OP
tomthbomb

tomthbomb

Member
Joined
May 7, 2011
Messages
193
Reaction score
18
Did you mount the card when you installed it?

Sent from my DROID BIONIC using DroidForums
Not sure (probably means "no"). It is a company issued device. How do I do that please?
 

aaf709

Nice Guy
Premium Member
Joined
Nov 18, 2009
Messages
4,164
Reaction score
49
Location
So Cal
Not sure (probably means "no"). It is a company issued device. How do I do that please?

Menu>Settings>Storage>SD card. It might say "Format" if the card is new. Press that (assuming you have nothing on it) and it will be mounted after formatting. If it's an old card it'll be "Mount."

And when you're going to remove it, press "Unmount" before removing.
 
Last edited:
OP
tomthbomb

tomthbomb

Member
Joined
May 7, 2011
Messages
193
Reaction score
18
Menu>Settings>Storage>SD card. It might say "Format" if the card is new. Press that (assuming you have nothing on it) and it will be mounted after formatting. If it's an old card it'll be "Mount."

And when you're going to remove it, press "Unmount" before removing.
Thanks. After I get it mounted how can I see what is on it?
 

Gasai Yuno

Member
Joined
Apr 10, 2011
Messages
758
Reaction score
0
Location
Rausu-cho
Mount and unmount states are not saved between reboots. The SD card is mounted when the system boots up and is (obviously) unmounted on system shutdown; it's a software state, and it's not persistent.

An unformatted card, obviously, cannot be mounted.
 

aaf709

Nice Guy
Premium Member
Joined
Nov 18, 2009
Messages
4,164
Reaction score
49
Location
So Cal
Mount and unmount states are not saved between reboots. The SD card is mounted when the system boots up and is (obviously) unmounted on system shutdown; it's a software state, and it's not persistent.

An unformatted card, obviously, cannot be mounted.

Yeah that's right. It sounds like the card was unformatted.

Sent from my DROID BIONIC using DroidForums
 

aaf709

Nice Guy
Premium Member
Joined
Nov 18, 2009
Messages
4,164
Reaction score
49
Location
So Cal
To the OP; remember, if you format, it will ERASE EVERYTHING on the card.

Sent from my DROID BIONIC using DroidForums
 

themib

Senior Member
Joined
Mar 7, 2011
Messages
1,414
Reaction score
27
Location
South Dakota
Current Phone Model
Droid 4 (XT894)
and it may say unmount for safe removal. if it's already mounted

you can see files with stock files app

if it still isn't working
were you downloading astro, or trying to run astro
is this a new phone or sd card
what size and class 2,4,8
 
OP
tomthbomb

tomthbomb

Member
Joined
May 7, 2011
Messages
193
Reaction score
18
You can use a file manager app like Astro.

Sent from my DROID BIONIC using DroidForums

Thanks for sticking with me on this. I am a novice trying to get it.

I downloaded Astro and can see my files. Some of them are ring tones I would like to assign to contacts. I can't assign them. Suggestions or instructions are appreciated. Thanks. ttb

BTW, new phone, new 8g sd.
 
Last edited:

themib

Senior Member
Joined
Mar 7, 2011
Messages
1,414
Reaction score
27
Location
South Dakota
Current Phone Model
Droid 4 (XT894)
Thanks for sticking with me on this. I am a novice trying to get it.

I downloaded Astro and can see my files. Some of them are ring tones I would like to assign to contacts. I can't assign them. Suggestions or instructions are appreciated. Thanks. ttb

BTW, new phone, new 8g sd.
so did you have to format?
think you need to move files to media/audio/ringtones
 
OP
tomthbomb

tomthbomb

Member
Joined
May 7, 2011
Messages
193
Reaction score
18
so did you have to format?
think you need to move files to media/audio/ringtones

Did not have to format. I plugged the card into my PC and it all was there.

Please advise the steps to move to ring tones. They are is a folder but not a media folder.
 
Top