How to: Enable HQ Video Recording in Froyo

Nismo4x4

New Member
Joined
Nov 14, 2009
Messages
13
Reaction score
0
Not sure if this subject has been touched on yet but I believe I found out how to enable higher quality video recording to Froyo builds, but please correct me if I'm mistaken.

It seems that in 2.2, Google changed the Build.prop file which used to contain the data that controlled video recording quality. Now you can navigate to /etc/media_profiles.xml file and if you scroll down halfway through the file you'll see text that reads Camcorder Profiles. The first data set controls the "high" quality recording settings and changing the bitRate from 3000000 to 7000000 or 8000000 will greatly increase recording quality based on my observations. If anyone can really put this to test that would be wonderful!

Thanks all and best of luck!
 

Sing1gniS

Member
Joined
Dec 11, 2009
Messages
48
Reaction score
0
Great find!

It worked perfectly for me. Opened up the file in Root Explorer, changed the values, rebooted and all is well.

Thanks!
 

chadamir

Member
Joined
May 23, 2010
Messages
38
Reaction score
0
Now if only there were a way to make the pictures look like they aren't a 5 megapixel photo of a frame from a vhs tape.
 

chadamir

Member
Joined
May 23, 2010
Messages
38
Reaction score
0
Now if only there were a way to make the pictures look like they aren't a 5 megapixel photo of a frame from a vhs tape.

LOL, The only way to fix that is called an Incredible or X :icon_ banana:
I went into that media_profiles.xml and under image encoding quality I changed the 90 to 100 in both places and my files seem larger but still not sure about the quality. The problem on these files is partially the compression since banding is a compression artifact. No incredible or X for me. Give me keyboard or give me death.
 

Beno

New Member
Joined
Feb 1, 2010
Messages
29
Reaction score
0
Location
Los Angeles
Forgive me if this is slightly off topic, but it does have to do with the xml file referenced above and with hq video recording. :)

I'm running Birdman's FLY 0.6 froyo rom on my Droid which had the HQ video hack built in. When I make a video, I cannot play it on anything, including the phone. Can anyone check out these lines from my xml file and let me know if I can tweak something to make it work again? HUGELY appreciated!! Just for kicks I did try changing the fileFormat to 3gp and the codec to h263... no luck. :(

<CamcorderProfiles>

<EncoderProfile quality="high" fileFormat="mp4" duration="60">
<Video codec="h264"
bitRate="8000000"
width="720"
height="480"
frameRate="30" />


<Audio codec="aac"
bitRate="96000"
sampleRate="16000"
channels="1" />
</EncoderProfile>

<EncoderProfile quality="low" fileFormat="mp4" duration="60">
<Video codec="m4v"
bitRate="96000"
width="176"
height="144"
frameRate="20" />

<Audio codec="amrnb"
bitRate="12200"
sampleRate="8000"
channels="1" />

</EncoderProfile>

<ImageEncoding quality="100" />
<ImageEncoding quality="80" />
<ImageEncoding quality="70" />
<ImageDecoding memCap="20000000" />

<Camera previewFrameRate="0" />

</CamcorderProfiles>
 

MaverickVirus

New Member
Joined
Nov 12, 2009
Messages
24
Reaction score
0
Location
Seattle, WA
Just a quick question along the same lines as this topic. Does anyone know if the 720p hack on the nexus one can be performed on the Droid? BTW I'm gonna go change my video recording to HQ now. Thanks!
 

matttat

New Member
Joined
Sep 1, 2010
Messages
5
Reaction score
0
to Beno regarding video quality

You need to change the "H264" to "m4v". for some reason your low quality format is right, but your high quality is wrong. First try to shoot a video using the low quality setting and see if it plays back on your Droid. if it does then I am right if it doesn't then there is something else wrong. That should fix your problem though. Let me know if it works either way.
 

Beno

New Member
Joined
Feb 1, 2010
Messages
29
Reaction score
0
Location
Los Angeles
You need to change the "H264" to "m4v". for some reason your low quality format is right, but your high quality is wrong. First try to shoot a video using the low quality setting and see if it plays back on your Droid. if it does then I am right if it doesn't then there is something else wrong. That should fix your problem though. Let me know if it works either way.

Such a simple fix! Thank you, it works marvelously now, and records mp4 files instead of 3gp.
 

Redneck Trash

New Member
Joined
Jul 30, 2010
Messages
26
Reaction score
0
Yeah, yeah. Root Explorer to get to the file. But how do you edit?

Sent from my DROID using Tapatalk
 

Beno

New Member
Joined
Feb 1, 2010
Messages
29
Reaction score
0
Location
Los Angeles
click and hold on the file, a pop up menu will appear, scroll down and click 'open in text editor'
 

Redneck Trash

New Member
Joined
Jul 30, 2010
Messages
26
Reaction score
0
Tried that. This is what I get.

612f0e6d-c3f8-3d98.jpg


Sent from my DROID using Tapatalk
 
Top