BB 0.3 - camera won't focus

cavillis

Member
Joined
Jun 14, 2010
Messages
31
Reaction score
0
Ever since I rooted my phone and installed BB, my camera will not focus. It seems that it is stuck in "Macro" mode because things that are REAL close up are in focus, but everything else is blurry. Changing to Infinity or Auto makes no difference.

Anyone else having this problem? Is there a script I can run to fix it?
 

Zargon

Member
Joined
Dec 29, 2009
Messages
264
Reaction score
0
No focusing issues here. I'm running the smoked glass theme if that matters.
 

hamitup

Member
Joined
Jun 19, 2010
Messages
64
Reaction score
0
I am having same problem with BB0.3. Maybe Peter will check it out for us.
 

Tino

Member
Joined
Mar 29, 2010
Messages
68
Reaction score
0
Location
Eastern US
Just hold down the gold button lightly until it focuses then snap the picture. Problem solved.
 

junpar

Member
Joined
Mar 19, 2010
Messages
187
Reaction score
0
Just hold down the gold button lightly until it focuses then snap the picture. Problem solved.

Haha. That's like Steve Jobs's comment about holding the iphone a different way although in a lesser degree..

The camera is supposed to autofocus on one click of the camera button, if it doesn't something is wrong and it should be addressed.
 

jhhoffma

Member
Joined
Mar 22, 2010
Messages
55
Reaction score
0
Just hold down the gold button lightly until it focuses then snap the picture. Problem solved.

Haha. That's like Steve Jobs's comment about holding the iphone a different way although in a lesser degree..

The camera is supposed to autofocus on one click of the camera button, if it doesn't something is wrong and it should be addressed.

Really? Every single digital camera I've ever used does the whole "half-press-to-focus" thing and full-press to capture. Anyone who's ever pushed all the way first, is lucky to NOT get a blurry photo.
 

shugknight

Member
Joined
Nov 17, 2009
Messages
122
Reaction score
0
Agreed. Actually I'm really shocked that a lot of people did not know this. My friend who was an avid picture taker never knew that holding it down the shutter button halfway will focus the shot first.
 

OPTIMUS124

Member
Joined
Mar 24, 2010
Messages
73
Reaction score
0
Location
Columbia, SC
I am having same problem with BB0.3. Maybe Peter will check it out for us.

Just hold down the gold button lightly until it focuses then snap the picture. Problem solved.

Just hold down the gold button lightly until it focuses then snap the picture. Problem solved.

Haha. That's like Steve Jobs's comment about holding the iphone a different way although in a lesser degree..

The camera is supposed to autofocus on one click of the camera button, if it doesn't something is wrong and it should be addressed.

Agreed. Actually I'm really shocked that a lot of people did not know this. My friend who was an avid picture taker never knew that holding it down the shutter button halfway will focus the shot first.


I agree with all of you guys, and understand the workaround but its a feature that functioned previously, and I'm lazy lol

Has anyone tried to reinstall the default camera app?
 
Last edited:

Stemage

New Member
Joined
Mar 20, 2010
Messages
15
Reaction score
0
This does not work for me either. Holding down the button halfway first does not focus (how I've always done it). It beeps like it's found the focus, but the focus does not actually work.
 

OPTIMUS124

Member
Joined
Mar 24, 2010
Messages
73
Reaction score
0
Location
Columbia, SC
Ok guys, I got my camera to work. This may sound random, but it did the job.

Restored to a 2.1 Nandroid
Opened the Camera app and Verified I could focus
Booted into recovery
Wiped Data and Cache twice
Loaded BB 0.3

Everything is solid now. Go Figure
 

moto_x

New Member
Joined
May 11, 2010
Messages
5
Reaction score
0
I have this problem too, but I can randomly get it to work if I close the camera app and reopen it a few times. Wiping data/cache solves the problem temporarily but it comes back. It also happens regardless of what rom I run.
 

Raven1r44

Member
Joined
May 16, 2010
Messages
74
Reaction score
0
Location
So-Cal!!!
when you first installed .3 were you coming from another froyo rom? and did you wipe data/cache atleast twice?
 

moto_x

New Member
Joined
May 11, 2010
Messages
5
Reaction score
0
I came from BB 0.2 and even though it was unneccessary, I wiped twice.

I also just completely formatted system, data, and cache. Each three times, reinstalled BB 0.4 and still have the problem.
 

moto_x

New Member
Joined
May 11, 2010
Messages
5
Reaction score
0
Ok out of frustration I tapped the camera a few times physically and now it appears to focus.

Odd. Must be a hardware problem...
 
Top