WTF? Battery died and now I can't boot (not even into recovery?!) - help!

Discussion in 'Android General Discussions' started by velocity92c, Aug 28, 2010.

  1. velocity92c

    velocity92c Member

    Joined:
    Mar 9, 2010
    Messages:
    322
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    So I was playing on my phone about 20 minutes ago and the battery died. It died kind of suddenly, as a few minutes earlier it said it had 15% left. Out of curiousity I tried to turn it back on, and it actually came on. Normally when my battery dies my phone is done until it's plugged in but this time it came on for about 40 seconds, except that the battery indicator had a red 'x' through it instead of what it normally looks like. The phone died again before it finished preparing the SD card and now since then my phone just reboots constantly at the M logo, sometimes it will make it to the Sapphire logo (my ROM) but it always reboots. It's also NOT letting me boot into recovery!!! Beyond that, I have not made a Nandroid backup in over a week, and I really can't lose this data. Why in the hell would my battery dying cause this to happen? Any suggestions?
     
    #1 velocity92c, Aug 28, 2010
    Last edited: Aug 28, 2010
  2. Abe21599

    Abe21599 Super Moderator
    Rescue Squad

    Joined:
    Dec 22, 2009
    Messages:
    6,334
    Likes Received:
    31
    Trophy Points:
    163
    Location:
    Ohio
    Ratings:
    +31
    put it on the charger for an hour AND DONT TOUCH IT.

    nothing should be tried in recovery with a low battery.
     
  3. velocity92c

    velocity92c Member

    Joined:
    Mar 9, 2010
    Messages:
    322
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    What the HELL is going on with my phone? I just did a nandroid backup until I could figure out what was wrong, and was going to go to a backup I made a week ago. So I did the backup and went to restore and the backup WASN'T THERE. The one that I JUST made was missing, even though there were no errors (I checked the log, it said Backup Complete!). So I pretty much just screwed myself out of all my data. What the hell happened? I am in a world of trouble for the data that I just lost that wasn't saved on my SD card, but in an app I had downloaded. I don't have enough room on my SD card to do a damn nandroid backup every day of the week. I don't even know what I did wrong to cause this to prevent it from happening in the future. All I know is that this is truly messed up.
     
  4. snalfonsi

    snalfonsi Member

    Joined:
    Mar 8, 2010
    Messages:
    36
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0
    i had the same problem with Sapphire. I charged my phone in the dock over night and it would not get past the M logo. I also tried a car charge for over an hour.

    I ended up buying the charge for the battery only from verizon. after charging it would not boot, but I was able to get to recovery and went back to Bugless Beast V0.4. I had nothing but problems with sapphire.

    Now I'm running Chevyno1 and I love it.

    Good luck.

    Other option is to try another battery that has a charge on it.
     
  5. Abe21599

    Abe21599 Super Moderator
    Rescue Squad

    Joined:
    Dec 22, 2009
    Messages:
    6,334
    Likes Received:
    31
    Trophy Points:
    163
    Location:
    Ohio
    Ratings:
    +31
    did you do what i suggested? and you CAN move your backups to your pc or delete them as you go along.
     
  6. velocity92c

    velocity92c Member

    Joined:
    Mar 9, 2010
    Messages:
    322
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    Yeah I left it on the charger. I just restored to an older backup and my phone booted up to the main screen but about 30 seconds after I unlocked the screen it rebooted AGAIN and is stuck in a boot loop AGAIN. What the hell is wrong with my phone? I don't understand what could have possibly happened to break my phone. The only thing that happened was my battery died.
     
  7. velocity92c

    velocity92c Member

    Joined:
    Mar 9, 2010
    Messages:
    322
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    Now it is booting up to the unlock screen every time and immediately rebooting itself. This is very frustrating. Can someone tell me what to try?
     
  8. Abe21599

    Abe21599 Super Moderator
    Rescue Squad

    Joined:
    Dec 22, 2009
    Messages:
    6,334
    Likes Received:
    31
    Trophy Points:
    163
    Location:
    Ohio
    Ratings:
    +31
    WIPE and install the backup. actually, wipe a few times.
     
  9. velocity92c

    velocity92c Member

    Joined:
    Mar 9, 2010
    Messages:
    322
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    I just wiped my phone completely and it's not booting past the M now. Is my phone done for? This is a brand new replacement from Asurion. Ugh.
     
  10. velocity92c

    velocity92c Member

    Joined:
    Mar 9, 2010
    Messages:
    322
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    I did wipe before installing the backup. I wiped 3 times, as always. I just wiped it 3 times and rebooted to see if it would even load the stock OS and it's still in a bootloop. I guess I am screwed.
     
  11. velocity92c

    velocity92c Member

    Joined:
    Mar 9, 2010
    Messages:
    322
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    I've come to the conclusion that my phone is fried. I don't know how or why it fried but it is. I just wiped 5 times, installed Sapphire stock through clockwork, it booted up to the home screen and about 30 seconds later it reboots. On a fresh, brand new install. I don't know what the problem is, but there is definitely a problem. My battery light keeps coming on too, before the phone is even booted up, and even though my phone has been on the charger for over an hour it's acting like it can't hold a charge.
     
  12. velocity92c

    velocity92c Member

    Joined:
    Mar 9, 2010
    Messages:
    322
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    Now I think I see what's going on, the battery isn't charging for some reason. You can boot into recovery and such without a battery on as long as the phone is plugged in, but the OS HAS to have a charged battery to boot. Why the heck isn't my battery charging, and what can I do about this?