Wifi problems

Discussion in 'Android General Discussions' started by roberj13, Jan 17, 2010.

  1. roberj13
    Offline

    roberj13 New Member

    Joined:
    Jan 17, 2010
    Messages:
    878
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Austin, TX
    First I want to say I just got my Droid, after watching this forum for a few weeks while I was deciding. I am so glad I did so far! This phone is great and I am sure I am just beginning to unlock its potential. This site has been a great help since there are 2 people at work that have this phone and they are amazed that I know so much about the phone on my second day.

    I do have one problem so far. My Droid says it is connected to my wifi network, but nothing that uses the internet will work. Browser, facebook, market, etc. I will get calls, texts, and gmail notifications however. It is WEP encrypted and I've tried "unremembering" the wifi network and then typing in the password again about 3 times now. The phone also says that the connection strength is excellent and I show all bars.

    I have only downloaded a few apps so far and don't think they would be the reason for the internet working as far as I can tell.

    I have installed, a better keyboard, swype, handcent, slacker, pandora, .

    Thanks in advance everyone.
  2. mjs31
    Offline

    mjs31 New Member

    Joined:
    Oct 30, 2009
    Messages:
    873
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    NE Texas
    So your wifi is setup. When you go into wifi settings, what does it show under the wifi networks? Is yours listed? If so, does it say connected under your router? For example...when I am connected to my Dlink wireless (which is also WEP encrypted) it says "Dlink" and then underneath that it says "connected"
  3. roberj13
    Offline

    roberj13 New Member

    Joined:
    Jan 17, 2010
    Messages:
    878
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Austin, TX
    Yes, when I go to settings/wifi settings/"mynetwork"/ it says connected. I click on that and it says, WEP, 54Mbps, Excellent and an IP address.

    But for example if I then go to Android Market it will sit there for about 2 minutes and then say unable to connect to server. Same with the browser.

    Turn of wifi, and life resumes as normal.

    I haven't been able to try any other networks to be sure if it is just my network my phone doesn't like or any network.
  4. mjs31
    Offline

    mjs31 New Member

    Joined:
    Oct 30, 2009
    Messages:
    873
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    NE Texas
    May I ask what it lists for your IP address? If you have a linksys router it should list something like 192.168.1.100 or 101 etc...
    With a Dlink it should list 192.168.0.100 or 101 etc..
    If this ip address is listed something like the ones above you should try below with the power and battery pulls. If it is giving something completely different then your router is not assigning you a good IP address.

    Ok. I hate to ask this since I don't want you to think this is needed all the time, but have you pulled the battery? If not, first try shutting down your phone via the top button. If it doesnt work after starting it back up, try pulling the battery and restarting.
  5. silverx10
    Offline

    silverx10 New Member

    Joined:
    Nov 22, 2009
    Messages:
    199
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Virginia Beach, VA
    I have this same problem with mine. Constantly.

    I'll have to go into the Wi-Fi settings and turn it off, then back on. Either it'll find my network again on its own, or I'll have to go into the Available Networks area. If that's the case, it'll say, "Out of range, remembered" below it for a few seconds before finally connecting without an issue.
  6. mjs31
    Offline

    mjs31 New Member

    Joined:
    Oct 30, 2009
    Messages:
    873
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    NE Texas
    question: When this happens is your wifi symbol still showing at the top? I have had it where I turn wifi on but it does not connect (typically this will occure when I use the power widget). Then when I click on the wifi settings link it connects right away. When this happens the wifi symbol does not show until it is connected.

    His situation is something different. His is saying he has a strong connection, but something is not allowing it (he does not get the out of range or no connection like you see). If his wifi is not on, then it should revert to his cell connection anyway. He goes in checks everything out and it still does not allow connections even though it says it should.
  7. justbob
    Offline

    justbob New Member

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Messages:
    254
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Roberj13: Check to see if your DNS is working correctly. Sounds to me like you don't have any name resolution.
  8. Nickmast
    Offline

    Nickmast New Member

    Joined:
    Jan 8, 2010
    Messages:
    173
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Are the coworkers with the droids having problems with their wifi connections at work as well?
  9. SamFox
    Offline

    SamFox New Member

    Joined:
    Dec 17, 2009
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    MD
    I had the same problem with my Droid using WiFi on the WEP (encrypted), then I changed to the WAP/WAP2 (encrypted) then the WiFi started working. Now, every once-in-a-while the WiFi will lock-up then I will need to re-boot the phone to re-set the WiFi again, not sure why?
  10. hookbill
    Offline

    hookbill Premium Member Premium Member

    Joined:
    Nov 30, 2009
    Messages:
    19,545
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    0
    Location:
    N.E. Ohio
    I just got this tip on another thread and some of you may want to try this. This is for those having trouble with wifi at home. Try placing the phone in airplane mode and then turning on the wifi. I just tried it and wifi appears to be working great in this mode.

    Hope this helps, it sure did for me.
  11. roberj13
    Offline

    roberj13 New Member

    Joined:
    Jan 17, 2010
    Messages:
    878
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Austin, TX
    Thanks to everyone that replied! I changed the encryption on the wireless router to WPA2-PSK (AES) and that solved the problem. I don't really know why WEP encryption would have been causing the problem, but it works now.

    Now I just need to change it on all of my other wifi devices....:icon_eek:

    Thanks again everyone.
Search tags for this page
android wifi not in range
,
not in range mean
,
what does it mean when my wifi says not in range
,
what does it mean when the internet says not in range
,
what does it mean when wifi is not in range
,
what does it mean when wifi is out of range
,
what does it mean when wifi says not in range
,

what does not in range mean

,

what does not in range mean for wifi

,
what does out of range mean on wifi
,

what does wifi not in range mean

,
why does my android wifi say not in range
,
why does my wi fi say out of range
,
why is my wifi saying out of range
,
wifi not in range error