1. DroidForums.net is currently undergoing a major software upgrade. If you are experiencing any problems logging in please: Contact Us

Why is my data getting disabled?

Discussion in 'Droid RAZR' started by qoncept, Mar 28, 2012.

  1. qoncept
    Offline

    qoncept Guest

    Every once in a while when I get up in the morning I find data has been disabled and have a message saying background data can't sync. What could be causing it? I only have a single Smart Action rule that just launches an application and have no battery saving app or anything else that should do this. What gives?
  2. jntdroid
    Offline

    jntdroid Super Moderator Premium Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    6,435
    Likes Received:
    292
    Trophy Points:
    83
    Location:
    TX
    do you have any apps installed to help with battery life, like 2X Battery or anything?
  3. tjk629
    Offline

    tjk629 New Member

    Joined:
    Jan 5, 2010
    Messages:
    3,037
    Likes Received:
    65
    Trophy Points:
    0
    Does the razr have those battery settings? I don't know if Moto replaced those with smart actions.

    Anyways, go into the battery section in settings, and see if nighttime mode is enabled.

    Sent from my DROID BIONIC using DroidForums
  4. qoncept
    Offline

    qoncept Guest

    Nope.

    The only options under battery in settings are status, current level and battery usage (the graph).

    There's also a "Data Manager" under settings that doesn't look like it has any automated settings for disabling data, just a checkbox to do it manually.
  5. FoxKat
    Offline

    FoxKat Super Moderator Staff Member Premium Member

    Joined:
    Apr 2, 2010
    Messages:
    8,606
    Likes Received:
    820
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Pennsylvania
    Under Data Manager, check to see if Data Saver is enabled. Other than that, I can't come up with an explanation.

    If you want to check to see if there's an app conflicting, boot into Safe mode (http://www.droidforums.net/forum/droid-razr-support/200128-accessing-safe-mode-your-razr.html) which prevents user-installed programs from starting, and run that way for a day or two. You won't have access to your user-installed apps except for those that are present on the Home Screen, and you won't have access to any Widgets or apps in the App Tray, but it will function completely normal in every other sense of the word.

    Good luck! ;)
  6. bjorn65
    Offline

    bjorn65 New Member

    Joined:
    Oct 20, 2011
    Messages:
    81
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    my data was turned off by verizon. The text said I was over my allowed limit. I have unlimited data. I had just approached 5 gigabyte and my data just stop working. I also have a mifi with verizon which has not been used at all. yet they had no problem in stopping my data. When I called them they said they is no cap on my phone. I had to take out my mircosim then I got data back. Is unlimited really unlimited. The only thing I could think off was I was up to 24 gigabyte in February however In December 1 gigabyte. in January 0 gigabyte in March 5 gigabyte. That not abuse in any area. Since they did sell plans that were 22 gigabyte for 100 with me having a mifi and a phone I can't see the problem.

    Sent from my DROID RAZR using DroidForums
  7. akhi216
    Online

    akhi216 Member

    Joined:
    Jan 12, 2011
    Messages:
    526
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    If you use any kind of battery saver it can potentially shut off your data to prevent excessive battery drain.

    Sent from my R800x using DroidForums
  8. fireman00
    Offline

    fireman00 New Member

    Joined:
    Nov 22, 2010
    Messages:
    124
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I've had my RAZR MAXX for 3 weeks and I've lost data connectivity 3 times. I'd go in/ out of Airplane mode and I'd get data connectivity but "fetch" for my Verison email account wouldn't work. I'd have to delete then recreate my Verizon email account and it would work til the next outage. They sent a new SIM card, their thinking is that there's an issue with the card. We'll see.
  9. qoncept
    Offline

    qoncept Guest

    I've used 30gb through 20 days this month syncing Google Music. So that's possible, except I don't have to turn the phone off or remove the sim or anything, it just comes back. It doesn't help that it's first thing in the morning and I'm hardly awake when I see it, and then by the time I do wake up it's gone. Didn't happen this morning. Maybe it was just a coincidence a few nights in a row.
  10. monkeydog
    Offline

    monkeydog New Member

    Joined:
    Nov 10, 2009
    Messages:
    98
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    This has been happening to half of my family lately... which leads me to believe it's something with the network. We have 2 MAXXs and 1 original RAZR. Every now and then all 3 of us will lose our data connection at the same time, restarting the phone later in the day usually brings it back.

    Switching over to 3g brought the data back immediately but turning 4g back on... no data, until the phones were restarted. Since it's happening to all 3 of us, plus friends I know with Razrs (I unfortunately do not know anyone on 4g that has something other than a razr), at the exact same time I highly doubt it's something with our phones and highly suspect the network.
  11. bjorn65
    Offline

    bjorn65 New Member

    Joined:
    Oct 20, 2011
    Messages:
    81
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    my problem was some how I set a limit on my phone from the website which shut off my phone at 5 gigabyte, it now been removed. my bad.

    Sent from my DROID RAZR using DroidForums
    1 person likes this.
  12. SallyC
    Offline

    SallyC Well-Known Member

    Joined:
    Dec 1, 2011
    Messages:
    1,212
    Likes Received:
    59
    Trophy Points:
    48
    Location:
    Michigan
    Thanks for posting that. It may help others - I didn't even know you could do that! Where is that setting?
Search tags for this page
android background data disabled
,

background data disabled

,
background data disabled android
,
background data disabled droid razr
,
data connections have been disabled android
,
data connections keep getting disabled android
,
data disabled android
,
droid razr background data disabled
,
how do i enable background data on my droid razr
,
how to enable data on droid razr
,
mobile data disabled
,
mobile data has been disabled
,
verizon data disabled
,
why is my data disabled
,
why is my mobile data disabled