Want to start developing for Android, cant get the emulator to work

Discussion in 'Android Hacks and Help' started by iCello, Feb 11, 2011.

DroidForums.net is the premier Android Forum - Registered Users do not see these ads. Please Register - It's Free!
  1. iCello
    Offline

    iCello New Member

    Joined:
    Dec 24, 2010
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    California
    Ratings:
    +0
    Hey,
    I want to get started developing for android, and cant get either the emulator or my device to work. So, I've set up an AVD, but when I try to launch it, either through Eclipse or the Android tool in the SDK folder, it comes up with these two errors: and it launches the emulator window, but the screen is just black and it freezes very soon.
    Here's a screenshot
    [​IMG]

    Also, when I tried to hook up my Droid X(not rooted or anything), with USB debugging enabled, Eclipse doesn't recognize it. So I cant run the app on my phone either.
    My system is a Macbook with 10.6.6 and a Motorola Droid X with 2.2.1. I dont have the Java thing installed, as i cannot find a mac version on their website.
    Any help would be awesome!dancedroid
    Last edited: Feb 12, 2011
  2. czerdrill
    Offline

    czerdrill Silver Member

    Joined:
    Jan 2, 2010
    Messages:
    4,828
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    153
    Ratings:
    +12
    that error is just saying that quickdraw is deprecated, which it is, but the emulator should still work. Where does the emulator freeze on? on the android logo? or does it do a "bootloop"?
  3. iCello
    Offline

    iCello New Member

    Joined:
    Dec 24, 2010
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    California
    Ratings:
    +0
    Thanks for the quick reply!

    So, I thought it might be something like that, but its the only error I could find, so I included it.
    So the emulator doesn't even get to the boot logo, it just pops up and the virtual screen area is black and nothing happens, except after a few seconds the mac os pinwheel of doom appears, and if I want to close it I have to force close it.
  4. eagle1967
    Offline

    eagle1967 Developer Developer

    Joined:
    Dec 20, 2009
    Messages:
    1,186
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    38
    Location:
    colorado
    Ratings:
    +8
    java thing

    What do you mean you dont have the java thing installed?
  5. iCello
    Offline

    iCello New Member

    Joined:
    Dec 24, 2010
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    California
    Ratings:
    +0
    I don't have the Java Development Kit or the Java Runtime Environment installed.
  6. eagle1967
    Offline

    eagle1967 Developer Developer

    Joined:
    Dec 20, 2009
    Messages:
    1,186
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    38
    Location:
    colorado
    Ratings:
    +8
    hmmmmmm

    Ok I am thinking Java is required. But dont take my work for it.
    I never did much with the emulator. I built and threw on phone to test.
    Probably not much of a help :)
  7. iCello
    Offline

    iCello New Member

    Joined:
    Dec 24, 2010
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    California
    Ratings:
    +0
    Well, it doesnt seem to be available for Mac OS.
    Anyways, thanks for the reply. I'd just use my phone, too, but it wont recognize my phone as a development device. Yes, I do have USB debugging turned on.
  8. eagle1967
    Offline

    eagle1967 Developer Developer

    Joined:
    Dec 20, 2009
    Messages:
    1,186
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    38
    Location:
    colorado
    Ratings:
    +8
    i dont know anything about macs

    But there are some that develop on macs so its definatley possible. But i have no idea sorry.
  9. jeffv2
    Offline

    jeffv2 Developer Developer

    Joined:
    Dec 23, 2010
    Messages:
    1,240
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Location:
    south jersey
    Ratings:
    +0
  10. iCello
    Offline

    iCello New Member

    Joined:
    Dec 24, 2010
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    California
    Ratings:
    +0
    Thanks for the reply

    Well, I got that installed, but it still doesnt work. Freezes in the same place.
  11. iCello
    Offline

    iCello New Member

    Joined:
    Dec 24, 2010
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    California
    Ratings:
    +0
    Any thoughts?
Search tags for this page

android emulator doesn't start

,

android emulator hangs

,

android emulator hangs on startup

,
android emulator stuck on android logo
,
android sdk emulator stuck in android logo screen
,
avd stuck android logo
,
avd stuck at android logo
,
avd stuck at android screen
,

cannot start avd

,
eclipse emulator cant get past andriod screen