Unresponsive Apps and Forceclosures

Discussion in 'Motorola Droid' started by Leoben, Nov 23, 2011.

  1. Leoben

    Leoben New Member

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    The Village
    Ratings:
    +0
    Ever since I turned on the phone this morning every app will run fine for a minute and then becomes unresponsive and freezes the phone until I get the force close pop up. It's happening in every app and I've tried turning off the phone and turning it on again. This doesn't resolve the issue. Anyone have an idea of what may be happening and possibble fixes?
     
  2. ilikemoneygreen

    ilikemoneygreen Silver Member

    Joined:
    Apr 7, 2010
    Messages:
    2,580
    Likes Received:
    18
    Trophy Points:
    103
    Location:
    AZ, Superstition MTNs!
    Ratings:
    +18
    Check you memory, see if an app is big. maybe checking battery in settings could showan apps thats sucking some battery. if phone boots up, then it sounds like its definitly an app thats causing a problem. Maybe even uninstalling some pointless apps will help, clean thaqt bad boy out.
     
  3. BayouFlyFisher

    BayouFlyFisher Rescue Squad
    Rescue Squad

    Joined:
    Dec 10, 2009
    Messages:
    4,958
    Likes Received:
    17
    Trophy Points:
    168
    Location:
    Baton Rouge, LA
    Ratings:
    +17
    Factory Data Reset (cures a lot of ills): These have gotten pretty painless lately by following these simple steps: 1. Make sure Backup and Restore are checked in the Privacy setting. 2. When going through the setup after the reset, turn on wifi as soon as you can (assuming it is available). 3. After you have entered your Gmail account info, you will be presented with a screen that has two check boxes. Basically they are "Do you want Google to backup and restore this phone”. Make sure you check both of those. Your apps will then automatically reinstall (paid and free). Set the phone aside for a minute or two and let the apps download and install. 3. If rooted, use an app such as titanium backup to restore data only to select apps such as Tapatalk and you will not have to re-enter all your login information. I do this for 3-4 apps (Tapatalk, SPB Shell, etc.).

    I've been flashing new roms/updates about once per day lately and I can be up and running with all my apps and settings back in place in less than 20 minutes. It's pretty painless now.

    NOTE: I learned this morning that not everyone has been as lucky as I with the automatic re-installs. So good luck if you end up having to go that route.
     
  4. ilikemoneygreen

    ilikemoneygreen Silver Member

    Joined:
    Apr 7, 2010
    Messages:
    2,580
    Likes Received:
    18
    Trophy Points:
    103
    Location:
    AZ, Superstition MTNs!
    Ratings:
    +18
    As an addon download sms backup before a factory reset to backup your sms to your gmail and its an easy restore once you factory reset.
     
  5. Leoben

    Leoben New Member

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    The Village
    Ratings:
    +0
    Thanks for the suggestions. I just tried uninstalling some apps that I rarely use and I still have the issue. I have 11.84GB of available space on the SD card and 60.44MB on the phone. Will the factory reset wipe out pictures and other data on the SD card?
     
  6. BayouFlyFisher

    BayouFlyFisher Rescue Squad
    Rescue Squad

    Joined:
    Dec 10, 2009
    Messages:
    4,958
    Likes Received:
    17
    Trophy Points:
    168
    Location:
    Baton Rouge, LA
    Ratings:
    +17
    Not unless you select that option and I can't imagine anyone would. The Reset will only wipe out stuff in the phones internal memory - and then only stuff you've added or changed. Your user installed apps will disappear and so will any settings you've changed. All that will go back to the way it was when it came out of the box.
     
  7. Leoben

    Leoben New Member

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    The Village
    Ratings:
    +0
    So does the Google back up save the apps?
     
  8. BayouFlyFisher

    BayouFlyFisher Rescue Squad
    Rescue Squad

    Joined:
    Dec 10, 2009
    Messages:
    4,958
    Likes Received:
    17
    Trophy Points:
    168
    Location:
    Baton Rouge, LA
    Ratings:
    +17
    Yes. The apps that you've down loaded and installed, if you follow the instructions in post #3 are tied to your Gmail account. I've done dozens of full wipes while installing new or updated roms (which is the same as doing a factory data reset) and all of my apps have been automatically installed each time. The only thing that wasn't installed automatically were the three apps I've gotten from the Amazon App Store. I had to install those manually.
     
  9. Leoben

    Leoben New Member

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    The Village
    Ratings:
    +0
    Thanks. I'll be trying this as soon as possible. I've got the phone recharging now. When it resets will it need the OS updated again or will it still be the current version?
     
  10. BayouFlyFisher

    BayouFlyFisher Rescue Squad
    Rescue Squad

    Joined:
    Dec 10, 2009
    Messages:
    4,958
    Likes Received:
    17
    Trophy Points:
    168
    Location:
    Baton Rouge, LA
    Ratings:
    +17
    It will only affect the stuff you've added to the phone (apps, settings, etc.).
     
  11. ilikemoneygreen

    ilikemoneygreen Silver Member

    Joined:
    Apr 7, 2010
    Messages:
    2,580
    Likes Received:
    18
    Trophy Points:
    103
    Location:
    AZ, Superstition MTNs!
    Ratings:
    +18
    60.33mb is low, glad to see your doing a factory reset. :) just as a reminder though, know your gmail password? u will have to relog in when you do the reset so dont try it if you do not know the password. Also Data in your apps will be gone if you dont back that up.
     
  12. Leoben

    Leoben New Member

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    The Village
    Ratings:
    +0
    I did the factory reset and it took care of the problem but I lost all the apps anyways.
     
Search tags for this page
android 4 apps become unresponsive
,
android end unresponsive app
,
android kill unresponsive app
,

android unresponsive app

,
applications on android phones become unresponsive
,
how to run unresponsive apps in andriod
,
unresponsive app on android
,

unresponsive apps droid

,
why do apps become unresponsive
,
why does android app become unresponsive