UD 2.1 Weird Battery Question

Discussion in 'UltimateDroid' started by alm0614, Dec 3, 2010.

  1. alm0614

    alm0614 Active Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    1,240
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +5
    I will update to 2.3 soon, but I was wondering if anyone had a similar issue with 2.1. My phone will drop from 50-20% very quickly, as if it skips 40% and 30%. I then plug it in, and it says 20% for about 5 minutes then quickly jumps to 60%.

    Just wondering if anyone else had this, or if there's a solution or what.

    TIA
     
  2. BayouFlyFisher

    BayouFlyFisher Rescue Squad Rescue Squad

    Joined:
    Dec 10, 2009
    Messages:
    4,960
    Likes Received:
    17
    Trophy Points:
    153
    Location:
    Baton Rouge, LA
    Ratings:
    +17
    There were some issue like this reported by a few folks. I don't think I've read of such concerning UD 2.3. I'd recommend going ahead and trying it. I've been using it, with no wipe at install, since it came out. The "no wipe at install" sure makes it easy to go to a new rom. :)
     
  3. droidemere

    droidemere Member

    Joined:
    Dec 20, 2009
    Messages:
    147
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Droid Universe.
    Ratings:
    +0
    I have 2.3 and still notice this issue coming from 2.1..I was meaning to ask the same question..My phone will drop down to 20%..from 50%...Then within minutes of plugging my charger in..it goes to 60%..
     
  4. sonnydroid

    sonnydroid Member

    Joined:
    Aug 29, 2010
    Messages:
    138
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Bay Area
    Ratings:
    +0
    I'm having the same issue. Battery quickly dying. Before, with moderate use, after 4 hours I would be around 50%-60% (when I had BBv0.5).. now with UD2.3.0 (same amount of usage) and battery goes all the way down to 5 percent, then the please charge ur phone message. 2-3 minutes plugged in, battery jumps to 60%. I unplug it, still says 60%??

    Sent from my Droid using DroidForums App
     
  5. joeybarclay

    joeybarclay Member

    Joined:
    Jun 30, 2010
    Messages:
    705
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1
    My battery skips 30% most of the time when I was on UD. MIUI seems to drain quickly and stay at 5% for almost an hour. Ive re calibrated the battery but so far it hasn't helped.
     
  6. v941726

    v941726 Member

    Joined:
    May 29, 2010
    Messages:
    255
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    have you guys tried charging to 100% with phone off, then going into recovery and wiping battery stats? just a thought.
     
  7. alm0614

    alm0614 Active Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    1,240
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    38
    Ratings:
    +5
    how can you wipe battery stats with SPRecovery
     
  8. sonnydroid

    sonnydroid Member

    Joined:
    Aug 29, 2010
    Messages:
    138
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Bay Area
    Ratings:
    +0
    Did that already... guess it wouldn't hurt to do it again...

    Sent from my Droid using DroidForums App
     
  9. v941726

    v941726 Member

    Joined:
    May 29, 2010
    Messages:
    255
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    i use clockwork. not sure about spr
     
  10. mark4ford

    mark4ford New Member

    Joined:
    Dec 6, 2010
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    Have had my phone several months. No battery issues. Last few days it drains in 2-3 hours after charging all night. Will try doing a full charge with phone off. Any other suggestions?
     
  11. compton

    compton Member

    Joined:
    Apr 5, 2010
    Messages:
    54
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0
    Guys, I encountered this issue several weeks back.. after a full charge to 100% minimal usage will bring it down to 80%.. then from 80% it'll drop down to 50%. I have the same charging issue as mentioned above.

    I thought it was due to a failing battery... So I went out and purchased another one and the problem persisted. I called Verizon and notified them of the issue. I will be receiving my replacement shortly.

    So the question now... what is causing this to happen?
     
    Last edited: Dec 6, 2010
  12. jawa6969

    jawa6969 Member

    Joined:
    Feb 26, 2010
    Messages:
    240
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Cincinnati, OH
    Ratings:
    +0
    I have the latest nightly of 2.3.0 and experienced this very thing last night. It's like the battery life lasted all day but once I was on 50 percent for a little while it dropped to 20 and then 15 and then 10 very very fast.

    Is it the ROM? Is there anything to the battery stats clearing mentioned?
     
  13. calbruc

    calbruc New Member

    Joined:
    Dec 6, 2010
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    Hey all.

    I had this issue with UD 2.0, and was hoping it would be fixed when I flashed 2.1, but no luck. I had the "goes straight from 50% to 20%" deal, but noticed that my battery life was still pretty good -- it would stay on 5% for a looong time before it actually died. Figured the ROM was just mis-reporting the battery info somehow, so I tried wiping the battery stats and all that -- still no luck.

    Then I flashed a Chevy's kernel, wiped battery stats, and I've been good since then. I have a hunch the Interactive governer in the stock Sapphire kernel and Slayher's kernel is behind this, but I never really tested it.

    So, my advice -- if you're running a Sapphire or Slayher's kernel -- try switching to On Demand, wipe your stats, and use for a few days to see if things return to normal. Or try flashing a Chevy's.

    Let me know if anybody has any luck with this. I've been thinking of going back to an Interactive kernel to see if the problem returns.
     
  14. jville95

    jville95 Member

    Joined:
    Aug 18, 2010
    Messages:
    95
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    In my house in the middle of my street.
    Ratings:
    +0
    Well since im having this very same issue, let me add my $0.02...

    I have been noticing for almost a month now that my D1 does the same thing. I flash roms regularly as well as kernels. I can fully charge my phone and after I unplug it and use it (texting, few emails, a little music) my battery begins to drop. This is normal. But to me, what is UNnormal is the fact that it will get to 80% and then drop to 50%, then to 20% and the next thing I know, my phone is telling me i'm below 15%.
    I do use SetCPU and I only overclock my phone at 700 on ANY kernel. I have tried all kinds of different kernels using the On Demand governor from Chevy's ULV's to P3 Droid's to Sapphire to Slayher's and I still get the same results. This issue just kind of bothers me because I can't fully enjoy these awesome roms like I want to for charging my effin battery every 3-4 hrs. That's ridiculous to me.
    Have I tried wiping battery stats? Yes I have. I have tried wiping while the phone was on 100% still plugged in as well as while the phone was on like 5% as well as letting it fully charge and then letting the phone power itself down, fully recharging and repeating, and still I receive the SAME results. Now I'm frustrated.

    For those of you who aren't familiar with wiping battery stats, this can ONLY be done in Clockwork recovery mode. SPRecovery will not allow you to do this. How do you get clockwork? The way that I did it was I installed ROM Manager from the market and inside this wonderful app, it will allow you to flash an alternate recovery. I flashed back to 2.0.2.4. This recovery I know will allow me to wipe battery stats and Dalvik Cache. So after doing so, I still.... get the same results. So I have no clue.
    If there is anyone who knows what the issue may be, please help us all. I have personally been trying some of everyone's methods and still the same result.
     
  15. calbruc

    calbruc New Member

    Joined:
    Dec 6, 2010
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    Probably a dumb question, but have you tried a new battery?
     
Search tags for this page

skips from 60% to 100 charging

,

verizon sch-l110 ud batt issue