1. DroidForums.net is currently undergoing a major software upgrade. If you are experiencing any problems logging in please: Contact Us

Switching from one ROM to another

Discussion in 'Droid 2 Roms' started by topgungoose, Jul 26, 2011.

  1. topgungoose
    Offline

    topgungoose New Member

    Joined:
    Apr 17, 2011
    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Arleta
    I hope I am posting this in the right area. If not, my apologies. I was wondering if I would be able to switch from a froyo based ROM to a gingerbread based one simply by going to clockworkMod recovery and restoring the ROM that I want to use
  2. lizard
    Offline

    lizard New Member

    Joined:
    Nov 3, 2010
    Messages:
    345
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Indiana
    Pretty sure you have to be on gingerbread for a gingerbread based rom to work right.
  3. christim
    Offline

    christim Super Moderator

    Joined:
    Jan 23, 2010
    Messages:
    5,112
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Location:
    New England
    I haven't installed a GB rom yet but my understanding is if a rom exists for your phone you should be able to flash it. Back up your apps, Back up your current install, wipe cache/data, install new rom, restore apps. If you get messed up go and reinstall the backed up rom.
  4. lizard
    Offline

    lizard New Member

    Joined:
    Nov 3, 2010
    Messages:
    345
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Indiana
    To install MIUI you need to be coming from CM7. Some roms require wiping when coming from one certain rom but not others. And there are different versions of the same rom. I would post in the thread for the rom you want to install. I guarantee someone there has already done what you want to do.
  5. JSM9872
    Offline

    JSM9872 Super Moderator Staff Member Premium Member

    Joined:
    Dec 21, 2010
    Messages:
    12,932
    Likes Received:
    281
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Somewhere In Pennsylvania...
    It depends on which GB rom you are trying to go to. All the roms that use 2nd-init (liquid, MIUI, and CM7) you need to be on the froyo kernel to boot off of so if you are still on a froyo ROM, like you said you are, you can install them normally. If it is a ROM that is based off of and requires you to be on the monster GB leak for the D2 (such as Apex, Squid, or Liberty GB), then you will need to get on the GB leak first.

    Best thing to do is carefully read the OP of the release thread for the ROM you want to install. They normally have instructions for the necessary steps for installation.
  6. topgungoose
    Offline

    topgungoose New Member

    Joined:
    Apr 17, 2011
    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Arleta
    Maybe I didn't explain it right. One of my backups on my sd is a gingerbread based ROM. The other backup that I have on my sd is a froyo based one. Can I enter clockworkMod and jump from one backup to another without having to sbf my droid?

    Sent from my DROID2 using DroidForums App
  7. simon_lefisch
    Offline

    simon_lefisch Member

    Joined:
    Jan 27, 2011
    Messages:
    388
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    SoCal
    I wouldn't jump back and forth to be on the safe side. Froyo and GB have different radios so you could have probs with phone/data, not to mention the file system itself. You could always dl the tbh stock 2.3.20.zip file and the GB Monster.zip file on your sd card so you can flash between froyo and GB without a computer, then restore your backup for whichever one you're on.

    Sent from my DROID2 using Tapatalk
  8. topgungoose
    Offline

    topgungoose New Member

    Joined:
    Apr 17, 2011
    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Arleta
    So kind of like sbfing my phone before doing the backup of my choice?

    Sent from my DROID2 using DroidForums App
  9. simon_lefisch
    Offline

    simon_lefisch Member

    Joined:
    Jan 27, 2011
    Messages:
    388
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    SoCal
    Yes sir, only not having to use a computer/rsdlite

    Sent from my DROID2 using Tapatalk
  10. topgungoose
    Offline

    topgungoose New Member

    Joined:
    Apr 17, 2011
    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Arleta
    Can u point me in the right direction to download that or where it explains how I put it on my sdcard please?

    Sent from my DROID2 using DroidForums App
  11. simon_lefisch
    Offline

    simon_lefisch Member

    Joined:
    Jan 27, 2011
    Messages:
    388
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    SoCal
    Here's the GB leak file

    http://db.tt/4SY5s1R

    I'll post the Froyo zip file tomorrow...gotta wake up early tomorrow and dropbox is taking a while to upload :/

    Sent from my DROID2 using Tapatalk
  12. topgungoose
    Offline

    topgungoose New Member

    Joined:
    Apr 17, 2011
    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Arleta
    Alright. Thank u very much.

    Sent from my DROID2 using DroidForums App
  13. simon_lefisch
    Offline

    simon_lefisch Member

    Joined:
    Jan 27, 2011
    Messages:
    388
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    SoCal
    Here's the 2.3.20 stock zip file

    http://db.tt/aOQz3UG

    Remember that this will bring you back to stock. You won't have root so all you have to do is re-root. Also, when you're flashing from GB to Froyo it will say "radio image update fail", or something like that, just ignore and reboot.

    Sent from my DROID2 using Tapatalk
  14. topgungoose
    Offline

    topgungoose New Member

    Joined:
    Apr 17, 2011
    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Arleta
    So if I want to restore a froyo based rom from my backup, I flash one of the downloads and same process for a gingerbread based one?

    Sent from my DROID2 using DroidForums App
  15. simon_lefisch
    Offline

    simon_lefisch Member

    Joined:
    Jan 27, 2011
    Messages:
    388
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    SoCal
    Yes sir. Flash froyo stock to restore froyo rom, flash GB leak to restore GB rom.

    Sent from my DROID2 using Tapatalk
  16. topgungoose
    Offline

    topgungoose New Member

    Joined:
    Apr 17, 2011
    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Arleta
    Sounds easy enough. What are your favorite Froyo and Gingerbread based ROMs?

    Sent from my DROID2 using DroidForums App
  17. simon_lefisch
    Offline

    simon_lefisch Member

    Joined:
    Jan 27, 2011
    Messages:
    388
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    SoCal
    I was kinda particular Fission on Froyo. Pure android, no blur. Liberty GBwas great, but I never tried Liberty Froyo. CM7/MIUI are my favs except for battery life. Apex was great on battery life. Check this thread to understand the differences between vanilla roms and blur roms

    http://www.droidforums.net/forum/droid-2-roms/103467-how-find-rom-right-me.html

    This thread has a list of available roms thru the forums, but others you can find by looking on the net

    http://www.droidforums.net/forum/droid-2-roms/

    Sent from my DROID2 using Tapatalk
  18. topgungoose
    Offline

    topgungoose New Member

    Joined:
    Apr 17, 2011
    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Arleta
    Thank you so much for your help. Very much appreciated.

    Sent from my DROID2 using DroidForums App
  19. simon_lefisch
    Offline

    simon_lefisch Member

    Joined:
    Jan 27, 2011
    Messages:
    388
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    SoCal
    No prob, happy to help ;)

    Sent from my DROID2 using Tapatalk
Search tags for this page
can i change from one custom rom to another
,
changing from one rom to another what to know
,
coming from 1 rom to another rom
,
how can you change from one rom to another on android phones
,
how to change from custom rom to another
,
how to change one rom from a phone to another
,
how to change roms of one to another in android
,
how to go from one rom to another
,
how to swap bios rom from one to another
,
how to switch form one rom to another
,
how to switch from one custom rom to the other
,

how to switch from one rom to another

,

how to switch from one rom to another android

,
switch from one rom to another
,
thunderbolt how-to go from one rom to another