Stuck on 1X? How to get 3G back

Discussion in 'HTC ThunderBolt' started by wakestrong, Apr 27, 2011.

  1. wakestrong

    wakestrong New Member

    Joined:
    Apr 27, 2011
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    LTE is back online, please follow steps at the bottom of this post to get everything back in order.
    *If you are in a 4G area it is advisable to make sure you switch to eHRPD to avoid bad hand offs between 4G and 3G as well as allowing simultaneous voice without hiccups. I noticed my GPS was not working last night so it is possible eHRPD settings will affect your gps or it could have just been due to the network issues.

    As most are aware both the LTE network and eHPRD are down (a special version of 3G for the Thunderbolt only). To get 3G data back you just need to change your settings back to the normal 3G network. Here are the steps:

    Dial ##778# and hit send

    A pop-up window named EPST will show up giving you 2 choices: View Mode and Edit Mode. Pick: Edit Mode.
    Enter the Password: 000000
    Go down to Modem Settings and pick “Rev A“
    You’ll want to choose enable and click OK, hit the menu button and then press “Commit Modifications.”
    Restart your phone and you should see 3G is working

    last step (may not be required if you get 3G after restart)

    dial *#*#4636#*#* go to phone info, then set preferred network type to CDMA auto (PRL) ---will stop phone from looking for LTE signal

    I hope this helps anyone that is left in the dark by this outage.

    If you are running a non-stock dialer or a rom that included a dialer it may prevent you from entering settings. Flash this zip to go back to stock dialer
    http://www.mediafire.com/?9yf09ri4t2mip4z

    For those that want instructions for after LTE is back on

    These 2 steps will put you back on LTE and then put you back on the correct 3G for the Thunderbolt, when its back up.

    dial *#*#4636#*#* to get LTE, go to phone info, set preferred network type to CDMA + LTE EvDo auto

    Dial ##778# and hit send
    A pop-up window named EPST will show up giving you 2 choices: View Mode and Edit Mode. Pick: Edit Mode.
    Enter the Password: 000000
    Go down to Modem Settings and pick “Rev A“
    You’ll want to choose eHRPD and click OK, hit the menu button and then press “Commit Modifications.”
     
    Last edited: Apr 28, 2011
  2. Backnblack

    Backnblack Premium Member Premium Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    11,250
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    153
    Ratings:
    +6
    Or you can just wait it out......
     
  3. wakestrong

    wakestrong New Member

    Joined:
    Apr 27, 2011
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    Yea but I like tinkering with the back ally options in my phone :)

    Makes me feel like I'm in control somewhat.
     
  4. DreamOperator

    DreamOperator Member

    Joined:
    Jan 19, 2010
    Messages:
    96
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0
    Seriously? I just rooted and flashed my roomies TB to Liquid and have been FREAKING OUT because I thought I screwed up his phone.

    I feel better now. Thanks.
     
  5. wakestrong

    wakestrong New Member

    Joined:
    Apr 27, 2011
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    I posted this on a few forums and some other people that were flashing roms or kernels were thinking the same thing. Glad I could help.
     
  6. jaybuc

    jaybuc New Member

    Joined:
    Mar 21, 2011
    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    Yeap...stuck on 1x here in Tampa, I was freakin out as well
     
  7. wakestrong

    wakestrong New Member

    Joined:
    Apr 27, 2011
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    Is anyone running the lightning rom and able to access EPST menu or ##778#?
     
  8. dustinyv

    dustinyv New Member

    Joined:
    Apr 27, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    how do you undo the change

    HHow do I undo the change when 4G is back up
     
  9. wakestrong

    wakestrong New Member

    Joined:
    Apr 27, 2011
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    dial *#*#4636#*#* to get LTE, set preferred network type to CDMA + LTE EvDo auto

    Dial ##778# and hit send
    A pop-up window named EPST will show up giving you 2 choices: View Mode and Edit Mode. Pick: Edit Mode.
    Enter the Password: 000000
    Go down to Modem Settings and pick “Rev A“
    You’ll want to choose eHRPD and click OK, hit the menu button and then press “Commit Modifications.”

    These 2 steps will put you back on LTE and then put you back on the correct 3G for the Thunderbolt, when its back up.
     
  10. bernardino5

    bernardino5 Member

    Joined:
    Jun 16, 2010
    Messages:
    158
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    Thought it was just mine, hopefully it'll get resolved pretty quick we need to flood Verizon with phone calls.

    "ThuNd3rB0lT"
     
  11. Mustang02

    Mustang02 Senior Member

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    1,249
    Likes Received:
    100
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Cleveland Ohio
    Ratings:
    +106
    Current Phone Model:
    Droid Maxx
    Full LTE here in Cleveland. Where are you guys having issues?
     
  12. bernardino5

    bernardino5 Member

    Joined:
    Jun 16, 2010
    Messages:
    158
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    I'm in southern California, Victorville

    "ThuNd3rB0lT"
     
  13. DroidStang

    DroidStang Member

    Joined:
    Mar 25, 2011
    Messages:
    441
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    North Carolina
    Ratings:
    +0
    See this post from another thread...this is not me, I am in NC, have same issue this guy in TX

    Junior Droid

    [​IMG]

    Member #88403
    Join Date: Jul 2010
    Posts: 9
    Phone: motorola droid
    [​IMG] View djmwilliams1's Gallery


    Where or where did my LTE go!!
    Rebooted my phone at 5am as I prepared to go to work, as I reboot every morning. You all should be rebooting your Android phones once a day folks, they work much better that way. Anyway, and I notices that I way on a 1x signal. After rebooting twice with no change, I called Verizon to find out that 4G LTE is down nation wide. He said they are having a problem with the 4G and it could be affecting 3g as well. I'm in Houston, and I tell you that 3g is affected. 1x , I can get out of my car and walk faster than 1x. COME ON VERIZON, GET IT FIXED!!! This is going to be a long day. The Verizon guy said it might be a good day to get closer to your coworkers. I don't think so!
     
  14. bernardino5

    bernardino5 Member

    Joined:
    Jun 16, 2010
    Messages:
    158
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    The lte app doesn't work still stuck on1x

    "ThuNd3rB0lT"
     
  15. Josecq

    Josecq New Member

    Joined:
    Mar 23, 2010
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    Houston, Tx
    Ratings:
    +0
    Houston Tx We have a problem!!!!, Verizon 4G and 3g down....The swap app (phone info) is not responding to changes. Have to keep it on CDMA + LTE/EvDo Auto just to get stinking 1X.....This is so frustrating.....:icon_evil:

    I guess just wait it out....
     
Search tags for this page
how to change 1x to 3g
,
how to get 3g
,
how to get 3g back on android
,
htc thunderbolt 1x
,
htc thunderbolt only getting 1x
,
htc thunderbolt stuck on 1x
,
thunderbolt 1x
,

thunderbolt stuck in 1x

,

thunderbolt stuck on 1x

,
verizon 1x