Scanning for Wi-Fi every 5 Seconds

Discussion in 'Samsung Galaxy S3' started by papat912, Jun 18, 2013.

  1. papat912
    Offline

    papat912 New Member

    Joined:
    Sep 9, 2011
    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Pembroke, Georgia
    Is it normal for my GS3 to scan for Wi-Fi networks every 5 seconds even when I'm connected to a network? Is this a great battery drain?
  2. leeshor
    Offline

    leeshor DF Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jan 30, 2012
    Messages:
    2,896
    Likes Received:
    359
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Norcross, GA - USA
    If you are connected with a solid connection that isn't having a problem it isn't normal at all. You may want to take a look at my WiFi link in the signature below to see if something there corrects the problem. My guesses are either interference or a channel overlap.
  3. papat912
    Offline

    papat912 New Member

    Joined:
    Sep 9, 2011
    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Pembroke, Georgia
    I change routers to my old stable router and also changed router channel, and still have network scanning every 5 seconds on my GS3.
  4. leeshor
    Offline

    leeshor DF Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jan 30, 2012
    Messages:
    2,896
    Likes Received:
    359
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Norcross, GA - USA
    There may be some interferrence or channel conflict. Check the link in my sig for some suggestions. If none of those work/help the only thing I could suggest would be a factory reset.
  5. papat912
    Offline

    papat912 New Member

    Joined:
    Sep 9, 2011
    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Pembroke, Georgia
    Where is "my WiFi link in the signature" that you are talking about?
  6. leeshor
    Offline

    leeshor DF Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jan 30, 2012
    Messages:
    2,896
    Likes Received:
    359
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Norcross, GA - USA
  7. papat912
    Offline

    papat912 New Member

    Joined:
    Sep 9, 2011
    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Pembroke, Georgia
    LEESHOR, I may be a little dense but I could not fine any info on, the link you gave me, as to why my GS3 scanning Wi-Fi networks every 5 seconds.
  8. dezymond
    Offline

    dezymond Tech Support Mod Staff Member Premium Member

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Messages:
    10,756
    Likes Received:
    571
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Bay Area, California
    I would power cycle both the router and the modem. See if that helps.
  9. papat912
    Offline

    papat912 New Member

    Joined:
    Sep 9, 2011
    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Pembroke, Georgia
    I've done that many times.
  10. mountainbikermark
    Offline

    mountainbikermark DF Super Moderator Staff Member Premium Member

    Joined:
    Sep 5, 2010
    Messages:
    3,355
    Likes Received:
    456
    Trophy Points:
    83
    Something that made a huge difference for me was settings, Wi-Fi, tap the Wi-Fi icon, long press the connected network, modify network, scroll down to the toe if connection, chose static ip, tapped save and my Wi-Fi on a finicky router is SO much more dependable.

    Support Our Troops!!!
    <><
    A Rezound phone was used for this Tapatalk post
  11. leeshor
    Offline

    leeshor DF Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jan 30, 2012
    Messages:
    2,896
    Likes Received:
    359
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Norcross, GA - USA
    Did you install WiFi Analyzer to see what it tells you about the WiFi? Also, I'm not clear one whether you have tried a different location, like a public hotspot.
  12. papat912
    Offline

    papat912 New Member

    Joined:
    Sep 9, 2011
    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Pembroke, Georgia
    Mountainbikermark, that didn't work. And yes I've tried other hotspot locations and the Wi-Fi Network still scans every 5 seconds.
  13. cybertec69
    Offline

    cybertec69 Well-Known Member

    Joined:
    Apr 19, 2010
    Messages:
    1,761
    Likes Received:
    71
    Trophy Points:
    48
    Location:
    Staten Island, NY
    Go to settings, then to Wi-Fi and uncheck the notify me box.
  14. papat912
    Offline

    papat912 New Member

    Joined:
    Sep 9, 2011
    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Pembroke, Georgia
    The notify me box has been unchecked for about a week now.
  15. RossD
    Offline

    RossD New Member

    Joined:
    May 28, 2011
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Mine does this also. I see it is continually scanning and showing different available wife connections even though I have a good connection to my home router.

    Sent from my SCH-I535 using Droid Forums
  16. papat912
    Offline

    papat912 New Member

    Joined:
    Sep 9, 2011
    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Pembroke, Georgia
    RossD, sorry you're having this problem, but I'm glad that I'm not going crazy, that there are other out there having the same problem.
  17. papat912
    Offline

    papat912 New Member

    Joined:
    Sep 9, 2011
    Messages:
    60
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Pembroke, Georgia
    I also have a Samsung Galaxy 8.0 and it does the samething as my SG3, it scans for a WiFi signal every 5 seconds even when it connected to a router. Could it be an android problem?
  18. WookieClaws
    Offline

    WookieClaws Member

    Joined:
    Sep 20, 2011
    Messages:
    244
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Oregon
    I'm not sure if this is related, but my WiFi notification will come up even when I've turned WiFi off. I can't say it's happened since we got the update though.
  19. prime
    Offline

    prime Kernel Developer Premium Member Developer

    Joined:
    Apr 26, 2010
    Messages:
    1,831
    Likes Received:
    19
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Florida
    I believe scanning only takes place if your on the wifi settings screen, all ICS+ devices continue scanning while looking at the access point settings screen...even if connected to an AP.

    If your being notified about AP's while connected to an AP the issue is something other than the device scanning every 5 seconds.
  20. debrad0307
    Offline

    debrad0307 New Member

    Joined:
    Feb 15, 2011
    Messages:
    641
    Likes Received:
    20
    Trophy Points:
    0
    Location:
    El Paso, TX
    My phone also scans for wifi networks. I'm pretty sure this is normal. It shouldn't affect your battery drain at all though.

    Sent from my Synergized S3 using Tapatalk 2
Search tags for this page

galaxy s3 constantly scanning wifi

,

galaxy s3 wifi constantly scanning

,

galaxy s4 wifi keeps scanning

,
galaxy tab 3 wifi keeps scanning
,

galaxy tab keeps scanning wifi

,
gs3 wifi constantly scanning
,
how do i stop tablet from scanning for wi fi when already co
,

how to stop galaxy tab 3 from scanning

,
how to stop wifi scanning on samsung galaxy tab 3
,
samsung galaxy s3 wifi keeps scanning
,

samsung galaxy tab 3 wifi keeps scanning

,
samsung tablet keeps scanning
,
samsung tablet keeps scanning for wifi
,

samsung tablet keeps scanning wifi

,
why does my samsung tablet keep scanning for wifi