1. DroidForums.net is currently undergoing a major software upgrade. If you are experiencing any problems logging in please: Contact Us

Root Problems

Discussion in 'Rescue Squad Help' started by jive495, May 15, 2010.

  1. jive495
    Offline

    jive495 New Member

    Joined:
    May 15, 2010
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ok, first off, Ill start by saying I know there are many, many root problem threads, I know Ive read most of them. I have not found any similar to mine or with any kind of answer that has helped me. Posting was my last resort but Im at my wits end here.

    Im, admittedly a newb to rooting as the Droid is my first "smart phone". I only rooted to manually install the 2.1 update early, that update and the Swype beta .apk are the only root programs Ive installed, no probs. After looking around at all the cool custom roms I decided I wanted to try and install one. I downloaded rootdroidpro as the guide suggested and tried to install busybox with no luck. I tried dozens of times with the program and manually installing with a file off the net, no luck. So I figured I jacked something up and was trying to unroot to factory default so I could reroot, again no luck (meaning it wouldnt let me unroot). In my recovery screen I keep getting the message "E:Error in /sdcard/update.zip (status 7) Installation aborted". Ive tried literally dozens of guides and files all of which resulting in the same result. Im getting permission denied in my terminal emulator even though I know Im rooted. To top it all off, I cant create a backup of any kind.

    Im not sure what I did or what to do at this point but any help/advice will be greatly appriciated. Thanks in advance.
    Last edited by a moderator: May 15, 2010
  2. jstafford1
    Online

    jstafford1 Super Moderator

    Joined:
    Nov 15, 2009
    Messages:
    9,057
    Likes Received:
    127
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Hebron, Oh.
    Re: Root Problem

    What are you options in recovery?
    If you loaded the 2.1 update without sprecovery in it you lost root right there. The original manual 2.1 wasn't rooted and is not rootable. So unless you installed one of the 2.1's done by Pete or someone else you lost root access when you updated.

    Sent from my Droid using Tapatalk
    Last edited by a moderator: May 15, 2010
  3. jive495
    Offline

    jive495 New Member

    Joined:
    May 15, 2010
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    reboot system now
    apply sdcard:update.zip
    wipe data/factory reset
    wipe cache partition

    When I click "apply sdcard:update. zip" it starts doing stuff like its going to work and then thats when I get the "E:Error in /sdcard/update.zip (status 7) Installation aborted". Also at the bottom of the screen before I click anything it says "E:Cant open /cache/recovery/command", not sure what that means or if thats whats causing my prob but I figured its worth mentioning.
  4. jive495
    Offline

    jive495 New Member

    Joined:
    May 15, 2010
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I downloaded and tried installing the official 2.1 update in your signature but that didnt work either. It gave me "E:EOCD marker occurs after start of EOCD"

    Do I have to unroot my current 2.1 rom to install a new one?
  5. jive495
    Offline

    jive495 New Member

    Joined:
    May 15, 2010
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I just tried using RSDLite ver 4.6 and it wouldnt recognize my phone. I have all the correct and current drivers installed and I have the .sbf file for 2.0.1, Im running the program as an administrator but the program wont recognize my phone.

    Sorry for the triple post but Im extremely frustrated and I really need some help.
  6. mwhartman
    Offline

    mwhartman Super Moderator/RS Premium Member

    Joined:
    Jan 15, 2010
    Messages:
    10,739
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    38
    Location:
    South FL
  7. Droidee
    Offline

    Droidee New Member

    Joined:
    Nov 14, 2009
    Messages:
    314
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    New York
    I could really use the rescue squad right now. I had root access on my first droid and know I can't live without it. Unfortunately, getting root access on 2.1 stock after needing a replacement phone is driving me nuts. I have a mac. I ran rsd lite and got sprecovery, when I tried to load the ESE81 I get the below result:

    Error in /sdcard/update.zip Installation aborted
    Cant open /cache/recovery/command

    I have tried so many times that it is insane. On top of all of this I had to install VMware to get access to windows. Not fair I want my rooted phone again. Please help.

    I will gladly give someone from the rescue squad a donation and access to my mac if they could help me with this. PM me if that is possible. Thanks
    Last edited: May 15, 2010
  8. jive495
    Offline

    jive495 New Member

    Joined:
    May 15, 2010
    Messages:
    25
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
  9. JCo352
    Offline

    JCo352 New Member

    Joined:
    Feb 11, 2010
    Messages:
    1,829
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Texas
    I just helped someone today with this, go to "Config" (top left corner of RSD), then go to "DeviceID Options", then check "First-come-first-serve DeviceID Mode"
  10. mwhartman
    Offline

    mwhartman Super Moderator/RS Premium Member

    Joined:
    Jan 15, 2010
    Messages:
    10,739
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    38
    Location:
    South FL
    If I understand correctly, you successfully rooted, installed SPRecovery and now want to install a rom. What I'm not clear on is what rom you attempted to load via the update.zip.

    Perhaps I'm wrong but the ESE81 is not a complete rom. Are you trying to install BB?

    Mike
  11. JCo352
    Offline

    JCo352 New Member

    Joined:
    Feb 11, 2010
    Messages:
    1,829
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Texas
    Are you making sure it is "update.zip" and not "update.zip.zip"?
  12. mwhartman
    Offline

    mwhartman Super Moderator/RS Premium Member

    Joined:
    Jan 15, 2010
    Messages:
    10,739
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    38
    Location:
    South FL
    Yes Safari tends to add a .zip extension
  13. mwhartman
    Offline

    mwhartman Super Moderator/RS Premium Member

    Joined:
    Jan 15, 2010
    Messages:
    10,739
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    38
    Location:
    South FL
    Thanks, JCo. I've not used RSD so I have very limited expertise to share.

    Mike
  14. JCo352
    Offline

    JCo352 New Member

    Joined:
    Feb 11, 2010
    Messages:
    1,829
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Texas
    No Problem, just trying to help.
  15. mwhartman
    Offline

    mwhartman Super Moderator/RS Premium Member

    Joined:
    Jan 15, 2010
    Messages:
    10,739
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    38
    Location:
    South FL
    Need all of that we can get
  16. Droidee
    Offline

    Droidee New Member

    Joined:
    Nov 14, 2009
    Messages:
    314
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    New York
    The first (update.sbf) is listed alone, the rest are listed under update.zip.

    update.sbf
    update.zip
    boot.img
    bp.img
    ESE81UPDATE.zip
    mbm.bin
    META-INF
    CERT.RSA
    CERT.SF
    com
    google
    android
    update-binary
    updater-script
    MANIFEST.MF
    rdl.bin
    system

    Sorry, system is listed alone.
    Last edited: May 15, 2010
  17. JCo352
    Offline

    JCo352 New Member

    Joined:
    Feb 11, 2010
    Messages:
    1,829
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Texas
    I think I know your problem. Mac seems to extract .zip's automatically. Make sure it isn't extracting it, and just rename it.
  18. Droidee
    Offline

    Droidee New Member

    Joined:
    Nov 14, 2009
    Messages:
    314
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    New York
    Should I delete the one that is already there and do I have to do the RSD lite again?
  19. mwhartman
    Offline

    mwhartman Super Moderator/RS Premium Member

    Joined:
    Jan 15, 2010
    Messages:
    10,739
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    38
    Location:
    South FL
    I'm curious why an update.zip has an zip file in it(ESE81update.zip)?
  20. Droidee
    Offline

    Droidee New Member

    Joined:
    Nov 14, 2009
    Messages:
    314
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    New York
    I have no idea. What should I do?
Search tags for this page
how to unmod my droid x
,

sbf flash waiting for phone