1. You want that $100.00 in your pocket or an Amazon Fire TV don't you? Well here's the deal. With our new updated look we are in desperate need of an updated logo. The 'old' one has certainly served us well, but it's time. Find all the details here: bit.ly/1q0k6Wa
  2. DroidForums.net is currently undergoing a major software upgrade. If you are experiencing any problems logging in please: Contact Us

Proximity sensor problem?

Discussion in 'Android Tech Support' started by hacku, Jan 14, 2010.

  1. hacku
    Offline

    hacku New Member

    Joined:
    Jan 4, 2010
    Messages:
    549
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Mesa, AZ.
    I've noticed lately that when I place a call, immediately after it dials it the screen goes black before I even put the phone up to my face (and no, I'm not covering the sensor). And after I end the call and pull it away from my face it remains blacked out. I have to actually slide the keyboard open to get the screen t wake up so I can either end the call when I'm done, or if I want to use speaker.

    I did a search and some people are experiencing the opposite where the screen stays on and they end up pushing buttons with their face.

    Anyone else experiencing this issue?
  2. dgoakill
    Offline

    dgoakill New Member

    Joined:
    Dec 28, 2009
    Messages:
    55
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Philadelphia, PA
    I have the exact same problem. very annoying when you need to access the dialpad button to enter numbers for an automated answering system.
  3. KZIWarrior
    Offline

    KZIWarrior Active Member

    Joined:
    Dec 31, 2009
    Messages:
    2,625
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Nashville, TN
    Only thing I could suggest is a factory reset to see if it is a program/app that is causing the problem or a hardware issue. The later of course would have you going to the store or calling CS (only reason I suggest the reset is because it's the FIRST things they are going to have you do or do in the store so this will save you some time).
  4. hacku
    Offline

    hacku New Member

    Joined:
    Jan 4, 2010
    Messages:
    549
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Mesa, AZ.
    You don't need to go to the store to do a factory reset...

    Settings> Privacy > Factory Data Reset

    Anyone else having this issue that can offer a solution?
  5. cereal killer
    Offline

    cereal killer Administrator Staff Member

    Joined:
    Oct 29, 2009
    Messages:
    11,012
    Likes Received:
    623
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Austin, TX
    You running Advanced Task Killer?

    Reason I ask is because I had the same problem when I first got the phone and installed it. Upon uninstall haven't had the issue since.
  6. hacku
    Offline

    hacku New Member

    Joined:
    Jan 4, 2010
    Messages:
    549
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Mesa, AZ.
    Yes I am... I'll uninstall it and see what happens. Thanks for the tip.
  7. machnhed
    Offline

    machnhed New Member

    Joined:
    Dec 8, 2009
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Washington DC (Centreville, VA)
    I am running ATK and my screen goes black almost immediately as well. However, I just have to shake the phone just a little bit and the screen comes to life. I can only speak for myself, but I like this cuz I still have to pull the phone away from my face if I'm needing to look and dial in numbers, so rattling the phone a tiny bit to bring it to life doesn't bother me.
  8. dodgersrgood
    Offline

    dodgersrgood New Member

    Joined:
    Dec 2, 2009
    Messages:
    818
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    ya im having problems both ways. sometimes it wont go on and then other times it stays on and i end up either muting the other person or hanging up on them. really sucks
  9. KZIWarrior
    Offline

    KZIWarrior Active Member

    Joined:
    Dec 31, 2009
    Messages:
    2,625
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Nashville, TN
    :whore:
    Please learn to read a response before adding to the discussion. I said 'the latter' (though forgot an 'l'), which in this case would be a hardware issue would require a trip to the store... not performing the reset. But thanks for playing.

    As to the OP, sorry, I've tried to get mine to mess up and, while it might have a slight delay it seams to be acting as designed/intended. I used to use ATK (for the first week or so) and didn't notice anything so this sounds like a hardware failure.

    Your not using a cheap screen protector or case or something are you (i.e. something that could be interfering with the sensor)?

    Edit: OP are you using any sort of 'battery saving' or monitor programs (i.e. something to keep the screen dim)? I'm using screebl but I could see how a program like that could be causing this.
    Last edited: Jan 15, 2010
  10. hacku
    Offline

    hacku New Member

    Joined:
    Jan 4, 2010
    Messages:
    549
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Mesa, AZ.
    You call me a post whore and tell me to "Please learn to read a response before adding to the discussion."? Well you apparently didn't read either since I'm both the "post whore" and the OP. :icon_ devil:

    But anyway, I got rid of Advanced Task Killer and my phone has been functioning properly ever since. I'll probably shoot an email to the developer so he can look into why his program is causing this issue.
  11. KZIWarrior
    Offline

    KZIWarrior Active Member

    Joined:
    Dec 31, 2009
    Messages:
    2,625
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Nashville, TN
    :icon_ owned:
    DOH!!!!!!!
    lol, glad you got it sorted out.

    There definitely appears to be a problem (be it a small one) with apps not playing well with others. Seems to be a lot of combination though (for me Home++ was working great UNTIL I UNINSTALLED ATK, then it went to hell). Understandable with Android still being relatively new but I think they need to realize this and address it via controlling the market a little better (e.g. certifying programs or something).

    The problem is compounded with so many versions of the OS currently being used and 'supported.' That's another area of improvement they need in the market place (* this program confirmed with x device or x.x OS).
  12. 10ACTony
    Offline

    10ACTony New Member

    Joined:
    Nov 21, 2009
    Messages:
    37
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Oh yeah and its really annoying. And I'm not using ATK.
    Last edited: Jan 16, 2010
  13. DSMJon
    Offline

    DSMJon New Member

    Joined:
    Jan 8, 2010
    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    My screen has always gone blank after dialing, from what I recall even before installing ATK.. A lil shake wakes it up for me though. Only had the phone a few days, so of course I'm still playing too much to worry about such luxuries :)
  14. hacku
    Offline

    hacku New Member

    Joined:
    Jan 4, 2010
    Messages:
    549
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Mesa, AZ.
    Well, it doesn't look like ATK was the problem. This morning I placed several phone calls and had the exact same issue... :(

    FML!
  15. cereal killer
    Offline

    cereal killer Administrator Staff Member

    Joined:
    Oct 29, 2009
    Messages:
    11,012
    Likes Received:
    623
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Austin, TX
    not good.......

    I wish I could assist you more but I'm at a loss now.

    I haven't had the problem come back but that does not do you any good.
  16. natalie33
    Offline

    natalie33 New Member

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    mine has been doing that since yesterday...i have to actually slide the keyboard out to "wake it up" and once i had to plug it in to the charger to wake it up. BUT...this all started after i put on a plastic case i just bought...took it back off & wa-la! no more probs...think it blocks the sensor or something b/c without it on it works perfectly fine. guess i'll just have to deal with it if i want my phone to look "cute" :p
  17. ebe3692
    Offline

    ebe3692 New Member

    Joined:
    Dec 15, 2009
    Messages:
    39
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
  18. LT*
    Offline

    LT* New Member

    Joined:
    Jan 22, 2010
    Messages:
    637
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I'm having this same issue. Once, even sliding the keyboard out didn't wake it up. This has been happening since I got it on the 18th. It got better for a few days, and then started doing it again this morning. I had called vzcs the first night I had it and they ran through the "factory reset" and battery pull options and then told me to bring it in for exchange. The next morning when I tested it, it had stopped doing it and was acting how it should. I think I may bring it in for a swap.
  19. LrdElderon
    Offline

    LrdElderon New Member

    Joined:
    Jan 10, 2010
    Messages:
    489
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    This might not help anyone, but I notice that when my screen starts acting up like that on calls, especially when i need to use the dial pad to access automated menu options that the screen has oil all over from the side of face. Once I use a micro cloth and wipe the screen down, especially at the top where I think the prox sensor is, it usually starts behaving properly again so maybe plastic screen protector with skin oil over it prevents it from working properly?.
  20. LT*
    Offline

    LT* New Member

    Joined:
    Jan 22, 2010
    Messages:
    637
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Just got back from Verizon and had the Droid swapped out for a new one. They had never heard of this issue, but it was reproducible in the store thankfully. Using Sensor Test app proved to me that bright light was interfering with the proximity sensor and causing it to malfunction. the new one works flawlessly even in bright light, so good to go.
Search tags for this page
android proximity sensor reset
,

android proximity sensor settings

,
android reset proximity sensor
,
droid bionic proximity sensor issues
,

droid proximity sensor problem

,
how to reset proximity sensor
,
how to reset proximity sensor android
,
how to reset proximity sensor in android
,
how to reset the sensors on android
,
proximity reset
,
proximity sensor droid bionic
,
proximity sensor reset android
,
sensor problems on a verizon droid a955
,
sensor reset issue
,
test proximity sensor on droid x2