Possible Fix for falling back to 1x and not holding a 4g/3g connection

Discussion in 'HTC ThunderBolt' started by lettuce chief, Mar 26, 2011.

  1. lettuce chief
    Offline

    lettuce chief New Member

    Joined:
    Mar 21, 2011
    Messages:
    69
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    ok well this is my topic on verizons site. problems with phone moving back to 1x a lot of the time - Verizon Wireless Community

    well my problem was dropping back to 1x and not being able to hold a solid 4g/3g connection.

    well it was suggested to go into the Wireless Settings/Mobile Network menu and uncheck the Data Roaming box and change the Select System from Automatic to Home Only. After you do that, turn the phone off and back on.

    i did that today and i got substantially better coverage. i held onto my 4G and i didnt go into 1x until i got into the VZw "deadzones". it was out in the woods on my dirtbike so i expected that.

    anyway, switch yours and then try it out for a day! i hope today wasnt just my lucky day on the network lol... hopefully this is a fix.
  2. TommyLive
    Offline

    TommyLive New Member

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I'd like to try your solution but I can't even establish a data connection. Wifi is fine, data is ng! Moblie Network keeps flashing between "Connect to Internet" and "Use phone for data connection when wifi is unavailable." I just got the Thunderbolt yesterday so I have absolutely no history with it. But, if it's not me, please tell me what to do!
  3. drew
    Offline

    drew New Member

    Joined:
    Nov 8, 2009
    Messages:
    242
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Cincinnati, OH
    I had a similar problem too. When I was @ home, my WiFi worked great. Went to a dog park, and couldn't get ANY data connection. I could make calles, send / receive text messages, but couldn't connect to any internet apps.

    With that said - I had to do two things right after I got my phone:

    1) Pull the battery to fix the SMS issue of sending my SIM card number
    2) Rebooted the phone to solve the data issue.

    Hope this helps.
  4. DroidStang
    Offline

    DroidStang New Member

    Joined:
    Mar 25, 2011
    Messages:
    441
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    North Carolina
    throwing my 2 cents in...go to settings, wireless & networks, uncheck wifi, uncheck internet connection mode, make sure mobile network checked, pull battery one min. see how does.
  5. TommyLive
    Offline

    TommyLive New Member

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Tried that DroidStang, thanks but didn't work. Drew, when you say "rebooted the phone" did you mean you rebooted after you pulled the battery?
  6. TommyLive
    Offline

    TommyLive New Member

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    ...now Mobile Network says, "Connection Failed" although check box is checked. Unckecked then rechecked now it says it's good but still no internet without wifi.
  7. DroidStang
    Offline

    DroidStang New Member

    Joined:
    Mar 25, 2011
    Messages:
    441
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    North Carolina
    you don't have home only checked do you? and just throwing this out there, airplane mode not checked?...can you tell I do tech support ?
  8. hdeez
    Offline

    hdeez New Member

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    28
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0

    I had both issues as well and pulling the battery solved both of them.
  9. DroidStang
    Offline

    DroidStang New Member

    Joined:
    Mar 25, 2011
    Messages:
    441
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    North Carolina
    as when I troubleshoot our blackberries at work, leave it on when pulling battery, turning off pulling battery does nothing at least on a BB
  10. TommyLive
    Offline

    TommyLive New Member

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Home only checked, wifi off, airplaine off, my patience... off!
  11. DroidStang
    Offline

    DroidStang New Member

    Joined:
    Mar 25, 2011
    Messages:
    441
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    North Carolina
    uncheck home only...try??lol check auto
  12. TommyLive
    Offline

    TommyLive New Member

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    No good... Going back to the original post my phone never shows 1x 3G 4G anyway.
  13. DroidStang
    Offline

    DroidStang New Member

    Joined:
    Mar 25, 2011
    Messages:
    441
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    North Carolina
    then you just need to go back to store where you bought unless there is just something no one here is seeing or you just have no network sorry not able to help. I am new to this and mine worked right out box.
  14. BigMcGuire
    Offline

    BigMcGuire New Member

    Joined:
    Dec 13, 2009
    Messages:
    1,040
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Los Angeles, California
    I myself have been wondering what Automatic and Home Only means? But I don't have the issue that the OP has. So I probably shouldn't play around with it too much :p.
  15. TommyLive
    Offline

    TommyLive New Member

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Yeah, going back to the store with a not-so-pleased look on my face. Thanks guys!
  16. DroidStang
    Offline

    DroidStang New Member

    Joined:
    Mar 25, 2011
    Messages:
    441
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    North Carolina
    home will only pick up verizon towers I belive, auto allows you to jump on different towers as you travel, like my son, has a carry that only is in gulfcoast of mississippi, he came here in NC phone did not work, when set to auto cause a particular carry that does not allow roaming, cost him to use here.
  17. TommyLive
    Offline

    TommyLive New Member

    Joined:
    Mar 27, 2011
    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    But if roaming is off how did Auto enable it?
  18. DroidStang
    Offline

    DroidStang New Member

    Joined:
    Mar 25, 2011
    Messages:
    441
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    North Carolina
    not sure but home only just did not work.
  19. lettuce chief
    Offline

    lettuce chief New Member

    Joined:
    Mar 21, 2011
    Messages:
    69
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    No one else is having the same luck as me? It's only 10 am here and it is still working great.

    Ive never had the problem of not being able to connect to a network.



    Sent from my ADR6400L using DroidForums App
  20. DroidStang
    Offline

    DroidStang New Member

    Joined:
    Mar 25, 2011
    Messages:
    441
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    North Carolina
    oh I'm fine lol
Search tags for this page

1x connection fix

,

1x connection

,
1x internet connection
,

1x data

,
1x on galaxy 3 no 4g
,
how can i fix 1x to 4g on my phone
,

how to fix 1x connection

,
how to fix 4g on android
,
how to fix thunderbolt dropping internet
,

how to make 1x go back to 4g

,
make 1x 4g
,
my phone shows 4g and 3g and 1x
,
what does 1x mean on an android phone and how do you fix it
,
what to do if phone internet says 1x
,
why is my iphone5c not connecting and showing 1x