People App Disabled

Discussion in 'HTC Rezound' started by dsowder, Jun 11, 2013.

  1. dsowder
    Offline

    dsowder New Member

    Joined:
    May 2, 2010
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I have searched and searched and have not been able to find my problem. I had downloaded a contact and phone app awhile back and when I removed it my people and phone functions are no longer there. I have no way of calling a number, only answering them. I can see that the people app is disabled, but it is greyed out so I am unable to re-enable. The people/phone/caller apps are not in my app drawer. Only when I look at all apps on my phone in the App Manager is it listed there. Someone please help!
  2. acejavelin
    Offline

    acejavelin Member

    Joined:
    May 26, 2012
    Messages:
    785
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    18
    Location:
    North Dakota, USA
    Hmm... not good. That specific app (there should be two People apps in your list total) is not normally capable of being disabled. Unfortunately I think what you are going to have to do is Factory Default the phone.
  3. zomnomnombie
    Online

    zomnomnombie Active Member

    Joined:
    Mar 25, 2011
    Messages:
    788
    Likes Received:
    36
    Trophy Points:
    28
    I would try reinstalling the app in question and see if that changes any of your possible actions.
  4. dsowder
    Offline

    dsowder New Member

    Joined:
    May 2, 2010
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    @acejavelin yeah I had noticed the other People app and it looks to be just fine, just the other one is disabled :/

    @zomnomnombie I reinstalled the app (Contacts+) and I am still unable to re-enable
  5. MrSmith317
    Offline

    MrSmith317 Moderator Premium Member

    Joined:
    Mar 26, 2010
    Messages:
    1,577
    Likes Received:
    31
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Philadelphia
    Are you rooted? If so, connect your phone to the PC, run "ADB Shell PM list packages -d" . That will list all the disabled packages on your phone. People should be listed as com.htc.people ( I believe ). So then you'd run "ADB Shell PM enable com.htc.people" and viola People is back.

    This is of course only a solution if the app is truly disabled and not missing/broken. In any case, rooting might be the only way this gets fixed and the process of rooting causes a factory reset which is probably what you wanted to avoid in the first place...
    Last edited: Jun 11, 2013
  6. dsowder
    Offline

    dsowder New Member

    Joined:
    May 2, 2010
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I am not rooted but have been wanting to; but have been a bit intimidated honestly. I might end up looking through these forums and see if I can find some simple directions.
  7. dsowder
    Offline

    dsowder New Member

    Joined:
    May 2, 2010
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    @MrSmith317 Ahhhh just noticed you put that on your reply! THANK YOU!
  8. acejavelin
    Offline

    acejavelin Member

    Joined:
    May 26, 2012
    Messages:
    785
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    18
    Location:
    North Dakota, USA
    Remember, if you root now, you will factory default your phone. The procedure to root the Rezound will cause the phone to default when the bootloader is unlocked!!!

    MrSmith's recommendation to re-enable the People app above will only work if you are already rooted.
  9. dsowder
    Offline

    dsowder New Member

    Joined:
    May 2, 2010
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    @acejavelin I had done a factory reset not too long ago because of my phone running sluggish so it wouldn't be TOO drastic for me to root at this point. I would really like to have Jelly Bean and Google Now features. There is still a very strong possibility that I will be too scared of the process and just stick with what I got lol
  10. acejavelin
    Offline

    acejavelin Member

    Joined:
    May 26, 2012
    Messages:
    785
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    18
    Location:
    North Dakota, USA
    The I would just do the factory default, at least then you will know if the software is still on the phone or not. Best result, you fix the problem and have a clean phone to start over with, worst result, the file is missing/corrupted and you need to root/rom or RUU anyway.

    The only other possibility I can think of is find a different third-party Dialer/Contact Management software you like, it will get you by and possibly at least let you backup your contacts.
  11. MrSmith317
    Offline

    MrSmith317 Moderator Premium Member

    Joined:
    Mar 26, 2010
    Messages:
    1,577
    Likes Received:
    31
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Philadelphia
    I'd try Go contacts...seemed fairly stable when I used it
  12. MrSmith317
    Offline

    MrSmith317 Moderator Premium Member

    Joined:
    Mar 26, 2010
    Messages:
    1,577
    Likes Received:
    31
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Philadelphia
    Take a look at the guide in my sig. I tried to write it at "nicely" as I knew how.
  13. Bpowder33
    Offline

    Bpowder33 New Member

    Joined:
    Jul 26, 2011
    Messages:
    310
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    0
    The jb experience is well worth it! Although intimidating it's really not that difficult once you dive into it. Good luck!
  14. dsowder
    Offline

    dsowder New Member

    Joined:
    May 2, 2010
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Stuck

    So I gave it a try finally!!! And now I'm stuck :( I've gotten the ROM to download but it will just go to the white HTC screen and won't go anywhere. I'm thinking I don't have the kernel installed properly?

    If someone could PLEASE help me out I would greatly appreciate it! I have been without my phone for a day now and am losing my mind I really messed something up :(
  15. acejavelin
    Offline

    acejavelin Member

    Joined:
    May 26, 2012
    Messages:
    785
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    18
    Location:
    North Dakota, USA
    Assuming you are S-ON, you have a ROM/kernel (boot.img) mismatch... remember that you need to extract and flash the boot.img file manually. Although the best way to flash a ROM is to NOT flash it via custom recovery flashed on the phone, but to place a copy of the latest TWRP/CWM recovery.img in your adb directory and boot into fastboot, then execute "fastboot boot recovery.img" and flash the ROM from there. Doing it in this way eliminates the need to flash the boot image seperately.
  16. dsowder
    Offline

    dsowder New Member

    Joined:
    May 2, 2010
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0

    I actually figured that out this morning!!! I am now up and running with Jelly Bean on my Rezound!!! Now to learn all the fun things there are to do with it! Thanks for the reply!
Search tags for this page
android app disable people
,
android disabled people app
,
android people app reenable
,

android re enable people app

,
disable people app
,
enabling greyed out apps on htc
,

how do i re enable the people app on htc

,
how to enable people app htc rezound
,
how to enable the htc people app
,
htc people app
,

htc people app disabled

,

i disabled people by accident on my htc phone

,
people app help
,
people app not in drawer droid razr
,
people for android htc rezound app