OK....Stupid Newbie Problem

Discussion in 'HTC Droid Eris' started by mountaineerndixie, Mar 16, 2010.

  1. mountaineerndixie

    mountaineerndixie Active Member

    Joined:
    Feb 22, 2010
    Messages:
    1,073
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Charleston, WV
    Ratings:
    +2
    I am new but did manage to find this place about the same time as the leaked 2.1 came out, so of course I had to have it.

    Anyway, aside from a few lags here and there I am ok with 2.1 but something strange happened yesterday after I installed Helix Launcher. After not being able to see the Helix app icon anywhere on my phone, each time I would hit the Home button, I would get a menu with 3 choices: Helix, Home and HTC Sense. Even if I chose Helix I really saw no difference in anything and/or couldn't find any new settings to make my desktop different like many talked about. Since I really couldn't find how to access Helix and use it, I went back to the Market and uninstalled it because it did not show up in my uninstaller app.

    Anyway, since the Helix uninstall every time I hit the Home button I still get a menu: Home and HTC Sense. I have tried each and if I select Home it takes me to the UI that was there before I upgraded to 2.1. If I choose HTC Sense it takes me to the new UI and menus.

    My question is......why would this be happening and specifically why after installing Helix? Maybe I don't understand what Helix really was but it seems that I have the option of using my 1.5 or my 2.1 UI now which I never had before. I don't want to select "Always choose this option" on either one because I wouldn't be able to choose any longer but on the other hand to get this menu EVERY time I hit Home is kind of a pain in the a55.

    Any input on this would be great, as I said I am just now learning the Android.

    Thanks!
     
  2. l0stperfecti0n

    l0stperfecti0n New Member

    Joined:
    Jan 7, 2010
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    The reason it says home or Sense is because you have to set one as the default. Home is just the Android standard home screen without HTC's Sense UI. It isn't taking you back to 1.5, both are still 2.1.
     
  3. mountaineerndixie

    mountaineerndixie Active Member

    Joined:
    Feb 22, 2010
    Messages:
    1,073
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Charleston, WV
    Ratings:
    +2
    I see. I suppose I should default it to HTC Sense but I kind of like the apps tab in the Home mode. I dunno. Thanks for your help.
     
  4. l0stperfecti0n

    l0stperfecti0n New Member

    Joined:
    Jan 7, 2010
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0

    No prob. You can use either one. Before I updated to the leaked 2.1 on my Eris I was just running the Home without Sense. I thought it ran a little smoother on 1.5. With the 2.1 update I find the Sense to be much better now.
     
  5. RW-1

    RW-1 Silver Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Messages:
    2,249
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    103
    Location:
    Nazareth, PA
    Ratings:
    +1
    Helix is also coded nicely so it doesnt add a icon to the actual app tray. If you wish to configure, you go to menu, configure ...
     
  6. mountaineerndixie

    mountaineerndixie Active Member

    Joined:
    Feb 22, 2010
    Messages:
    1,073
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Charleston, WV
    Ratings:
    +2
    OK, maybe I'll give it another shot. Now I see Helix 2.....
     
  7. snyluc13

    snyluc13 Member

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    46
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    Williamsport PA
    Ratings:
    +0

    Helix2 will send you into a force close loop which you'll have to pull the battery and reboot the phone and choose either sense or home and then uninstall Helix2