navigation question?

Discussion in 'Android General Discussions' started by joeyx2, Mar 1, 2011.

  1. joeyx2
    Offline

    joeyx2 New Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    269
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    no GPS!!! anyone else having this problem? (i have unrooted phone)

    I don't use navigation all that much but I've noticed that it has changed. Does the navigation no longer give u the turn by turn as ur driving and talk to u anymore or am I missing something


    EDIT: I know realize that I can't get a fix on any satellites and are seeing no satellites. I used GPS monitor app to test and did some research on Google and it looks like a lot of people are having this problem. If you are having this problem to state your city, location, phone, provider. I was using raidzero everything but unrooted my phone back to 2.0.1 and 4 ota updates later I still have no gps.
  2. dezymond
    Offline

    dezymond Tech Support Mod Staff Member Premium Member

    Joined:
    Nov 11, 2009
    Messages:
    10,697
    Likes Received:
    530
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Bay Area, California
    it should.

    mine was working just the other day. check your volume?

    also it has to be in "navigate" mode i think
  3. Thunder_sl
    Offline

    Thunder_sl New Member

    Joined:
    Dec 29, 2010
    Messages:
    194
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Ohio
    Yep...Mine works just fine also...must be skipping something..
  4. Thunder_sl
    Offline

    Thunder_sl New Member

    Joined:
    Dec 29, 2010
    Messages:
    194
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Ohio
    Are you just not "hearing it" or is it not working at all I guess would be the best question to ask?
  5. joeyx2
    Offline

    joeyx2 New Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    269
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I will give it a go tonight again but it shows the route I click on the nav. Icon and it goes to the beginning of route and can veiw every turn I need to make. It just doesn't seem like it follows my point as I'm driving it just stays in one spot. I can see the nav. Icon where I'm at and it moves but just not following.
    I will give it a go tonight like I said I don't really need and hardly use it but would like it to work when I do need it.
  6. joeyx2
    Offline

    joeyx2 New Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    269
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Also the gps icon in notificatio bar never stops blinking and when in nav. Searching for gps location. I turn it on in setting and it did this since the updated nav. It does say its a beta
  7. Thunder_sl
    Offline

    Thunder_sl New Member

    Joined:
    Dec 29, 2010
    Messages:
    194
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Ohio
    maybe you touched the screen? If you touch the screen it stops "following". If you see the Nav icon in the lower right corner, tap that...and it should start "following" you. Just a guess...
  8. Thunder_sl
    Offline

    Thunder_sl New Member

    Joined:
    Dec 29, 2010
    Messages:
    194
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Ohio
    Does the GPS icon in the Notification bar stay on? You may need to resync your GPS.
  9. joeyx2
    Offline

    joeyx2 New Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    269
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I will try it tonight when I leave work and see what happens and come back to thead if it still don't work and see if we can figure this out
  10. takeshi
    Offline

    takeshi New Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Messages:
    4,600
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    A blinking GPS icon means that the GPS receiver has not obtained a fix. The icon goes solid once a fix is obtained. If the GPS icon blinks for more then a few seconds then try this:

    Download GPS Status. Use its tool to clear aGPS data. Then try again in the nav app.
  11. joeyx2
    Offline

    joeyx2 New Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    269
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    There's a few apps that have gps status in the name what's the dev name?
  12. agr1259
    Offline

    agr1259 New Member

    Joined:
    Mar 3, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I have the gps status by EclipSim. I have had it take over 5 minutes for the GPS to obtain a fix a certain times of day when there are not many visable satellites or when there are large trees/buildings near me when I turn it on. Remember if you are in a car the roof can block satellites so that is where the gps status will help you know what satellites your phone can "see".
  13. joeyx2
    Offline

    joeyx2 New Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    269
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Yea, I have tried everything. I've got a new D2G on the way. The verizon lady let me get my upgrade early so if I have problems with gps on that one I know its the area. I've also seen that a lot of people are having gps problems. I googled it in general not specifying what device being used and it looks like its a big problem and may not be my phone but I guess I will see come Friday by 7pm. I've downloaded gps monitor and that would not pic up on ANY satellites.
  14. BodyBagz
    Offline

    BodyBagz Active Member

    Joined:
    Sep 3, 2010
    Messages:
    1,195
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    38
    Location:
    North Alabama
    Ummmm, not really...unless you are driving a lead-encased car or truck. Satellite signal degradation is almost moot considering the low power UHF signal being used...it very easily passes through an automobile body.

    If you have a GPS, be it a phone based one, hand held, or dash mounted, and it routinely does not gain a signal lock, you have a defective GPS. There are 24 satellites in orbit providing GPS signal to Planet Earth...at least 4-6 should always be in range...

    Just adding some info...hope it helps even though the OP has already gotten a replacement phone...:)
  15. takeshi
    Offline

    takeshi New Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Messages:
    4,600
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Again, get GPS Status (Eclipsim as mentioned above) and clear your aGPS data. This always resolves issues with obtaining a GPS fix on my Droid.