Milestone recovery possible?

Discussion in 'Android Hacks and Help' started by Balmung2, Feb 28, 2011.

  1. Balmung2
    Offline

    Balmung2 New Member

    Joined:
    Feb 28, 2011
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    So, I got my milestone a couple months ago and I've been pretty happy with it, but recently I've been looking into all this stuff about rooting and overclocking, and it seems pretty awesome. However, I'm a bit worried about bricking my phone, so I just wanted to know- is there any way to recover your phone if its bricked?

    Since I've made a topic, I might as well put the rest of my questions in here as well.

    Does overclocking really increase your speed by a lot?

    Are there any good guides for understanding more about ROMS?

    Any good ROMS available for the milestone?

    Is it possible to get Android 2.3 on a rooted milestone?

    Is it possible to use a tethered phone in a moving vehicle?

    dancedroidThanks.dancedroid

    -Balmung-
  2. Sniper_5
    Offline

    Sniper_5 New Member

    Joined:
    Aug 12, 2010
    Messages:
    485
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Manheim, PA
    If the milestone is as similar to the DROID as I'm thinking then bricking it is very very very hard to do lol, welcome and best of luck! I'm sorry I couldn't be of more help.

    Sent from my DROIDX using DroidForums App
  3. guidot
    Offline

    guidot Developer Relations Staff Member Premium Member

    Joined:
    Feb 10, 2010
    Messages:
    7,350
    Likes Received:
    270
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Massachusetts
    Don't recommend driving and browsing but yes it will work.

    From what I understand the a854 milestone has a signed bootloader similar to the X and Droid2 so it is possible to brick. If its "bricked" it cannot be recovered (which is the meaning of the word in this case).

    Sent from my GimpDroid (Installed by RZR).
  4. Sniper_5
    Offline

    Sniper_5 New Member

    Joined:
    Aug 12, 2010
    Messages:
    485
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Manheim, PA
    Didn't realise the boot was signed. Should still be able to recover if the sbf can be located.

    Sent from my DROIDX using DroidForums App
  5. dokidoki
    Offline

    dokidoki New Member

    Joined:
    Feb 26, 2011
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I have one of those Milestone A854's and believe me, I've been looking long and hard at rooting it since I found out that it's getting ZERO upgrades from Motorola.. and the Wifi is borked with the Android 2.1 software it's running.

    I don't know if, say, Peter Alphonso's GPA12 Gingerbread Droid ROM is any easier/less risky/etc to use than, say, Bugless Beast.

    And lastly Balmug, I hope you've had more success with finding out information about how to root your Milestone than I have.. the information I've collected is sketchy at best and no one's been able to truly quantify what having a Milestone A854 means (versus the Milestone A853 and various Droid versions).
  6. UNC
    Offline

    UNC New Member

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    1,359
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Fayettenam,NC
    I thought the A854 could be rooted and rom'd.. that's the non-verizon CDMA Droid/Milestone right? And the A853 is GSM?
  7. hoppermi
    Offline

    hoppermi New Member

    Joined:
    Aug 10, 2010
    Messages:
    837
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    If you search the forum you will find that the 854 can be rooted and rom'd just like the droid. However, there probably isn't sbf files to restore to stock like the droid. Care must be taken not to change the baseband file, as this will make your phone unable to communicate on your network, making your phone an ipod:(
    Do not flash an sbf file for droid or another carrier.
    That being said, many others are enjoying droid roms on their milestones.
    The 853 is the overseas GSM version that has a locked bootloader. Its pretty confusing, I know.

    Sent from my SCH-I500 using Tapatalk
  8. hoppermi
    Offline

    hoppermi New Member

    Joined:
    Aug 10, 2010
    Messages:
    837
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
  9. Balmung2
    Offline

    Balmung2 New Member

    Joined:
    Feb 28, 2011
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Thanks for the quick replies. I guess I won't start fiddling around with my milestone until I do some more research.

    -Balmung-
  10. jeffv2
    Offline

    jeffv2 Developer Developer

    Joined:
    Dec 23, 2010
    Messages:
    1,240
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    south jersey
    i just read a post that someone said they were using normal droid (a855) roms on the a854 since their both cdma.... i don't know how truthful this is but maybe its the same.


    EDIT: i also just read that alltell wireless purchased Verizons a855's and called them the a854. so chances are its the exact same thing as a normal droid.
    Last edited: Mar 2, 2011
  11. UNC
    Offline

    UNC New Member

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    1,359
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Fayettenam,NC
    Thanks for linking Hopper. I knew it was possible, but twas away from home... couldn't really post the links.
  12. Balmung2
    Offline

    Balmung2 New Member

    Joined:
    Feb 28, 2011
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    How do I know if I have an a855 or a854 or something else?
  13. mr_silent
    Offline

    mr_silent New Member

    Joined:
    Nov 26, 2010
    Messages:
    138
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Anchorage, Alaska
    I'm currently on my a854 milestone cdma running GPA12 with slayher's 1100mhz lv GB kernel using clockwork mod and universal androot. If its American and cdma it'll be fine. Just don't mess with the baseband. You'll probably have to reconfigure you're APN after you flash your first rom. (I went to bb 6.2.1 then gpa12) Install APN manager from the market and make a backup before flashing.
    a854 milestone and a855 droid are the same phone different carriers. Have fun, you'll get the hang of it in no time. Remember to backup whatever you can when you can.
    Sent from my Droid using DroidForums App
  14. Balmung2
    Offline

    Balmung2 New Member

    Joined:
    Feb 28, 2011
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Problem is I didn't buy this in the united states, so I have no idea what version it is. The only thing I found out about it was to look at the tag under the battery. Since my battery cover fell off a little while ago, I had to tape up the back until I can find a replacement. I can still take it out to look under the battery, but I'de rather not do this unless I have to.

    Sent from my milestone using the InTerwebZ. :icon_ banana:
    Last edited: Mar 3, 2011
  15. jstafford1
    Online

    jstafford1 DF Super Moderator Rescue Squad

    Joined:
    Nov 15, 2009
    Messages:
    9,058
    Likes Received:
    127
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Hebron, Oh.
    Check under the battery.

    Sent from somewhere...
  16. Balmung2
    Offline

    Balmung2 New Member

    Joined:
    Feb 28, 2011
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Beat me to the edit. :(
  17. Balmung2
    Offline

    Balmung2 New Member

    Joined:
    Feb 28, 2011
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Alright, checked under the battery. I have an IHDP56KC2? :icon_eek:

    Checked the web, but all I found out was that it was the European version. :icon_evil:
  18. jeffv2
    Offline

    jeffv2 Developer Developer

    Joined:
    Dec 23, 2010
    Messages:
    1,240
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    south jersey
    easier way is to see what kind of technology your service provider is using.


    if you have a sim card its the milestone a853...


    if you have no sim card and you dial a number to activate its
    the a854
  19. Balmung2
    Offline

    Balmung2 New Member

    Joined:
    Feb 28, 2011
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I have a sim card, so that means this must be the a853......
  20. UNC
    Offline

    UNC New Member

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    1,359
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Fayettenam,NC
    Correct.

    I think you can root the milestone, but no custom roms/kernels.
Search tags for this page
does my gci motorola milestone a854 have a sim card?
,

does the alltel milestone a854 have a sim card

,
downling mode motorola a854
,
hard bricked galazy s3 sch i535
,
how to boot into recovery a854
,
how to enter recovery mode milestone
,
milestone a853 no entra al recovery
,

modo recovery milestone a854

,
modo recovery motorola a854
,
motorola a854 modo recovery
,
peter alphonso milestone
,

recovery mode motorola a854

,
unbrick i535 hard brick