1. DroidForums.net is currently undergoing a major software upgrade. If you are experiencing any problems logging in please: Contact Us

Maps off by 2 miles

Discussion in 'Android Tech Support' started by lithoman, Mar 7, 2010.

  1. lithoman
    Offline

    lithoman New Member

    Joined:
    Feb 25, 2010
    Messages:
    174
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    My location on Google map has me about 2 miles off of my real location. My
    son who has the iphone was added as contact is off by my phone a good mile. His phone shows me off location as i sent him a link to my location from my phone. His Iphone has him pinpointed right on. Do i have a messed up phone??

    Anyone else have this type problem?

    my sons iphone clicks the link i sent and i am in some crazy location....help i am lost in America.......................
  2. nerdbox08
    Offline

    nerdbox08 New Member

    Joined:
    Jan 2, 2010
    Messages:
    1,154
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Michigan
    Are you using both gps and the network to locate you, or just one?

    You can get a better pinpoint if you use both options, from what I have experienced.
  3. lithoman
    Offline

    lithoman New Member

    Joined:
    Feb 25, 2010
    Messages:
    174
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Yes I even turned off wi-fi and went with 3g still has me all over the place.
  4. drivinfocused
    Offline

    drivinfocused New Member

    Joined:
    Feb 17, 2010
    Messages:
    389
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Niagra of the West(Twin Falls, Idaho)
    i had this problem last night, until i realized that i had my GPS off.... one had me about 2.5 miles straigt off and another was about the same.. i think when you have the GPS off it tries to go off of a tower, cuz i made a few calls trying to trace it down and well, no where near me.... then put gps on and it worked well....
  5. nerdbox08
    Offline

    nerdbox08 New Member

    Joined:
    Jan 2, 2010
    Messages:
    1,154
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Michigan
    It week track your location via network our gps or both. You have to enable what you want in your settings.

    Like I said I get best results by having both enabled. This had nothing to do with wifi really since your call service will pick up the network location
  6. lithoman
    Offline

    lithoman New Member

    Joined:
    Feb 25, 2010
    Messages:
    174
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Yes both are on network and gps. My son and I are in the same house but my Droid shows us 3 miles apart..???
  7. nerdbox08
    Offline

    nerdbox08 New Member

    Joined:
    Jan 2, 2010
    Messages:
    1,154
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Michigan
    Have you update your roaming by calling *228?

    If you haven't it's option number two.

    Sometimes it helps, but not always. Beyond that I am unsure :(
  8. nerdbox08
    Offline

    nerdbox08 New Member

    Joined:
    Jan 2, 2010
    Messages:
    1,154
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Michigan
    I Just thought of something

    Menu > Settings > Privacy > Use My Location Is that checked in your setting? That might very well be your issue. I remember when I used VZNavigator you had to have that option enabled to get a proper GPS reading.

    If you have it checked, I think I'm out of suggestions, lol.
  9. LtKen
    Offline

    LtKen New Member

    Joined:
    Jan 27, 2010
    Messages:
    2,637
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    I read somewhere here that the GPS can be thrown off if the positional sensors in the Droid are out of whack. Some people have had luck fixing their GPS by slowly rotating the Droid on all 3 axes 4-5 times.....

    Good luck.
  10. lithoman
    Offline

    lithoman New Member

    Joined:
    Feb 25, 2010
    Messages:
    174
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I do have it in my location mode.
    What mode is the droid in when you start rotating it. I dont see a gps setup screen in the menu.
    I will check my location at work today. Maybe I live in a dead zone for droid....
    maybe close to some Alien source.
  11. eliwellis
    Offline

    eliwellis New Member

    Joined:
    Jan 17, 2010
    Messages:
    33
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    what exactly happens when you update your roaming by dialing *228?
  12. toddegreene
    Offline

    toddegreene New Member

    Joined:
    Nov 15, 2009
    Messages:
    205
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Get the app GPS Status from the marketplace. This app will tell you how many satellites you are accessing and their accuracy. If the satellites are greyed, you are not reading location data and should do a restart with battery pull.
  13. nerdbox08
    Offline

    nerdbox08 New Member

    Joined:
    Jan 2, 2010
    Messages:
    1,154
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Michigan
    Upsetting roaming re scans the nearby towers
  14. huskur
    Offline

    huskur New Member

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    1,867
    Likes Received:
    31
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Lower Delaware
    Remember....when you are not using "GPS" (not enabled) your position is your nearest cell tower not your true position. Enable the GPS and restart maps and you will be pinpoited exactly.

    Truly i believe your GPS is either turned off or not functioning properly

    menu>settings>location & security checkmark your GPS there
  15. hookbill
    Offline

    hookbill Premium Member Premium Member

    Joined:
    Nov 30, 2009
    Messages:
    19,545
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    0
    Location:
    N.E. Ohio
    You just might check it again in a day or so too. Every once in a while my GPS goes out of wack on my and can't seem to center my location. It doesn't happen to often but I've seen it once or twice.
  16. butch350
    Offline

    butch350 New Member

    Joined:
    Jan 21, 2010
    Messages:
    241
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Uni-Matrix-Zero
    I'm no expert in radar or gps - but i don't think checking both boxes, (wireless/gps) is going to give you the most accurate reading.

    Inside a structure, go Wireless, uncheck GPS.
    Outside a structure, go GPS only, the most accurate.

    You're not going to get an accurate GPS reading on the Droid inside, and
    if you have both boxes checked, (WIRELESS AND GPS), the Droid is going
    to most likely default to the wireless reading, which will give your location
    close to the wireless tower the system is defaulting to. (which is going to put your real location off)

    I think some people just feel if they check ALL THE BOXES availiable they are going to
    get a really, really, really accurate reading - and that's just not true. In doubt, ask an expert in the field.

    I've tested this procedure a many of times.
    Last edited: Mar 8, 2010
  17. lithoman
    Offline

    lithoman New Member

    Joined:
    Feb 25, 2010
    Messages:
    174
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I downloaded GPS status. I am watching the satelite fix numbers go from 1 to 8. What I notice is they are going in and out of fix fast. I waited til i saw 7 of 7 sats fixed on.... then checked my maps and it had me dead nuts on....prob is.. it goes up and down on fixed sats that i am moving all over the town. it wont stay locked on even 1 sat, It goes up and down very quickly.

    Does anyone have this happening?
  18. toddegreene
    Offline

    toddegreene New Member

    Joined:
    Nov 15, 2009
    Messages:
    205
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    That happened to me a couple of times. A battery pull solved it.
  19. darreno1
    Offline

    darreno1 New Member

    Joined:
    Nov 10, 2009
    Messages:
    528
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    As long as your location is accurate while you're moving all over town you are fine. I wouldn't worry too much about what that app is saying at that point. Once it gets the fix the first time, it should stay locked. Looks like your GPS was either not on or not getting a proper fix the times you were off.
  20. lithoman
    Offline

    lithoman New Member

    Joined:
    Feb 25, 2010
    Messages:
    174
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    What I mean about moving all over town was the gps wont stay fixed.
    I have a hand held garmin gps that once it locataes the sats your fixed till you go under a tunnel or shut it off. droid goes up to 8 sats then down to 0 without moving. I tried the batt pull to no avail. Think I have a lemon droid.
Search tags for this page

2 miles from my location

,
10 miles from my location
,
android location off by 2 miles
,
google maps had me off a mile
,
my gps is off by a mile
,
my gps is off by miles
,
phone gps off by miles
,
why is my gps off by .10 mile
,
why is my gps off by 180 miles?
,
why is the gps off location on my android
,
why would one gps say a mile while another persons say 2 mil