Location not updating

Discussion in 'HTC Rezound' started by esheesle, Sep 23, 2013.

  1. esheesle
    Offline

    esheesle New Member

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    183
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Running stock rezound ics w/root. For a year or so everything has been working awesome. For the past 2 weeks suddenly I've noticed after about 2-3 days the location stops updating on my device. By this I mean:
    - Tasker network location is incorrect (shows the same spot even though I'm 30+ miles away) and will not update
    - Weatherbug shows the same location as tasker and never updates
    - Google maps works just fine still


    I have gps off, google location on, verizon location off. As I've said, everything works find for 2-3 days, then it just stops and never starts updating until I reboot. Any ideas?
  2. acejavelin
    Offline

    acejavelin Member

    Joined:
    May 26, 2012
    Messages:
    787
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    18
    Location:
    North Dakota, USA
    I am bone stock and have had this issue as well for the last month or so maybe... Things like weather that use network-based location just stop working, I know this is happening as the Weather widget will just say "(current location)" instead of where I am. My solution so far is just reboot, not the best but it works.

    There are three distinct location services involved here, GPS which always seems to work and is an on-demand service, Google Services Location which uses WiFi and Network Based location (and can use WiFi alone), and Verizon Location Services (or Network-based Location Services), the last one seems to be the real issue. Not sure what the cause or problem is, but it must be Rezound specific as I have several co-workers with Motorolas, Samsungs, and other devices on Verizon that have no problems with this.
    Last edited: Sep 23, 2013
  3. esheesle
    Offline

    esheesle New Member

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    183
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I don't even have verizon location services on (from what I read, it is only used by verizon navigation and other specific verizon apps, not things like maps, weather, etc). Only one I have is google location. Betting this has something to do with the play services being upgraded very recently (last month or two). Evo had an issue like this during one play upgrade to.
  4. acejavelin
    Offline

    acejavelin Member

    Joined:
    May 26, 2012
    Messages:
    787
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    18
    Location:
    North Dakota, USA
    Hmm... It seems Rezound specific though, I am an IT tech for a telecommunications company and manage around 50-60 smartphones on Verizon, the only ones who have reported this recently are Rezound users (which is only 3, including myself), Motorola, Samsung, and users of other HTC phones have not mentioned anything about this, but TBH I haven't asked either. I am still investigating and will probably factory default mine soon to try to determine the issue... to be honest I thought this started occurring around the time the latest Maps came out and thought there was some conflict there, but I reverted mine back to 6.14.4 a couple weeks ago and it is still happening.

    BTW, I reset mine last night around 10pm, by 7am it was unable to update location again.

    Also, I was incorrect about my statement that Verizon Location Services are the same as Network Based Location Services, they are not the same... VLS is a permission allowing VZW apps to use Network Based Location Services that are built into Android that use WiFi and Cell Tower Location for location.
  5. esheesle
    Offline

    esheesle New Member

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    183
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I would definitely suggest you file a report with HTC about the issues you are encountering (with all the rezounds) so they are aware and can hopefully work with Google to get it fixed.

    If you factory reset and that resolves it please let me know. I can't imagine we'd all be having this issue randomly though because we needed a reset.

    I rebooted last night and was still good midday, but will see how long it lasts.

    Is there anywhere to file a bug report with google? It has to be either maps or google play services (although maps seems unaffected). Oh, and play services does update silently and often around the same time on a device type so would make sense that we'd all be hit at once.
  6. leeshor
    Online

    leeshor DF Super Moderator Staff Member

    Joined:
    Jan 30, 2012
    Messages:
    2,909
    Likes Received:
    363
    Trophy Points:
    83
    Location:
    Norcross, GA - USA
  7. esheesle
    Offline

    esheesle New Member

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    183
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Thanks but gps works just fine. It is only the network location that causes issues.

    HTC responded to my request suggesting I clear my cache partition, which I just did. Not holding my breath but worth a try.
  8. andeejo
    Offline

    andeejo Member

    Joined:
    Jan 21, 2012
    Messages:
    82
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    8
    Location:
    West Jordan, UT
    I wrote a thread about this a couple months ago. And ace even replied. he didn't mention he was having a problem at that time. One of the things he had me try was clear data on HTC location services. That worked, but only for a short time. The reboot helps, but again only for a short time. Those are the only two things that I have found to work. Interesting others are having the same problem. I'm completely stock by the way.
  9. esheesle
    Offline

    esheesle New Member

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    183
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Clearing cache didn't work either. 3 days almost on the dot and same thing happened again
  10. acejavelin
    Offline

    acejavelin Member

    Joined:
    May 26, 2012
    Messages:
    787
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    18
    Location:
    North Dakota, USA
    I factory defaulted last week (Thursday or Friday) and updated all apps from the Play Store except Maps (side loaded v6.14.4), and loaded the around 20 apps I use for work and it has been working fine and not had one location problem since. Not saying that is the recommended fix, but it has worked so far...
  11. esheesle
    Offline

    esheesle New Member

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    183
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Did you ever file a report with HTC. It would be great if you would also file a report and state what you've found. Also, is there a way to contact google to let them know about the issue? Report to androidpolice and let them publish it to get attention to the issue?
  12. acejavelin
    Offline

    acejavelin Member

    Joined:
    May 26, 2012
    Messages:
    787
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    18
    Location:
    North Dakota, USA
    No... History shows that something like this would take months to correct, and to be honest if this is the only issue, then unlocking and moving to a different ROM would be easier and less hassle even for a work phone. I am planning on just moving mine to CarbonROM or Alchemy (PAC-Man based release by Neo) when it's ready. There are so many ROM options out there that are better than the stock ROM it is almost silly people keep using stock, when I had a personal Rez I switched a year or more ago and never looked back and was happier.

    That a factory reset seems to correct it, at least for me it has for almost a week now, so they would come back with it's not their issue.
  13. esheesle
    Offline

    esheesle New Member

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    183
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Damn, well if I'm the only one actually telling anyone about the problem we're pretty much guaranteed to never see a fix at all.
  14. acejavelin
    Offline

    acejavelin Member

    Joined:
    May 26, 2012
    Messages:
    787
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    18
    Location:
    North Dakota, USA
    I spoke to soon... even though it was good for a week, location freaked again today... cleared data on com.vzw.location and HTC Location Service and rebooted and it's working again for now. I am just going to flash CarbonROM this weekend and be done with it, I can't stand stock anymore anyway.
  15. esheesle
    Offline

    esheesle New Member

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    183
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Did maps or google framework services update by any chance? really thinking it is google framework service (which will auto update in the background on you).

    Could you please file an issue with HTC. If it is just one person i guarantee that they will never end up fixing a thing. Even if you plan to flash a rom please just take a minute to file an issue report (when they tell you what steps to take, like the ones you already have, just tell them it didn't resolve).
  16. acejavelin
    Offline

    acejavelin Member

    Joined:
    May 26, 2012
    Messages:
    787
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    18
    Location:
    North Dakota, USA
    Done... Bug Report web page is down, but I sent an email to tech support.
  17. esheesle
    Offline

    esheesle New Member

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    183
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Thanks!
  18. acejavelin
    Offline

    acejavelin Member

    Joined:
    May 26, 2012
    Messages:
    787
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    18
    Location:
    North Dakota, USA
    It maybe all in vain though, I got a replay back here is a copy of the first email:

    So I replied back stating that the GPS wasn't the issue, and this has effected several phones and gave more examples of problems and very specific details, and this is the reply I got back:

    With this answer I am pretty sure they are just brushing me off... Whatever, I gave it a shot I guess, but this was the type of response I expected. :frown:
  19. esheesle
    Offline

    esheesle New Member

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    183
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Sigh, why do they have to be idiots sometimes? Thanks for trying.
  20. acejavelin
    Offline

    acejavelin Member

    Joined:
    May 26, 2012
    Messages:
    787
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    18
    Location:
    North Dakota, USA
    On another note, S-OFF'd and flashed TWRP 2.6.3.0 and CarbonROM last night... no issues with location since.
Search tags for this page
android htc one unable to contact location service
,
android location not updating
,
android location services not working
,
droid htc location problems
,

google location not updating

,
htc location not updating
,

htc locations not working

,
htc not updating weather
,
htc one weather widget not updating current location
,
htc weather location not updating
,
htc weather widget not updating current location
,
weather app location not updating