Kernel question

Discussion in 'Android Roms' started by zoomy942, Apr 5, 2011.

DroidForums.net is the premier Android Forum - Registered Users do not see these ads. Please Register - It's Free!
  1. zoomy942
    Offline

    zoomy942 Member

    Joined:
    Mar 3, 2011
    Messages:
    305
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1
    So I have installed the Charity Rom and I see it uses ChevyNo1's 1100Mhz Ultra Low Voltage Kernel. It runs great on my Droid but my question is this.

    Is there any need for SetCPU? Is a kernel like this set to overclock and underclock by itself? Governor set up?
  2. zoomy942
    Offline

    zoomy942 Member

    Joined:
    Mar 3, 2011
    Messages:
    305
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1
    Correction. It uses chevy's 1100 interactive low voltage kernel.

    So it's looking like setcpu isn't even needed?
  3. dfuser312553
    Offline

    dfuser312553 Silver Member

    Joined:
    Aug 27, 2010
    Messages:
    2,084
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    101
    Ratings:
    +0
    Only if you want to use profiles.
  4. zoomy942
    Offline

    zoomy942 Member

    Joined:
    Mar 3, 2011
    Messages:
    305
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1
    Thanks for the reply!

    I had mine set to 900 max and on demand. Then I noticed his kernel was set for 1100 interactive.

    I changed it in SetCPU to 800 interactive and now I'm debating on reflashing since it's overclocked anyway and leaving out SetCPU.
  5. dfuser312553
    Offline

    dfuser312553 Silver Member

    Joined:
    Aug 27, 2010
    Messages:
    2,084
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    101
    Ratings:
    +0
    Reflash what?
  6. zoomy942
    Offline

    zoomy942 Member

    Joined:
    Mar 3, 2011
    Messages:
    305
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1
    I'm currently using that Charity Smoked Glass ROM. I would reflash that and not reinstall SetCPU
  7. dfuser312553
    Offline

    dfuser312553 Silver Member

    Joined:
    Aug 27, 2010
    Messages:
    2,084
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    101
    Ratings:
    +0
    Why not just uninstall setcpu?
  8. zoomy942
    Offline

    zoomy942 Member

    Joined:
    Mar 3, 2011
    Messages:
    305
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1
    Fair enough. I just wasn't sure if uninstalling it would release the kernel to default.
  9. dfuser312553
    Offline

    dfuser312553 Silver Member

    Joined:
    Aug 27, 2010
    Messages:
    2,084
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    101
    Ratings:
    +0
    I'm not sure I understand. You won't have the profiles or any settings placed within setcpu upon your kernel but you will still have the same kernel.
  10. zoomy942
    Offline

    zoomy942 Member

    Joined:
    Mar 3, 2011
    Messages:
    305
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1
    sorry. i didnt mean to confuse anyone, i hadn't had my coffee yet.

    post coffee post...

    I had just learned last night that the chevy kernels are clocked at certain speeds automatically. Coming from an Eris, this was new to me. I had installed setCPU and didn't use profiles, merely set it to ondemand (which i have changed to interactive) and 800 max and left the 250 min.

    This morning I see a few people saying setCPU can lower battery life and it might be ideal to let the kernel do it's thing alone. So, my thinking was reflash to see what happens if i don't use setCPU, but on the other hand, i'm really only using it to limit the speeds to 800 for the sake of battery life.

    much better post - thank you coffee.
  11. dfuser312553
    Offline

    dfuser312553 Silver Member

    Joined:
    Aug 27, 2010
    Messages:
    2,084
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    101
    Ratings:
    +0
    Oh ok! You could always switch to a lower clocked Chevyno1 kernel as well. Like if all you're wanting is 800MHz just use the 800.
  12. zoomy942
    Offline

    zoomy942 Member

    Joined:
    Mar 3, 2011
    Messages:
    305
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1
    I looked around for a cumulative list of kernels available and i didn't find any simple lists. Because of that I didn't know there was an 800mhz kernel. Is it ULV? I really want to try an 800 ULV kernel and see if my phone will allow it. I don't do any games on my phone or anything. Just texting, email, calling, web and a little Tune In Radio.

    Thanks for your help so far. I am quite fluent with my Eris and rom's and such, but the Droid is completely different.
  13. dfuser312553
    Offline

    dfuser312553 Silver Member

    Joined:
    Aug 27, 2010
    Messages:
    2,084
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    101
    Ratings:
    +0
  14. zoomy942
    Offline

    zoomy942 Member

    Joined:
    Mar 3, 2011
    Messages:
    305
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Ratings:
    +1
    Thanks for the link! I found it about 5 minutes before I saw this post. I'm trying a 1gz ULV kernel. 800 ULV was very laggy, but 1GHZ seems okay.

    tempted to try 800LV over 1GHZULV.

    So, these auto step from slow to fast using interactive right? so, since I like minimal installs, i actually dont need setCPU at all?
  15. dfuser312553
    Offline

    dfuser312553 Silver Member

    Joined:
    Aug 27, 2010
    Messages:
    2,084
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    101
    Ratings:
    +0
    Last edited: Apr 5, 2011