How to get SD card recognized?

Discussion in 'Motorola Droid 2 Global' started by tomthbomb, Jan 27, 2012.

  1. tomthbomb
    Offline

    tomthbomb Member

    Joined:
    May 7, 2011
    Messages:
    134
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    18
    Trying to download Astro but it does not recognize my SD card. It is in there. Did I mount it incorrectly or what? Please advise.:hail:
  2. themib
    Online

    themib Well-Known Member

    Joined:
    Mar 7, 2011
    Messages:
    1,436
    Likes Received:
    27
    Trophy Points:
    48
    Location:
    South Dakota
    you don't need a SD card to download/install apps, all my apps are on my 8gb internal memory
    save my sd card for backups, music, photos

    can stock file explorer see SD Card?
  3. thumps420
    Offline

    thumps420 New Member

    Joined:
    Jan 27, 2012
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Zipper....

    Sent from my DROID BIONIC using DroidForums
  4. aaf709
    Offline

    aaf709 Nice Guy Premium Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    4,189
    Likes Received:
    49
    Trophy Points:
    48
    Location:
    So Cal
    Did you mount the card when you installed it?

    Sent from my DROID BIONIC using DroidForums
  5. tomthbomb
    Offline

    tomthbomb Member

    Joined:
    May 7, 2011
    Messages:
    134
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    18
    Not sure (probably means "no"). It is a company issued device. How do I do that please?
  6. aaf709
    Offline

    aaf709 Nice Guy Premium Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    4,189
    Likes Received:
    49
    Trophy Points:
    48
    Location:
    So Cal
    Menu>Settings>Storage>SD card. It might say "Format" if the card is new. Press that (assuming you have nothing on it) and it will be mounted after formatting. If it's an old card it'll be "Mount."

    And when you're going to remove it, press "Unmount" before removing.
    Last edited: Jan 28, 2012
  7. tomthbomb
    Offline

    tomthbomb Member

    Joined:
    May 7, 2011
    Messages:
    134
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    18
    Thanks. After I get it mounted how can I see what is on it?
  8. Gasai Yuno
    Offline

    Gasai Yuno New Member

    Joined:
    Apr 10, 2011
    Messages:
    758
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Rausu-cho
    Mount and unmount states are not saved between reboots. The SD card is mounted when the system boots up and is (obviously) unmounted on system shutdown; it's a software state, and it's not persistent.

    An unformatted card, obviously, cannot be mounted.
  9. aaf709
    Offline

    aaf709 Nice Guy Premium Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    4,189
    Likes Received:
    49
    Trophy Points:
    48
    Location:
    So Cal
    You can use a file manager app like Astro.

    Sent from my DROID BIONIC using DroidForums
  10. aaf709
    Offline

    aaf709 Nice Guy Premium Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    4,189
    Likes Received:
    49
    Trophy Points:
    48
    Location:
    So Cal
    Yeah that's right. It sounds like the card was unformatted.

    Sent from my DROID BIONIC using DroidForums
  11. aaf709
    Offline

    aaf709 Nice Guy Premium Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    4,189
    Likes Received:
    49
    Trophy Points:
    48
    Location:
    So Cal
    To the OP; remember, if you format, it will ERASE EVERYTHING on the card.

    Sent from my DROID BIONIC using DroidForums
  12. themib
    Online

    themib Well-Known Member

    Joined:
    Mar 7, 2011
    Messages:
    1,436
    Likes Received:
    27
    Trophy Points:
    48
    Location:
    South Dakota
    and it may say unmount for safe removal. if it's already mounted

    you can see files with stock files app

    if it still isn't working
    were you downloading astro, or trying to run astro
    is this a new phone or sd card
    what size and class 2,4,8
  13. tomthbomb
    Offline

    tomthbomb Member

    Joined:
    May 7, 2011
    Messages:
    134
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    18
    Thanks for sticking with me on this. I am a novice trying to get it.

    I downloaded Astro and can see my files. Some of them are ring tones I would like to assign to contacts. I can't assign them. Suggestions or instructions are appreciated. Thanks. ttb

    BTW, new phone, new 8g sd.
    Last edited: Jan 28, 2012
  14. themib
    Online

    themib Well-Known Member

    Joined:
    Mar 7, 2011
    Messages:
    1,436
    Likes Received:
    27
    Trophy Points:
    48
    Location:
    South Dakota
    so did you have to format?
    think you need to move files to media/audio/ringtones
  15. tomthbomb
    Offline

    tomthbomb Member

    Joined:
    May 7, 2011
    Messages:
    134
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    18
    Did not have to format. I plugged the card into my PC and it all was there.

    Please advise the steps to move to ring tones. They are is a folder but not a media folder.
  16. themib
    Online

    themib Well-Known Member

    Joined:
    Mar 7, 2011
    Messages:
    1,436
    Likes Received:
    27
    Trophy Points:
    48
    Location:
    South Dakota
    not sure what you mean, how did that fix it
    so is it mounting to your phone now?

    are the files on SD card?

    on SD card there may be a folder media/audio/ringtones
    if not create a folder named media open it create folder named audio, open it create 3 folders
    notifications, ringtones, and alarms
    move files there with astro ( use muli tab,
    select, move, then go to ringtone folder, paste) or from computer
    may have to reboot for phone to see files
    Last edited: Jan 28, 2012
  17. aaf709
    Offline

    aaf709 Nice Guy Premium Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    4,189
    Likes Received:
    49
    Trophy Points:
    48
    Location:
    So Cal
    You might want to try a ringtone app like Ringdroid if you know where your ringtone is. Have it save your ringtone as a ringtone the phone will recognize. I'm only guessing here. I use that app to covert an MP3 to a ringtone. If that doesn't work, there may be other ringtone apps that will.
  18. tomthbomb
    Offline

    tomthbomb Member

    Joined:
    May 7, 2011
    Messages:
    134
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    18
    The files are there and I can see them. My question now is how do I assign them to a contact?
  19. themib
    Online

    themib Well-Known Member

    Joined:
    Mar 7, 2011
    Messages:
    1,436
    Likes Received:
    27
    Trophy Points:
    48
    Location:
    South Dakota
    open contact, select edit, change ringtone
  20. tomthbomb
    Offline

    tomthbomb Member

    Joined:
    May 7, 2011
    Messages:
    134
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    18
    Thank but when I edit it does not give option for r/t. It is a company phone and we use Touchdown to manage the contact list. That may be whay.
Search tags for this page

droid incredible 2 sd card not recognized

,
how to mount sd card on droid incredible 2
,
htc incredible 2 wont read sd card
,
htc thunderbolt no sd card detected
,
htc thunderbolt not detecting sd card
,
htc thunderbolt sd card not recognized
,
htc thunderbolt wont read sd card
,
my android does not recognize my sd card
,

no sd card detected android

,
sd card not recognized android
,
thunderbolt wont read sd card
,
why is my phone saying no sd card detected