[How-To] Disable 3G and use 1x

Discussion in 'Android Hacks and Help' started by crdnilfan, Jan 20, 2010.

  1. crdnilfan

    crdnilfan Member

    Joined:
    Dec 22, 2009
    Messages:
    207
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    I've noticed a few people ask how to disable 3G and just use 1x for data, and since it's not in the mobile network settings menu people started to assume it wasn't there.

    If you open the Phone app and dial
    *#*#INFO#*#*
    it will automatically bring you to a menu, click on Phone Information, scroll down to where you see "CDMA auto (PRL)" change this to "CDMA only", and your phone will stop using 3G and the status bar will confirm this.


    This will decrease your network speed, but apparently increase battery life. Also it will prevent roaming charges if you don't have a national plan (from what i hear?)
     
  2. xanthus1132

    xanthus1132 Member

    Joined:
    Dec 8, 2009
    Messages:
    73
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    Michigan
    Ratings:
    +0
    :O You're my hero
     
  3. hookbill

    hookbill Premium Member Premium Member

    Joined:
    Nov 30, 2009
    Messages:
    19,502
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    168
    Location:
    N.E. Ohio
    Ratings:
    +7
    Why use 1X? I don't get it?
     
  4. crdnilfan

    crdnilfan Member

    Joined:
    Dec 22, 2009
    Messages:
    207
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    Probably for the two reasons in the OP...
     
  5. CKyle22

    CKyle22 Member

    Joined:
    Nov 19, 2009
    Messages:
    258
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    But can you still use it in roaming areas?

    Or internationally?
     
  6. crdnilfan

    crdnilfan Member

    Joined:
    Dec 22, 2009
    Messages:
    207
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    I am unsure, although when you're not in an area with 3G you will use 1x, so yes I would assume it will work everywhere there is 3G, as well as places without.

    But I literally haven't moved since I changed it, can't be 100% sure, although I am 99% sure.
     
  7. CKyle22

    CKyle22 Member

    Joined:
    Nov 19, 2009
    Messages:
    258
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    Hm. And what about internationally?
     
  8. hookbill

    hookbill Premium Member Premium Member

    Joined:
    Nov 30, 2009
    Messages:
    19,502
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    168
    Location:
    N.E. Ohio
    Ratings:
    +7
    Droid is not an international phone.
     
  9. Big Lou

    Big Lou Member

    Joined:
    Dec 3, 2009
    Messages:
    733
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    Is there a way to disable voice reception but keep 3G?

    I'd love to be able to stream Pandora or Grooveshark without worrying about phonecall/text interruptions.
     
  10. Berry2Droid

    Berry2Droid Member

    Joined:
    Dec 31, 2009
    Messages:
    35
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    New Jersey
    Ratings:
    +0
    I dont think theres any reason you would ever want to disable 3g. Im sure the battery life thats saved is very miniscule, especially when us droid users are always doing something nuts on our phones anyway.
     
  11. Jeremy556

    Jeremy556 Member

    Joined:
    Nov 25, 2009
    Messages:
    139
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Atlanta, GA
    Ratings:
    +0
    :icon_ banana:

    The fact the Droid has a phone function is a negative for me. I hate phones and have broken more than 2 dozen (by throwing them) over the last 10 years.
     
  12. hydrogenman

    hydrogenman Guest

    Ratings:
    +0
    There's a widget that turns on and off 3g

    why would you do it this way?
     
  13. Berzerker

    Berzerker Member

    Joined:
    Dec 22, 2009
    Messages:
    331
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    You can disable roaming data in the settings, no need for 3G disable.
     
  14. Se7enLC

    Se7enLC Active Member

    Joined:
    Nov 16, 2009
    Messages:
    1,262
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    36
    Ratings:
    +0
    No there isn't - that only works for the GSM networks.

    I, too, would like a nice widget for enabling/disabling data. When I get down to 10-15% battery life left, I would like to be able to drop into "call only mode", where all it can do is make and receive phone calls. Easiest way to do that would be to disable 3G and 1X completely.
     
  15. shpen

    shpen New Member

    Joined:
    Nov 20, 2009
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    When your phone is struggling to get a 3G signal, it expends a lot of battery power trying to get it back. If you're in a well-covered area like a major city, this fix won't do much, but if you're in an area where 3G coverage can be sparse, this will make a big difference in your battery life.
     
Search tags for this page
1x open and 3g off
,
convert htc 1x to 3g
,
disable 3g but not 1x
,
how to disable 3g and enable 1x on verizon
,

how to disable 3g and use 1x

,
how to disable 3g and use 1x in motorola droid x2
,

turn off 3g and use 1x

,

turn off 3g use 1x

,
turn on 1x on droid
,
using 1x instead of 3g