1. DroidForums.net is currently undergoing a major software upgrade. If you are experiencing any problems logging in please: Contact Us

How do i fix a status 31 error when backing up in SPrecovery

Discussion in 'Droid Rooted Help' started by usmcbagley, Jan 10, 2011.

  1. usmcbagley
    Offline

    usmcbagley New Member

    Joined:
    Dec 12, 2010
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    title pretty much says it all. everytime i got to backup my phone before trying a new ROM my SPrecovery says Error: exited with status 31 or something like that. please put in fairly simple terms trying to learn "lingo" lol
  2. BayouFlyFisher
    Offline

    BayouFlyFisher Rescue Squad

    Joined:
    Dec 10, 2009
    Messages:
    4,966
    Likes Received:
    17
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Baton Rouge, LA
    Well that would normally mean that your sdcard is corrupted and needs to be reformatted. Copy your files to your pc, format sdcard (some suggest only doing this in the phone, but I've done mine twice in the pc) and then put files back on sdcard.

    Others have reported getting a status 31 error and then finding that it meant they were no longer rooted. But you seem to be able to load roms and that would, of course, mean you're still rooted.

    Good luck.
  3. usmcbagley
    Offline

    usmcbagley New Member

    Joined:
    Dec 12, 2010
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Yea idk what it is cause i just formatted n everything and it still says it but i know im still rooted cause ve got superuser and my kernel and Bugless Beast are both still running
  4. BayouFlyFisher
    Offline

    BayouFlyFisher Rescue Squad

    Joined:
    Dec 10, 2009
    Messages:
    4,966
    Likes Received:
    17
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Baton Rouge, LA
    You might try to verify that you are actually still rooted by doing something that requires root. Open setcpu or root explorer, or some other app that requires SU permissions, and see if the app works.
  5. usmcbagley
    Offline

    usmcbagley New Member

    Joined:
    Dec 12, 2010
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    yea setcpu still works and all that stuff so idk what it is
  6. BayouFlyFisher
    Offline

    BayouFlyFisher Rescue Squad

    Joined:
    Dec 10, 2009
    Messages:
    4,966
    Likes Received:
    17
    Trophy Points:
    38
    Location:
    Baton Rouge, LA
    I would try the following some/any/all of the following:

    1. Reflash sprecovery.
    2. Try a switch to Clockwork Recovery.
    3. If you use Rom Manager to flash SPR, then flash CW and then reflash SPR.
    4. Try a different sdcard. It can still, even though you reformatted, be a bad card.