Has GPS freaked out again?

Discussion in 'Android General Discussions' started by justbob, Jan 14, 2010.

  1. justbob

    justbob Member

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Messages:
    253
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    I got the "GPS is way off" phenomenon on the way to work this morning. I'm physically in Richmond, VA and GPS had me positioned way out in the Atlantic off the coast of Newfoundland. Very strange.

    I fired-up the GPS Status app and it showed that it could see six satellites but was not able to navigate from any of them. It makes me wonder if Verizon is somehow getting the empherical data screwed-up or corrupted and getting the GPS terribly confused.

    Is anyone else affected by this today?
     
  2. Backnblack

    Backnblack Premium Member
    Premium Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    11,261
    Likes Received:
    24
    Trophy Points:
    453
    Ratings:
    +24
    Current Phone Model:
    iPhone 7+ 256gb
    Did you try turning off agps? And seeing if that fixes your position....
     
  3. Hypnotic

    Hypnotic Member

    Joined:
    Dec 15, 2009
    Messages:
    244
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Mechanicsville
    Ratings:
    +0

    Haha I'm very close to Richmond maybe 20 to 30 minutes away xD.

    Anyways yea I've actually found turning off the phone worked as well.

    I've only had the issue once.
     
  4. justbob

    justbob Member

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Messages:
    253
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    I rebooted the phone with the same result. I forgot I could turn off AGPS. I think I'll try that and see what happens.
     
  5. hacku

    hacku Member

    Joined:
    Jan 4, 2010
    Messages:
    549
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Mesa, AZ.
    Ratings:
    +4
    I had this very same issue yesterday afternoon. I was trying to show off the car dock to my girlfriend so I decided to show her how I could use my GPS with it.

    Sure enough, it made me look a little foolish when we're in Arizona and it was showing me being in Indiana... lol

    After a few minutes I'm guessing it started updating because it then jumped to Arizona and then caught up with me.
     
  6. AlanT

    AlanT New Member

    Joined:
    Jan 14, 2010
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    It has been dropping out for me in "Maps" last couple of days; the salesman in the Vzn store said that it has trouble indoors...
     
  7. MonkeyTime

    MonkeyTime Member

    Joined:
    Nov 21, 2009
    Messages:
    239
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    East Troy, WI
    Ratings:
    +0
    It's not just an indoor problem. What I can't figure out is that when I was having problems, my wife's phone was right next to mine and working just fine.
     
  8. wsbsteven

    wsbsteven Member

    Joined:
    Nov 5, 2009
    Messages:
    264
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    youtube.com/wimervision
    Ratings:
    +0
    I hope that problem isn't making a comeback. It's annoying when it's 2000 miles off of your true location.
     
  9. justbob

    justbob Member

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Messages:
    253
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    I found some interesting stuff in the forums at the Motorola Tech support site:

    This procedure from user Erich_F seems to be effective according to several of the posters:


     
  10. Tim K

    Tim K New Member

    Joined:
    Nov 20, 2009
    Messages:
    28
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    I had a similar problem on Sunday. GPS couldn't identify my location at all. I tried resets, battery pulls, task kills, everything. I installed a couple of GPS status programs. I was able to track multiple Sats but it could not get a fix. After about 5-6 hours it finally started working again. No idea what the cause was....
     
  11. JamesX

    JamesX Member

    Joined:
    Jan 6, 2010
    Messages:
    178
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    There is a thread in the how to section about caliberating your GPS.

    It is just a way to link your phone to all the satalites.

    Works ok, but it does't seems to be permanent.
     
  12. justbob

    justbob Member

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Messages:
    253
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    The procedure seems to work for me. I disabled AGPS and fired-up GPS status. I got a navigation lock on 8 satellites in about 15-20 seconds. I turned AGPS back on and everything seems to be normal again. Weird...
     
Search tags for this page

android gps freaking out

,

gps freaking out gs3