GPS does not work

Discussion in 'Samsung Droid Charge' started by JoelGonzalezacc, Aug 23, 2011.

  1. JoelGonzalezacc

    JoelGonzalezacc New Member

    Joined:
    Apr 3, 2010
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    Please Please Please help, i used to own an og droid and Google maps was the best feature on it upgrading to the samsung charge noticed that it is night and day, locating my location takes forever and when it does picks it up its never accurate.

    Sent from my SCH-I510 using DroidForums
     
  2. spdivr1122

    spdivr1122 Member

    Joined:
    Jun 14, 2010
    Messages:
    265
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Bloomsburg, PA
    Ratings:
    +0
    Mine hasn't picked up my location once yet. I'm glad I have a garmin

    Sent from my SCH-I510 using DroidForums
     
  3. JoelGonzalezacc

    JoelGonzalezacc New Member

    Joined:
    Apr 3, 2010
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    Called vz tech support... Nothing.
    Anybody else has this problem with their gps on their samsung??

    Sent from my SCH-I510 using DroidForums
     
  4. CTownDroid

    CTownDroid Member

    Joined:
    Mar 6, 2010
    Messages:
    260
    Likes Received:
    21
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Cleveland, Oh
    Ratings:
    +22
    Mine was extremely slow to locate me, like 3-5 minutes some times. I recently downloaded the Test GPS app from the market. Ran the test, it would find a few satellites but wouldn't lock on for a couple minutes.

    In the app I cleared the "AGPS", rebooted the phone and ran Test GPS app again and almost instantly located 8-9 satellites and locked in on three of them quickly. With an accuracy of 20'. Dead on basically. Note: did all this while standing in the yard with a clear shot of the sky.

    Have to thank BaileyJD21...(sorry if i messed up the spelling).
     
    Last edited: Aug 24, 2011
  5. JoelGonzalezacc

    JoelGonzalezacc New Member

    Joined:
    Apr 3, 2010
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    Will try, thank you. Does the app needs to be running in the background all the time?

    Sent from my SCH-I510 using DroidForums
     
  6. CTownDroid

    CTownDroid Member

    Joined:
    Mar 6, 2010
    Messages:
    260
    Likes Received:
    21
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Cleveland, Oh
    Ratings:
    +22
    Nope!
     
  7. MissyJones01

    MissyJones01 New Member

    Joined:
    Mar 22, 2010
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    The third time I visited Verizon with this issue they replaced my phone. No problem with the new one.

    Sent from my SCH-I510 using DroidForums
     
  8. JoelGonzalezacc

    JoelGonzalezacc New Member

    Joined:
    Apr 3, 2010
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    Did they replace it after the 14 days trial or before?

    Sent from my SCH-I510 using DroidForums
     
  9. MissyJones01

    MissyJones01 New Member

    Joined:
    Mar 22, 2010
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    After. They had to mail me the new one but it was sent overnight. All I had to do was put the old SIM card in the new phone and send the old phone back.

    Sent from my SCH-I510 using DroidForums
     
  10. mayhap

    mayhap New Member

    Joined:
    Sep 10, 2011
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    I am on #3 and I have the same GPS issue with each phone. I have learned that you have to start the gps while NOT moving to get it to work. Pretty Lame. I miss my OG droid every day.dancedroid
     
  11. dgphotog

    dgphotog New Member

    Joined:
    Mar 16, 2010
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    Connecticut
    Ratings:
    +0
    I found a very helpful and knowledgeable Verizon tech person on the phone who told me she believes the GPS issue (as well as some others) has to do with the fact that moving between 3G and 4G areas is anything but seamless. My house is on the fringe of a 4G area so by standing up in my den or bending down to pet my dog, I'm probably going from 3G to a weak 4G signal. Same goes when I'm in the car. Are folks that are having this trouble in a similar situation? She told me that Samsung is aware of this issue, but also told me that realistically, if it is in fact a hand-off problem, I shouldn't hold my breath waiting for a solution - but that when my area goes fully 4G, I may be happier.
     
  12. vabeach1

    vabeach1 New Member

    Joined:
    Dec 21, 2009
    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    Same issue

    You are correct. It take my Charge 2-3 minutes to lock onto a GPS signal when starting up Google Maps. Quite unacceptable.
     
  13. MarkO

    MarkO Member

    Joined:
    Dec 9, 2009
    Messages:
    149
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    Here in Lowell it takes a minute or two, but up at my house in rural NH it takes a lot longer and usually I give up after about 5-10 minutes. Sucks, because that's when I need it for navigation.

    Samsung/Google/Verizon really need to work on this issue. I could not see this happening with an iPhone.
     
  14. Kassy.matthews

    Kassy.matthews New Member

    Joined:
    Sep 20, 2011
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    I had this same problem... I downloaded agps tracker that does what sats its looking at. I turn on google gps and the phone gps and start both google maps and gps tracker and that seemed to help a little. One thing o found is that if you turn your blue tooth on it locks aLOT faster...

    Sent from my SCH-I510 using DroidForums
     
  15. Halo

    Halo Member

    Joined:
    May 15, 2010
    Messages:
    93
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0
    For those that are interested, flashing the EP1W modem seems to have corrected this issue. For advanced users, you can edit your /system/etc/gps.conf to lock on to only North American satellites. My GPS locks in usually in 30-45 secs.
     
Search tags for this page

droid charge gps not working

,
droid charge gps problems
,
droid charge says gps unavailable
,
gps not working droid charge
,
gps on my phone doesn't work
,
gps.conf motorola droid2
,
samsung 738c gps not locating satellute
,

samsung charge gps not working

,
samsung charge gps stopped working
,
samsung charge no gps