Found the main source of my battery drain...

Discussion in 'Motorola Droid Turbo' started by PereDroid, Mar 5, 2015.

  1. PereDroid

    PereDroid DF News Team Reporter

    Joined:
    Jan 25, 2010
    Messages:
    5,522
    Likes Received:
    3,325
    Trophy Points:
    1,563
    Location:
    Cleveland, Ohio
    Ratings:
    +3,902
    Current Phone Model:
    Moto Turbo 2
    HIGH ACCURACY Location setting.
    Set that to DEVICE ONLY and got nearly 30%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! more battery life.
    And that 30% guesstimate might actually be low....
    I was above 50% after a full day yesterday. Unheard of for me.
    I kind of always assumed I needed High Accuracy for Ingress... this is NOT the case. Device only works fine.

    Just wanted to share. Much happier with my battery now.
     
    • Like Like x 3
    • Agree Agree x 1
  2. obxsalvo

    obxsalvo Silver Member

    Joined:
    Feb 13, 2010
    Messages:
    548
    Likes Received:
    203
    Trophy Points:
    143
    Location:
    Hatteras Is. NC
    Ratings:
    +231
    Current Phone Model:
    Droid Turbo
    Also in advance wifi setting check use " wi-fi optimization" to minimize battery usage when wifi is on.
     
  3. Ollie

    Ollie Droid Does

    Joined:
    Apr 13, 2012
    Messages:
    3,442
    Likes Received:
    2,103
    Trophy Points:
    1,468
    Location:
    South Coast
    Ratings:
    +2,483
    Current Phone Model:
    Note Edge - iPhone 6 Plus
    Yeah I have location turned off and keep it off completely until it is called for. Apps will prompt you for it when needed.
     
  4. patmw123

    patmw123 Senior Member

    Joined:
    Dec 20, 2009
    Messages:
    1,759
    Likes Received:
    61
    Trophy Points:
    78
    Location:
    North Carolina
    Ratings:
    +78
    Current Phone Model:
    Nexus 6
    I leave mine on battery saving and just switch to high accuracy as needed.
     
  5. Sajo

    Sajo Diamond Member

    Joined:
    Jan 25, 2013
    Messages:
    11,346
    Likes Received:
    7,089
    Trophy Points:
    1,863
    Location:
    Tennessee
    Ratings:
    +7,599
    Current Phone Model:
    Moto Droid Z Force
    I know the Turbo and Maxx are different, but they do share some similar functionality. Just curious if you use the Driving Mode feature on your Turbo? If so, does it work when Location is set to anything other than High Accuracy? I use driving mode all the time with my Maxx and Location must be set to High Accuracy for driving mode to work. Just curious if that was different on the Turbo?
     
  6. bruben7886

    bruben7886 Gold Member

    Joined:
    Dec 6, 2011
    Messages:
    1,271
    Likes Received:
    629
    Trophy Points:
    253
    Ratings:
    +689
    I believe turbo requires it on high accuracy. Didn't work for me on battery saving
     
  7. PereDroid

    PereDroid DF News Team Reporter

    Joined:
    Jan 25, 2010
    Messages:
    5,522
    Likes Received:
    3,325
    Trophy Points:
    1,563
    Location:
    Cleveland, Ohio
    Ratings:
    +3,902
    Current Phone Model:
    Moto Turbo 2
    WiFi Optimization is turned on.

    I can't live with out Driving Mode. I use that nearly every day. I'll be bummed if High Accuracy is required with that.
     
  8. ChevyParts

    ChevyParts New Member

    Joined:
    Feb 13, 2015
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +2
    Current Phone Model:
    Droid Turbo
    Device only is GPS, which draws quite a lot of battery. Seems like battery saver would be better because it only uses wifi and mobile networks, and it's very accurate. That's what I use unless I need GPS for a specific function.
     
  9. PereDroid

    PereDroid DF News Team Reporter

    Joined:
    Jan 25, 2010
    Messages:
    5,522
    Likes Received:
    3,325
    Trophy Points:
    1,563
    Location:
    Cleveland, Ohio
    Ratings:
    +3,902
    Current Phone Model:
    Moto Turbo 2
  10. PereDroid

    PereDroid DF News Team Reporter

    Joined:
    Jan 25, 2010
    Messages:
    5,522
    Likes Received:
    3,325
    Trophy Points:
    1,563
    Location:
    Cleveland, Ohio
    Ratings:
    +3,902
    Current Phone Model:
    Moto Turbo 2
    I would have thought the same, but results don't lie. I am getting insane (for me) battery life the past 3 days on DEVICE ONLY.
    Mobile Network location is terrible while playing Ingress. Nearly useless unless you like to cheat. ;)
     
  11. ChevyParts

    ChevyParts New Member

    Joined:
    Feb 13, 2015
    Messages:
    15
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +2
    Current Phone Model:
    Droid Turbo
    It needs GPS so I think it would work in device only. It won't in battery saver.
     
  12. Sajo

    Sajo Diamond Member

    Joined:
    Jan 25, 2013
    Messages:
    11,346
    Likes Received:
    7,089
    Trophy Points:
    1,863
    Location:
    Tennessee
    Ratings:
    +7,599
    Current Phone Model:
    Moto Droid Z Force
    I have almost exactly the same BT receiver in my Jeep (works awesome by the way!) I have the same setting enabled on my Maxx but that has never triggered Driving Mode by itself. On the Maxx and Moto X i believe that the main trigger is 20 MPH and higher (or close to that), and the BT device is a secondary trigger. Every time I have turned off High Accuracy I get a message that Assist needs it for Driving Mode to work. It may be different on the Turbo. I kind of hope it is...then it's one more reason I can use to justify buying a Turbo! :cool:
     
Search tags for this page
droid turbo 2 driving mode
,

droid turbo driving mode

,
droid turbo high battery usage
,
explain droid turbo driving mode
,
what the main soure car battey drain