Every app being blocked by screen overlay since update that enabled wifi calling

Discussion in 'Motorola DROID Turbo 2' started by SMYDSMITH, Nov 8, 2016.

  1. SMYDSMITH

    SMYDSMITH Active Member

    Joined:
    Jul 4, 2010
    Messages:
    530
    Likes Received:
    90
    Trophy Points:
    28
    Ratings:
    +94
    Current Phone Model:
    Motorola Turbo 2
    I can't attach or forward from anything since is says something about screen overlay

    Sent from my XT1585 using Tapatalk
     
  2. Sajo

    Sajo Diamond Member

    Joined:
    Jan 25, 2013
    Messages:
    10,646
    Likes Received:
    6,751
    Trophy Points:
    1,863
    Location:
    Tennessee
    Ratings:
    +7,254
    Current Phone Model:
    Moto Droid Z Force
    Try Settings > Apps > Gear Symbol > Draw Over Other Apps

    Sent from my XT1585 using Tapatalk
     
    • Like Like x 3
  3. TisMyDroid

    TisMyDroid Super Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Feb 16, 2011
    Messages:
    7,278
    Likes Received:
    3,011
    Trophy Points:
    578
    Location:
    Central New York
    Ratings:
    +3,307
    Current Phone Model:
    Samsung Note 3
    SMYDSMITH, that drove me crazy when those "screen overlay" prompts kept appearing for everything I tried to do. And I couldn't figure out how to get around it. Basically you have to figure out which app is interfering/causing the screen overlay.

    The next time you get the prompt, it should take you to the list of apps with screen overlay permissions. Until you figure out which app is the culprit, you may want to turn off all of them. Then you can go back to the app you were in, go to that app's settings, then to that app's permissions and set the permissions it needs to work. After you have done that, you can go back to turn on the overlays.

    I'll try to give a step by step:
    To turn off overlay:
    1. Go to settings then to Applications.
    2. In the upper right menu (might be labeled "more"), select "draw over other apps"
    3. In the "draw over other apps" list, turn off the app that is preventing you from doing what you want to do. Until you discover which app is causing the problem, you may have to turn off all of them. Or you can turn off one at a time to discover which app is causing the problem.
    4. Go back to settings ->applications, then select the app you want to use.
    5. Select permissions and turn on that app's permissions (ie. camera, storage, location, contacts, etc) that you want on so you can use that app.
    6. Go back to step 1 & 2 to turn the draw over other apps permission back on.

    Hopefully, this helps.


    Sent from my SM-N920V using Tapatalk
     
    #3 TisMyDroid, Nov 9, 2016
    Last edited: Nov 9, 2016
    • Like Like x 5
  4. mountainbikermark

    mountainbikermark Super Moderator
    Staff Member Premium Member

    Joined:
    Sep 5, 2010
    Messages:
    7,455
    Likes Received:
    3,886
    Trophy Points:
    1,563
    Ratings:
    +4,348
    Mine is System Glow and I'm not ok with having to turn it on and off. It's designed to overlay the screen. That's what it does. Our makes a glowing line when cpu is being used and another when data/Wi-Fi is being used. It's priceless when an app goes rogue and the cpu is running when it shouldn't and/or something is using data in tbd background when I don't want it to. It saved me from going WAY over my data limit last month when AT&T Locker went rogue and started sending my entire gallery over data network when I had it set to Wi-Fi only then no sync at all when that didn't work. The app clued me that my phone was sending something over data when I was on Wi-Fi because the glowing line was blue (my set for data) instead of green (my Wi-Fi setting).

    Support Our Troops!!!
    Beast Mode 4

    <><
     
    • Like Like x 2
  5. SMYDSMITH

    SMYDSMITH Active Member

    Joined:
    Jul 4, 2010
    Messages:
    530
    Likes Received:
    90
    Trophy Points:
    28
    Ratings:
    +94
    Current Phone Model:
    Motorola Turbo 2
    Why did the update that enabled wifi calling cause this overlay issue. It's almost like a complete version change of all Google related apps ie messenger etc . So what flavor of Android os am I on now on verizon with a turbo 2 Nougut, marshmallow, banana cream pie from Gilligan island? Talk about fragmentation and lack of QA in a update rollout this made my phone distinctions until I tried the fix above which worked now I am adding back one by one until I find the problem app that I'll post when I find it... What the heck changed to do this? I actually downloaded the Android development tools and I am frustrated enough that I am going to try to see if I can code some apps that fix some of the issues I've been talking about that don't have existing functionality... Btw in the Android development kit it has problems installing the SDK unless you change the folder path to a different folder than default. What's up with the lack of QA in products LOL.

    Sent from my XT1585 using Tapatalk
     
    • Like Like x 1
  6. TisMyDroid

    TisMyDroid Super Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Feb 16, 2011
    Messages:
    7,278
    Likes Received:
    3,011
    Trophy Points:
    578
    Location:
    Central New York
    Ratings:
    +3,307
    Current Phone Model:
    Samsung Note 3
    Supposedly this update is a security measure related do you don't have apps accessing your phone info without your permission. And I agree with you, mbm and everyone else who has complained about this; it is a royal PITA! The overlay app that causes my problems is an app called "start" which is app drawer launcher that stays on top of any app. No matter what app I'm in, I can go to that overlay and access any app I want. I'm not getting rid of it because it is way too convenient. So I'm forced to turn it off and back on everytime I want to give a new or updated app permissions. A PITA!

    And you're right, no QA. I thought there was something wrong with my phone. [​IMG]

    Sent from my SM-N920V using Tapatalk
     
    • Like Like x 1
  7. mountainbikermark

    mountainbikermark Super Moderator
    Staff Member Premium Member

    Joined:
    Sep 5, 2010
    Messages:
    7,455
    Likes Received:
    3,886
    Trophy Points:
    1,563
    Ratings:
    +4,348
    My bank app ADP app and Tapatalk do it every time I open them since their last updates. For whatever reason TT keeps going back to the home page when I exit but on the rare occasion it doesn't it doesn't do the permission thing so I'm inclined to believe it's not Android itself but the apps not being quite ready for the newer Android versions.

    Support Our Troops!!!
    Beast Mode 4

    <><
     
    • Like Like x 2
  8. Sajo

    Sajo Diamond Member

    Joined:
    Jan 25, 2013
    Messages:
    10,646
    Likes Received:
    6,751
    Trophy Points:
    1,863
    Location:
    Tennessee
    Ratings:
    +7,254
    Current Phone Model:
    Moto Droid Z Force
    I don't think this new update did this. The update you just installed is Android 6.0.1 which is still Marshmallow. We have been running Android 6.0 Marshmallow since early 2016 on our Turbo 2's. I'm pretty sure that the original Marshmallow 6.0 update earlier this year added the App Overlay feature. Like TisMyDroid and mountainbikermark mentioned, it was probably a newly installed app or an app update that caused the issues you are experiencing. My wife and I have had zero issues with this new 6.0.1 update on our Turbo 2's so I don't think this is a wide spread problem affecting everyone. Based on the issues you have posted in other threads I'm guessing you have more than one app that is just not optimized to run on Android Marshmallow.
     
    • Like Like x 1
  9. TisMyDroid

    TisMyDroid Super Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Feb 16, 2011
    Messages:
    7,278
    Likes Received:
    3,011
    Trophy Points:
    578
    Location:
    Central New York
    Ratings:
    +3,307
    Current Phone Model:
    Samsung Note 3
    Yes, Sajo is correct. The only app that causes my overlay problem is not an app that is found in the app store so most likely not optimized to cooperate with Marshmallow. It just happens to be an app I've used for years and not about to get rid if it. So, live with the problem, I must.

    Sent from my SM-N920V using Tapatalk
     
    • Like Like x 1
  10. mountainbikermark

    mountainbikermark Super Moderator
    Staff Member Premium Member

    Joined:
    Sep 5, 2010
    Messages:
    7,455
    Likes Received:
    3,886
    Trophy Points:
    1,563
    Ratings:
    +4,348
    If it gets too bad you can try one called Taskbar that's on the Play Store. It does the same thing as Start.

    Support Our Troops!!!
    Beast Mode 4

    <><
     
    • Like Like x 2
  11. TisMyDroid

    TisMyDroid Super Moderator
    Staff Member

    Joined:
    Feb 16, 2011
    Messages:
    7,278
    Likes Received:
    3,011
    Trophy Points:
    578
    Location:
    Central New York
    Ratings:
    +3,307
    Current Phone Model:
    Samsung Note 3
    I'll try it mbm. Thanks!

    Sent from my SM-N920V using Tapatalk
     
  12. mountainbikermark

    mountainbikermark Super Moderator
    Staff Member Premium Member

    Joined:
    Sep 5, 2010
    Messages:
    7,455
    Likes Received:
    3,886
    Trophy Points:
    1,563
    Ratings:
    +4,348
    There's a thread Droid Princess did about it is where I found out about it.

    Support Our Troops!!!
    Beast Mode 4

    <><
     
    • Like Like x 1
Search tags for this page
cesar chavez
,
draw over apps droid turbo
,
droid turbo 2 app overlay
,
droid turbo 2 screen overlay
,
droid turbo screen overlay detected when giving permission for app
,

droid xt1585 overlay problem

,
how to turbo edition overlay detected switch off
,
messenger screen overlay droid turbo
,
motorola droid turbo screen overlay
,

motorola xt1585 apps being blocked from downloading