email help

Discussion in 'Android Tech Support' started by sbakewell1101, May 17, 2010.

  1. sbakewell1101
    Offline

    sbakewell1101 New Member

    Joined:
    Apr 6, 2010
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    So i am using the stock user app that comes with phone (i have a tenedancy not to like to have things double ie email apps browser apps) neways.. I have the thing set to refresh every 15 minutes but when i am not directly in the app it does not look for email i have to be in the email app and click load more messages then it does it. i am using hotmail and yahoo email, first question is how to get this to work second does gmail come right away without having to refresh it? I really don't want to have to switch my emails...especially cause i try to use my gmail for any app related stuff and the emails from the email app for personal
  2. LtKen
    Offline

    LtKen New Member

    Joined:
    Jan 27, 2010
    Messages:
    2,637
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Not sure why it's not polling properly, but I do know that there have been problems with Yahoo. I thought they had been fixed, but I guess not. Might I recommend K-9? It's far superior to the stock app...

    Yes, Gmail is push, so as soon as it shows up in your inbox, it shows up on your phone.

    I'd try K-9 before I tried anything else, if I were in your shoes.
  3. aminaked
    Offline

    aminaked New Member

    Joined:
    Jan 10, 2010
    Messages:
    2,186
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    California, USA
    You might want to double up in this case. The droid stock Email client is buggy. K9 doesn't have the bug you're talking about.

    In addition, don't use an automated task killer and don't manually kill tasks/services.

    Gmail does come in about a minute without refresh. It might not be possible to forward hotmail and yahoo to gmail.

    Unfortunately, in my opinion, hotmail and yahoo are about the worst email services in the world. Don't get me started...
  4. sbakewell1101
    Offline

    sbakewell1101 New Member

    Joined:
    Apr 6, 2010
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    email

    thank u i do use a task killer but i just now unchecked email maybe that will help? i had k9 for two seco ds but it did poll either..ps what is the trackball? i have moto droid
  5. Vitticeps
    Offline

    Vitticeps New Member

    Joined:
    Nov 26, 2009
    Messages:
    517
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I use the stock app for both Hotmail and Yahoo mail as well. I don't have the same problem though. Both accounts update for me just fine.

    Now deleting, marking read, etc. is another story.

    But I'm stubborn too, I stick with the stock apps.
  6. Bxrider117
    Offline

    Bxrider117 New Member

    Joined:
    Dec 7, 2009
    Messages:
    455
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Back in NYC 4 good!!!
    If you google it, there is a way to have your hotmail and maybe your yahoo email get automatically forwarded to your gmail e-mail address. I would search "sync hotmail with gmail" and i am sure the instructions are there. That way the emails are being under one app and they are still listed as hotmail or yahoo emails.
  7. Vitticeps
    Offline

    Vitticeps New Member

    Joined:
    Nov 26, 2009
    Messages:
    517
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Yes, it's possible but I don't want it that way. I like my accounts separate. Separate notifications, separate notification sounds, can see at a glance in the notification bar what account has mail, etc. Even my two gmail accounts are kept separate.
  8. aminaked
    Offline

    aminaked New Member

    Joined:
    Jan 10, 2010
    Messages:
    2,186
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    California, USA
    You should try uninstalling the task killer. I don't use one.

    I highly recommend K9. Much better than stock email. On a related note, Dolphin HD is so much better than stock browser. You guys should give this stuff a try. You can always uninstall.
  9. sbakewell1101
    Offline

    sbakewell1101 New Member

    Joined:
    Apr 6, 2010
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    email

    i know that there are better apps out there just kinda one of those things. what is the big difference between browsers? i dont want to uninstall task killer i like having the control over my apps to the person who uses yahoo and hotmail do you have a task killer? i might have to go to verizon maybe cause it just is not polling
  10. aminaked
    Offline

    aminaked New Member

    Joined:
    Jan 10, 2010
    Messages:
    2,186
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    California, USA
    One big difference in browser is the tabs. Just try it, why not?

    Strongly recommend no task killer. I like controlling what's on my droid too but for most people an automated task killer causes problems and uses more resources than it's worth. You should try uninstalling it for a few days.
  11. sbakewell1101
    Offline

    sbakewell1101 New Member

    Joined:
    Apr 6, 2010
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    email

    hmm tabs i use the windows in the stock browser what about the email any other suggestions about not polling i am uninstalling the task killer.......................... for a few days anyways
  12. aminaked
    Offline

    aminaked New Member

    Joined:
    Jan 10, 2010
    Messages:
    2,186
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    California, USA
    Windows in stock browser are ok but it is quicker to switch between and close things with tabs. Oh, another thing is that dolphin hd and other alternative browsers let you change your user agent to desktop so you can access non-mobile sites.

    As far as email, here's what I think you should do:
    - uninstall any and all automated task killers, service killers, or startup item killers
    - reboot
    - don't manually kill any tasks/services
    - install k9
    - if using POP3, make sure k9 is set to poll at some interval, like 10 minutes

    Have you turned off background data and syncing under phone settings > accounts & sync? You should probably keep those ON.
  13. Vitticeps
    Offline

    Vitticeps New Member

    Joined:
    Nov 26, 2009
    Messages:
    517
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0

    I don't have any task killers installed. I had ATK but it seemed to be more trouble than it was worth. You can always kill a task manually in menu>settings>applications>manage applications if you really need to kill one but that's rare.

    I do have 2 other browsers installed, Dolphin HD and Skyfire. Honestly Dolphin HD is nice but it's laggy and buggy, still in beta. Skyfire is kinda cool too but again, laggy. The stock browser does everything I really need and is much faster at it in my experience. It just doesn't have all the bells and whistles that I hardly use anyway. I'll probably ditch Dolphin HD until it gets a little more mature. I'll keep skyfire for now just so I have a broswer that I can change the user agent to Desktop for sites I don't want to see the mobile version of.
  14. aminaked
    Offline

    aminaked New Member

    Joined:
    Jan 10, 2010
    Messages:
    2,186
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    California, USA
    I use dolphin hd but haven't noticed any bugs. There was an update the other day. Wrong thread here, but what bugs were you seeing?
  15. Vitticeps
    Offline

    Vitticeps New Member

    Joined:
    Nov 26, 2009
    Messages:
    517
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    One of the more annoying ones is that on some text entry fields the default text (like "username" or "password" or "email") doesn't auto-delete when you click on the field like most other browsers. Not only that but sometimes the password field will not let me manually delete the ******* that's there by default. I can delete about half of it then it stops. I have to click off the field and back on several times to get it to work. Again, not every time but often enough to get annoying.

    Also, when a page is visually fully loaded but is still showing as loading due to background crap going on, if you hit stop it clears the page and leaves you with a blank screen. You have to reload and wait again.

    There have been other little things but I don't remember them all right now. I should probably be keeping notes to submit but I'm usually trying to actually do something and end up switching browsers to get it done.
  16. aminaked
    Offline

    aminaked New Member

    Joined:
    Jan 10, 2010
    Messages:
    2,186
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    California, USA
    Hm, ok. I haven't noticed that stuff. Not saying you're lying. I probably visit different sites / use it differently--I don't press the stop button very often.

    Anyway, I think people should give different browsers a try. Dolphin hd is my choice.

    So, back on topic: is your email working?
  17. Vitticeps
    Offline

    Vitticeps New Member

    Joined:
    Nov 26, 2009
    Messages:
    517
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I use the stop button sometimes on pages that take a long time to load once the part of the page I want to see is loaded. Annoys me to no end when pressing stop makes the whole page disappear.

    The login issue happens every time I login to droidforums (I keep forgetting to check the 'remember me' box). But it happens on other sites as well.

    And yes, back to the original topic... Sbakewell, did getting rid of your task killer help with your email problem? No news is usually good news.
  18. aminaked
    Offline

    aminaked New Member

    Joined:
    Jan 10, 2010
    Messages:
    2,186
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    California, USA
    Oh, I thought you were having the email problem.

    Back to dolphin HD. I just tried logging out of droidforums and logging back in. No problem entering username and password. I dunno what's going on.
  19. Vitticeps
    Offline

    Vitticeps New Member

    Joined:
    Nov 26, 2009
    Messages:
    517
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ok, try this to replicate it. It does it for me 100% of the time now that I figured out exactly the conditions.

    Tap on the username field and enter your username. Then tap 'next' on the keyboard instead of tapping on the password field. It will take you to the password field and will put the blinking cursor at the end of the ********. If you try to use the delete/back key to delete it, it will take you back to the username field. You'll be in an endless loop if you keep trying this way.

    It's not as big a deal as I first thought though. If you're in portrait orientation you can just tap on the password field and it will auto-clear the *******. From landscape though it a pain because you have to hit Back to go hit the password field. I mostly browse in landscape. Also, despite the blinking cursor being at the end of the *******, if you just start typing it will clear the ******* and start entering your password. Very counter-intuitive.

    The stop button however has no workaround that I've discovered. Seems totally pointless to even have it if all it does is clear the screen.

    Edit: so basically they just forgot to include code to clear the contents of the text entry fields unless you directly select them rather than any/all forms of the field receiving focus.
    Last edited: May 18, 2010
  20. aminaked
    Offline

    aminaked New Member

    Joined:
    Jan 10, 2010
    Messages:
    2,186
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    California, USA
    I see. For me the tabbed browsing and the ability to set user agent to desktop outway the negatives. I'm not going to force the issue though. If you like your way, then that's great.