Dropping 4g

Discussion in 'HTC ThunderBolt' started by Ad0131065, Mar 17, 2011.

  1. Ad0131065
    Offline

    Ad0131065 Premium Member Theme Developer Premium Member

    Joined:
    Dec 22, 2010
    Messages:
    95
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I seem to be dropping 4G every so often when using the internet or data. The 4G system symbol disappears for a few seconds at a time and anything data related comes to a halt.

    Is anyone else seeing this or did I get a lemon?

    A factory reset and battery pull didn't help at all.

    Sent from my ADR6400L using DroidForums App
  2. razng2grtboys
    Offline

    razng2grtboys New Member

    Joined:
    Feb 22, 2011
    Messages:
    67
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Yeah I'm seeing it too - I think it's because I'm on the outskirts of the 4GLTE area and it's just a weak signal. Hopefully Verizon will fill the gap soon. It is very annoying.
  3. jdbaker82
    Offline

    jdbaker82 New Member

    Joined:
    Mar 17, 2011
    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I think this happens when your on the edge of 4G area which there seem to be very many edges if you just look at the coverage maps for Sprint or Verizon I believe their the same and they don't cover a whole lota the US map right now lol. I notice the same exact thing at my house with my Epic 4G Sprint and its really annoying I might switch to the Thunderbolt to see if it can penetrate inside my house because right now I have to step outside with my Sprint to get 4G......
  4. bluefire7002
    Offline

    bluefire7002 New Member

    Joined:
    Nov 12, 2009
    Messages:
    205
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    0
    Its real weird... last night when I picked up my Bolt it was fine picking up the 4G in my room. Then earlier in the afternoon today same exact place, and it kept dropping it???
    now at night it seems to be steady at 4G again
  5. Beardface
    Offline

    Beardface Member

    Joined:
    Apr 2, 2010
    Messages:
    601
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Raleigh, NC
    Unfortunately, this P.O.S. of a device is STILL seeing this problem with me, even after the update that was supposed to fix it.

    God, I am so fed up with it. This device has been a disaster since day 1. Should have never been released.
  6. slinky
    Offline

    slinky New Member

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    625
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Dropping 4G all over the place here. Not sure why. Was wondering if it is a VZW issue. The phone never had a problem before.
  7. jseah
    Offline

    jseah New Member

    Joined:
    Mar 24, 2011
    Messages:
    978
    Likes Received:
    25
    Trophy Points:
    0
    I'm thinking it is a VZW issue with how LTE is handing off to EVDO. Ever since the latest update, I would drop 4G (down to 3G and sometimes past that to 1X) more frequently. The worst part is when it drops, it goes to "no data connection" and sometimes it only takes a couple of seconds to reconnect (or switch to 3G/1x) and sometimes it takes a minute or a few minutes. When I am in a 3G only area, the data connection is much more stable.

    Where I get 4G, I am in the extreme fringe northwest of the NYC 4G area. In August VZW is supposed to be rolling out 4G to the northwest of where I am, so I also suspect that maybe VZW may be dialing back LTE, so that may be affecting me as well? No need to push the transmission limits if they are going to be expanding?
  8. jseah
    Offline

    jseah New Member

    Joined:
    Mar 24, 2011
    Messages:
    978
    Likes Received:
    25
    Trophy Points:
    0
    FYI, I just noticed today that my phone hasn't connected to 4G at all the entire day.
  9. dmproske
    Offline

    dmproske New Member

    Joined:
    Nov 9, 2009
    Messages:
    52
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Mine has started doing this as well, and I am in the middle of a strong 4g area.

    Sent from my ADR6400L using Tapatalk
  10. zacharyb
    Offline

    zacharyb New Member

    Joined:
    Aug 9, 2011
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I know this reply is a few weeks late but I did some research and found something that tended to solve my problem. First, let me go over exactly what problems I was having.

    I took a vacation to Miami the past week and while I was there I never knew if my phone was going to have service. It would drop not only 4G but all data connection. I could still make phone calls at times but everything else was not working. I tried disabling and re-enabling the radio and adjusting the radio to only work off of 3G among other minor tweaks to no avail. Eventually I even tried reflashing the radio and doing a factory reset which worked for a few hours before starting to do the same exact thing.

    Needless to say, I was greatly upset to have a $600 Wi-Fi device in my hand so I started messing with things. Finally I found that if you go into your radio settings (for me it was Settings>Wireless & Networks>Mobile Network Settings) and from within that page make sure that Data Roaming is checked as well as "Enable Always-On Mobile Data." Then, do a battery and SIM pull for 3 minutes. Since I did that I had no problems for the remaining 6 days in Miami, it stayed on flawlessly in the city and when we ventured out of the city it seamlessly switched back to 3G.

    I hope this helps you guys out, it was a horrible problem to have for me!!!
Search tags for this page
3g data dropping off htc thunderbolt
,
4g network keep dropping
,
4g keeps dropping
,
android dropping connection when entering 4g
,
how to keep my 4g on all the time on my thunderbolt
,
htc evo 4g keeps dropping 4g
,
htc thunderbolt keeps dropping 4g
,
my 4g service dropped verizion
,
thunderbolt dropping 4g
,
verizon 4g keeps dropping off
,

why does my 4g keep dropping

,
why does my android keep dropping 4g?