"Check for update is not available"

Discussion in 'Droid Bionic Tech Support' started by capncurt86, Dec 15, 2011.

  1. capncurt86

    capncurt86 New Member

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    I am still getting that same message. It isn't saying "Your device is up to date! No update is necessary at this time." It is saying "Check for update is not available" ....this is getting frustrating.

    I have tried battery pull, factory reset, using wifi only, using 3G only, using LTE only, changing push settings in social networking. My phone is completely stock. It seems there is a bunch of people getting this error in other droid forums and the Motorola forums as well. Am I just the last to get the update or is something wrong with my phone?



    Sent from my DROID BIONIC using Tapatalk
     
  2. theefireboy

    theefireboy New Member

    Joined:
    Oct 10, 2010
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Location:
    Sacramento
    Ratings:
    +0
    Are you rooted? Did you update to the leaked OTA update a while back? I did and took me off the upgrade path. If so I believe flashing back to stock is your solution.
     
  3. lyrictenor1

    lyrictenor1 Member

    Joined:
    Feb 7, 2010
    Messages:
    50
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    8
    Ratings:
    +2
    I'm having the same problem.

    I'm rooted, but have not installed any leaked updates, or any other updates for that matter.
     
  4. SILVER COUPE

    SILVER COUPE Member

    Joined:
    Nov 12, 2009
    Messages:
    209
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Norfolk Va
    Ratings:
    +3
    i was getting the same message yesterday, when i got home i switched to wifi, and there it was. took about 5 mins or so to download.
     
  5. capncurt86

    capncurt86 New Member

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    Nope my phone was never rooted. I just got it last week. I broke my first bionic and got this one from Best Buy for free.

    Still having the same problem.

    Sent from my DROID BIONIC using Tapatalk
     
  6. twikoff

    twikoff New Member

    Joined:
    Dec 16, 2011
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    Im having this issue as well.. Not rooted.

    on another forum, alot of people said they got past it by going to.. settings -> battery and data manager -> data delivery -> social applications
    and then unchecking 'sync over wi-fi only'

    but mine wasnt checked in the first place.. so didnt help me :(
     
  7. stikss

    stikss New Member

    Joined:
    Dec 2, 2011
    Messages:
    28
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Ratings:
    +1
    If you're not having any problems with the phone then just stay where u are. My phone was nearly perfect and since i downloaded the update, my battery is way worse, still drops data, and now it periodically stops loading webpages. The only improvement ive seen is the camera... its a little quicker.

    Sent from my DROID BIONIC using DroidForums
     
  8. bwlstuff

    bwlstuff New Member

    Joined:
    Oct 7, 2011
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    I had the same experience and switching to WIFI was how I got the OTA. In my case, phone is rooted. I unfroze all apps (via Titanium) prior to starting download.
     
  9. twikoff

    twikoff New Member

    Joined:
    Dec 16, 2011
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    until yesterday.. i never really had any problems.. but this morning, it didnt want to power up (acted like it was dead, but after hooking to a charger it came up and immediately had 100% battery)..

    and all day today.. i have had issues with my data getting turned off... i end up going into airplane mode and back out to get lte back connected.

    odd timing, thats for sure
     
  10. aaf709

    aaf709 Nice Guy Premium Member

    Joined:
    Nov 18, 2009
    Messages:
    4,178
    Likes Received:
    49
    Trophy Points:
    163
    Location:
    So Cal
    Ratings:
    +49
    As I understand it, when you check for updates, you're sending a signal to the server. If the server is unable to respond due to overload you'd get the "Unavailable" message. I got it from time to time before the OTA and I'm not rooted.

    That being said, a suggestion was put forth that somehow you are unable to synch with the server and a Factory Reset should take care of it. I didn't have to do that, but it was a suggestion. See Post #27 of http://www.droidforums.net/forum/motorola-droid-bionic/184265-unable-check-updates-3.html
     
    Last edited: Dec 16, 2011
  11. twikoff

    twikoff New Member

    Joined:
    Dec 16, 2011
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    yea, ive seen fac reset mentioned a few times.. but been trying to avoid that

    if i sync backup assistant and then factory restore.. can i sign back in and restore from backup assistant to get apps and configs back?
     
  12. McGyver777

    McGyver777 Member

    Joined:
    Sep 18, 2011
    Messages:
    85
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    8
    Ratings:
    +2
    Use your Gmail account to backup not Verizon backup...that way you can update/change/delete from Web or phone.

    Verizon backup is the devil, once on, you can never cut it off without factory reset.

    Sent from my DROID BIONIC using DroidForums
     
  13. twikoff

    twikoff New Member

    Joined:
    Dec 16, 2011
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    if you use your gmail account.. doesnt that just backup books/contacts/gmail/calender?
    what about syncing/backing up apps?


    sorry.. not meaning to hijack this thread...
    so to get it back on track..

    Im still getting check for update is not available at this time..
    just checked with another bionic user in this office, and he didnt have a problem upgrading this morning
     
  14. jughead75

    jughead75 Member

    Joined:
    Nov 24, 2011
    Messages:
    61
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    8
    Ratings:
    +1
    I knew that I saw this thread somewhere. I asked the same question in the General Dis. forum.

    It has already been discussed here but the only way that I found to correct the trouble was a Factory Reset. I was able to download the update and now when I check I get the proper response, "Your device is up to date." Hope this helps.
     
  15. Blackhawk13

    Blackhawk13 Member

    Joined:
    May 4, 2011
    Messages:
    37
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Location:
    Pittsburgh PA
    Ratings:
    +0
    I am also getting the "check for updates not available at this time " WTF is going on.

    Sent from my DROID BIONIC using DroidForums
     
Search tags for this page
back up assistant upgrade check not available
,
backup assistant upgrade check is not available
,
backup assistant verizon upgrade check is not available
,

check for update is not available at this time droid x2

,
droid x2 check for update not available
,
droid x2 check for update was not available at this time
,
droid x2 system update not available
,
my droid x2 says check for update is not available at this t
,
upgrade check is not available verizon backup assistant
,
your device is up to date no update necessary