Cell Coverage map not accurate

Discussion in 'Android General Discussions' started by rollingrock, Jan 18, 2011.

  1. rollingrock

    rollingrock Member

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0
    So my buddy has a ranch in a town called Zephyr Texas.

    According to Verizon, it is covered in RED which means Digital Coverage.

    However, my phone DOES NOT WORK in this area.

    is there a trick to make it work or is the map total BS Marketing.

    As it stands in reality, my phone stops working 45 min BEFORE I even get to the town where Verizon says they have 3G service.

    What am I missing here? My buddy who has AT&T, his works just fine with no issues.

    http://www.verizonwireless.com/b2c/CoverageLocatorController




    Rant over but I do need some help.

    RR
     
  2. VideoGameMatt

    VideoGameMatt Member

    Joined:
    Jan 29, 2010
    Messages:
    138
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    They say at the bottom of the map in very fine print that coverage is not guaranteed in these areas. I must ask, when was the last time you updated your prl? It is possible that they just put up some new towers and they updated the map to it.
     
  3. Vulcan1600

    Vulcan1600 Super Moderator
    Staff Member Premium Member

    Joined:
    Nov 20, 2009
    Messages:
    5,843
    Likes Received:
    279
    Trophy Points:
    198
    Location:
    Pennsylvania
    Ratings:
    +289
    A couple of things to try. When's the last time you updated your PRL? Do *228 and press option 2. That should be done every 30 to 60 days. No, contrary to popular belief does it make your reception better, it adds any new towers since the last time you updated and maybe there's a new tower since the last time.

    If you really have no coverage, you can call *611 and ask for the CS rep to look at the map of towers in that area and they can pinpoint from your house to the nearest tower. If the land where you're at is flat, don't be surprised if the nearest tower is 5 or so miles away.

    That's the only way you're going to find out. Asking others who have no idea where Zephyr, TX is won't do you any good.
     
  4. rollingrock

    rollingrock Member

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0
    I have a D2 that is less than 3 months old...what is a PRL and how do you update it?

    I visit this Ranch 2 times pre month from DFW...on 20 West no problem at all...once I get 20 miles south off the highway, I pull over and make my last calls for the weekend, then I am naked the whole time and its extremely frustrating.

    Thanks
     
  5. VideoGameMatt

    VideoGameMatt Member

    Joined:
    Jan 29, 2010
    Messages:
    138
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Ratings:
    +0
    like vulcan said do *228 and then select option 2 and then it will take a few minutes to do the full update
     
  6. rollingrock

    rollingrock Member

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0
    got that thanks guys, I thought link I posted would show Zephyr TX....if you put that in you will see clearly it shows coverage.

    I just did the update, won't know until this weekend if it works....but unlike my blackberry I don't know how to switch the mode on the cellular to find roaming areas and make it work. The one thing I miss from my BB...

    while I had no data coverage with my BB on Verizon i could use the phone.
     
  7. dfuser312553

    dfuser312553 Silver Member

    Joined:
    Aug 27, 2010
    Messages:
    2,078
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    101
    Ratings:
    +0
    @OP Yeah the coverage map is worth about as much as a lifetime supply of dead kittens. My area is surrounded for hundreds of miles with coverage but in my neighborhood I drop 20x calls a week.

    Like everyone's recommended update your PRL via *228. Especially when you go out of town.
     
  8. Vulcan1600

    Vulcan1600 Super Moderator
    Staff Member Premium Member

    Joined:
    Nov 20, 2009
    Messages:
    5,843
    Likes Received:
    279
    Trophy Points:
    198
    Location:
    Pennsylvania
    Ratings:
    +289
    Updating your PRL with *228 selection option 2 will only work when you're in native VZW coverage. If you're roaming on the extended network, it won't work.
     
  9. billyidle

    billyidle Member

    Joined:
    Dec 6, 2009
    Messages:
    418
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Flint, MI
    Ratings:
    +0
    Did you turn Data Roaming on?
     
  10. rollingrock

    rollingrock Member

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0
    phone is set to "automatic"
     
  11. billyidle

    billyidle Member

    Joined:
    Dec 6, 2009
    Messages:
    418
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Location:
    Flint, MI
    Ratings:
    +0
    Is Data Roaming checked? Under Settings, Wireless and Networks, Mobile Networks
     
  12. rollingrock

    rollingrock Member

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    53
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Ratings:
    +0
    I don't see a Data Roaming.

    What I see is System Select....Home only or Automatic.
     
Search tags for this page
3g data in zephyr tx
,
accuracy of coverage map
,
are verizon maps accurate
,

how accurate are cell maps

,
how accurate are the verizon maps
,
how accurate is the verizon map
,

how accurate is verizon coverage map

,
re verizon coverage maps accurate
,
verizon coverage map digital coverage
,

verizon coverage map not accurate