1. You want that $100.00 in your pocket or an Amazon Fire TV don't you? Well here's the deal. With our new updated look we are in desperate need of an updated logo. The 'old' one has certainly served us well, but it's time. Find all the details here: bit.ly/1q0k6Wa
  2. DroidForums.net is currently undergoing a major software upgrade. If you are experiencing any problems logging in please: Contact Us

Can't Voice Search Contacts

Discussion in 'Motorola Droid' started by LennyPK, Nov 28, 2009.

  1. LennyPK
    Offline

    LennyPK New Member

    Joined:
    Nov 9, 2009
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Piedmont North Carolina
    No matter what I try, I cannot get voice commands to search my contacts list.

    Let's say I have a contact simply named John with a mobile phone number only. I've tried "Call John", "Phone John", "Dial John", "Call John Mobile".... nothing works.

    The Droid goes to a web search bringing back web results for "John".

    Any ideas what's wrong?
  2. stumpie
    Offline

    stumpie New Member

    Joined:
    Nov 21, 2009
    Messages:
    75
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Try this ,, tap Menue , Search , Then tap the Mic on the top of the screen .. Now say " Call John "

    I think this method makes it search the phone , not the internet ..

    Good luck ..
  3. LennyPK
    Offline

    LennyPK New Member

    Joined:
    Nov 9, 2009
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Piedmont North Carolina
    Tried it Stumpie, same results.

    Does not search through contacts.
  4. LennyPK
    Offline

    LennyPK New Member

    Joined:
    Nov 9, 2009
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Piedmont North Carolina
    p.s. I just checked and I do have "Contacts" set as a searchable item.
  5. stumpie
    Offline

    stumpie New Member

    Joined:
    Nov 21, 2009
    Messages:
    75
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0

    Hmmm ,, Don't know whats wrong . I just tried it with 5 of my contacts and it worked 100 % ..

    Maybe someone else will have an idea ..

    Good luck ..
  6. LennyPK
    Offline

    LennyPK New Member

    Joined:
    Nov 9, 2009
    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Piedmont North Carolina
    Well, I can get contacts up on the screen using the "Voice Dialer", but I thought the mike on the top of the screen next to Google search is supposed to check for a match in Contacts before going to the web.
  7. MikeDroid
    Offline

    MikeDroid New Member

    Joined:
    Nov 12, 2009
    Messages:
    51
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    There are two 'voice' icons, one searches the web(very cool!) the other contacts. You are using the web one, use the other one..
  8. osieko
    Offline

    osieko New Member

    Joined:
    Dec 20, 2009
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I am having the exact same problem. I showed a guy at the Verizon store and he was stumped. My voice search does not search contacts in the "Car Home" and the general search. The Verizon guy's Droid worked, but mine does not. Looks like a bug that happens in some phones and not all.
    Who do I talk to about this?
  9. G8TR
    Offline

    G8TR New Member

    Joined:
    Dec 11, 2009
    Messages:
    51
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Same problem here, contact voice dialer doesn't work.
  10. CronoDL
    Offline

    CronoDL New Member

    Joined:
    Dec 5, 2009
    Messages:
    27
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Voice Dialer works for me. I'd have say something like "Call Candice Mobile" and it'll find it. It doesn't work 100% of the time, but good enough. The Voice Dialer is different from the Google Voice Search, which does search the web, as well as contacts, but it's definitely not as accurate as the voice dialer, and it gives you a list of search results instead of directly dialing.
  11. flyer05
    Offline

    flyer05 New Member

    Joined:
    Nov 19, 2009
    Messages:
    77
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I have the same problem. I guess I will live with it.
  12. mcmess
    Offline

    mcmess New Member

    Joined:
    Dec 15, 2009
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I believe your contacts have to be synced with GMail. I had a problem getting contacts to come up when creating a text message. After syncing with my GMail account it works fine.
  13. danipolo
    Offline

    danipolo New Member

    Joined:
    Jan 31, 2010
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I have 3 droids. 1 works, 2 does not. it seems like the droid that works had the contacts imported from a SIM card. while the other 2 had contacts imported from exchange. Anyone else find this to be the case?

    I have had my phone physically replaced without success. I have spoken with the level 2 at Motorola as well without any luck.
  14. danipolo
    Offline

    danipolo New Member

    Joined:
    Jan 31, 2010
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    OK, I figured out a workaround for this issue. And it is related to importing contacts from gmail/exchange. The contacts apparently need to be on the actual phone for the voice search to find it.

    From contacts --> Menu --> Import/Export --> Export to SD Card
    Contacts --> Menu --> Import/Export --> Import from SD Card
    You will be asked if you should import it into which account (I chose gmail, was previously on exchange)

    after import is complete, voice search contacts should work.
  15. 1stdroid
    Offline

    1stdroid New Member

    Joined:
    Nov 17, 2009
    Messages:
    51
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    The voice dialer on my droid has never worked. Not even a little. I just tried it twice before writing this post and saying "call Denise" resulted in nothing the first time and asking me if I wanted to call Jason or Casey the second time.

    I speak clearly at an average pace. I find this really frustrating. I used the voice dialer on my razr for common contacts for 3 years and rarely had a problem.

    The (at least my) droid has a problem with voice commands. It's so bad, I don't even have the shortcut on any home screens. It really sucks.

    Any advice or just forget about this feature?
  16. danipolo
    Offline

    danipolo New Member

    Joined:
    Jan 31, 2010
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Did you try any of the advice on the threat? I don't know.. like the one above your post? Try importing your contacts into GMAIL?
  17. 1stdroid
    Offline

    1stdroid New Member

    Joined:
    Nov 17, 2009
    Messages:
    51
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    danipolo, I don't think my contacts should have to be duplicated in a gmail account for the phone to work. Sure, I could try that and then, if it doesn't work, what, go in and delete the duplicate contacts?

    Here's a question, why doesn't the phone, I don't know, work?
  18. les017
    Offline

    les017 New Member

    Joined:
    Nov 13, 2009
    Messages:
    296
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    thanks my friend - this worked perfectly. My Droid also never worked before using G Search. Now it comes up with a list. Beautiful - thank you
  19. danipolo
    Offline

    danipolo New Member

    Joined:
    Jan 31, 2010
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    :icon_ banana:

    A) You are preaching to the choir. The phone SHOULD be searching exchange / other contacts. If they are searchable without voice search, they should be voice searchable.

    B) All I was saying is that you should try one of the work-arounds, until hopefully google/motorola fixes the issue. If google/monotoral ever fixes the issue I will just delete the contacts from my gmail.
  20. GeLopez
    Offline

    GeLopez New Member

    Joined:
    Nov 29, 2009
    Messages:
    684
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Dallas TX
    i was also having problems getting a contact to show when sending a text message. but it seems that the contacts must be synced to google to be recognized. all good now!!!!

    i can now say "send text to (contact)(message)" yeaaaaa

    a 1 touch text msg!!!
Search tags for this page
android contacts voice search
,
android search contacts by voice
,

android voice search contacts

,
android voice search won't call contacts
,
s voice can't find contact
,

s voice can't find contacts

,
s voice can't find contacts in my contact list
,
voice contacts android
,
voice search contact
,

voice search contacts

,

voice search contacts android

,

voice search doesn't find contacts

,
voice search doesn't recognize contacts
,
voice search phone book
,
voice search torrent