Can volume buttons be locked from accidental touch

Discussion in 'Android Audio and Video' started by SMYDSMITH, Sep 10, 2016.

  1. SMYDSMITH

    SMYDSMITH Active Member

    Joined:
    Jul 4, 2010
    Messages:
    530
    Likes Received:
    90
    Trophy Points:
    28
    Ratings:
    +94
    Current Phone Model:
    Motorola Turbo 2
    Sometimes I want to be asked did you mean to change the volume in case buttons get clicked accidentally

    Sent from my XT1585 using Tapatalk
     
    • Like Like x 1
  2. mountainbikermark

    mountainbikermark Super Moderator
    Staff Member Premium Member

    Joined:
    Sep 5, 2010
    Messages:
    7,455
    Likes Received:
    3,886
    Trophy Points:
    1,563
    Ratings:
    +4,348
    I used to use a volume locker app but don't remember which it was. There are quite a few available on the Play Store for free. I'm unaware of how to, or if it's even possible, lock the volume without an aftermarket app.

    Support Our Troops!!!
    Beast Mode 4

    <><
     
    • Like Like x 3
  3. FoxKat

    FoxKat Premium Member
    Premium Member

    Joined:
    Apr 2, 2010
    Messages:
    14,806
    Likes Received:
    4,751
    Trophy Points:
    838
    Location:
    Pennsylvania
    Ratings:
    +5,290
    Current Phone Model:
    Droid Turbo 2 & Galaxy S7
    I've used several and they all work in one way or another. One I've found in particular that's interesting is Rocker Locker. It turns the volume keys into media volume only, thereby preventing it from accidentally turning off the ringer. This has been the single biggest issue with the rocker buttons. Who really needs to control the ringer volume on the fly all day long. You either turn it on while accepting calls, turn it down in areas where you want the ring to be relatively quiet, or turn it off in places you want it to be silent. This can be controlled from the volume settings.

    Rocker Locker works and doesn't need to run in the background all the time since it changes a setting we can't get to otherwise. Once changed it just works.

    Rocker Locker - Android Apps on Google Play

    Sent from my XT1585 using Tapatalk
     
    • Like Like x 1
  4. thatbaicong

    thatbaicong New Member

    Joined:
    Sep 18, 2016
    Messages:
    1
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Ratings:
    +1
    Current Phone Model:
    Sony Xperia Z1S C6919
    Twitter:
    https://twitter.com/thatb
    thank you :3
     
    • Like Like x 1
  5. SMYDSMITH

    SMYDSMITH Active Member

    Joined:
    Jul 4, 2010
    Messages:
    530
    Likes Received:
    90
    Trophy Points:
    28
    Ratings:
    +94
    Current Phone Model:
    Motorola Turbo 2
    The reason I need it most is when clicking the bottom rocker and power to take a snapshot it usually changes the volume is there a better way to take a screenshot on Android yet?
    I just downloaded and turned on rocket locker and I will see what happens. Some reviews say it makes the proximity sensor not work on some models in the way that it won't be able to switch from ear to spear volume when you put your phone to your ear. I'll see what I experience on turbo2
    Sent from my XT1585 using Tapatalk
     
    #5 SMYDSMITH, Sep 24, 2016
    Last edited: Sep 24, 2016
  6. mountainbikermark

    mountainbikermark Super Moderator
    Staff Member Premium Member

    Joined:
    Sep 5, 2010
    Messages:
    7,455
    Likes Received:
    3,886
    Trophy Points:
    1,563
    Ratings:
    +4,348
    Post back if that one works for you please.
    I saw this [​IMG] that might be what will be something for the screen shot dilemma you face. The floating icon option could be what you seek . There are quite a few screen shot apps that might be the way to go if a volume locker doesn't work right.

    Support Our Troops!!!
    Beast Mode 4

    <><
     
  7. Sajo

    Sajo Diamond Member

    Joined:
    Jan 25, 2013
    Messages:
    10,646
    Likes Received:
    6,751
    Trophy Points:
    1,863
    Location:
    Tennessee
    Ratings:
    +7,254
    Current Phone Model:
    Moto Droid Z Force
    There is no other way on a Moto phone, unless there are some apps that will take screenshots. You have to hit Volume Down & Power exactly at the same time. It takes some practice, but I have not turned the volume down in several years once I got used to hitting them at exactly the same time.


    Sent from my XT1585 using Tapatalk
     
  8. Mustang02

    Mustang02 Diamond Member

    Joined:
    Aug 8, 2010
    Messages:
    7,625
    Likes Received:
    5,115
    Trophy Points:
    1,563
    Location:
    Ohio
    Ratings:
    +6,073
    Current Phone Model:
    Nexus 6P/5X
    You don't have e Google now? Just hold the home button down. Screenshot.
     
  9. Sajo

    Sajo Diamond Member

    Joined:
    Jan 25, 2013
    Messages:
    10,646
    Likes Received:
    6,751
    Trophy Points:
    1,863
    Location:
    Tennessee
    Ratings:
    +7,254
    Current Phone Model:
    Moto Droid Z Force
    Oh right....yes we do. I totally forgot about that. Thanks for the reminder.

    Sent from my XT1585 using Tapatalk
     
    • Like Like x 1
  10. SMYDSMITH

    SMYDSMITH Active Member

    Joined:
    Jul 4, 2010
    Messages:
    530
    Likes Received:
    90
    Trophy Points:
    28
    Ratings:
    +94
    Current Phone Model:
    Motorola Turbo 2
    I have used floating button for pictures on iOS devices never occurred that Android would have too thanks for the link but I also hit the volume buttons by accident lots of times so changing the media volume instead of the ringer(which I have accidentally set to silent abd is the main issue) is sort of working but I would prefer a lock down toggle for volume. I also have a scheduled volume setting app that sets my favor volumes in the morning or click if they are screwed up and nights keeper pro for setting call and message volumes by people and times as well as applocker pro and gravity screen.

    Latest glitch is u am waiting fir Nova launcher to update widget locker for current Android os and to get widget locker updated at the same time as the Nova update instead of after the Nova update. As I use both and widget locker is partially crippled due to os on turbo 1 vs 2

    Also gravity screen screen off widget works great but is manual. Can a Tasker expert help me as I have never gotten Tasker to be useful or work as the GUI is not intuitive in my tests have had Tasker since day one as looks great but complex

    Also have irtech irule etc so all infrared can be controlled over wifi via it blaster useful if Android device doesn't have it built in

    Morning yall


    Sent from my XT1585 using Tapatalk
     
  11. SMYDSMITH

    SMYDSMITH Active Member

    Joined:
    Jul 4, 2010
    Messages:
    530
    Likes Received:
    90
    Trophy Points:
    28
    Ratings:
    +94
    Current Phone Model:
    Motorola Turbo 2
    It shows reminders select text and a few other options but don't see one for screen shot in turbo 2 os with Google now. Send screenshot of how u do I'm as home pressed on my turbo 2 brings up Google mini tasks not screenshots

    Sent from my XT1585 using Tapatalk
     
  12. SMYDSMITH

    SMYDSMITH Active Member

    Joined:
    Jul 4, 2010
    Messages:
    530
    Likes Received:
    90
    Trophy Points:
    28
    Ratings:
    +94
    Current Phone Model:
    Motorola Turbo 2
    Just installed it says has ads and in app purchases it also prompted to start recording everything on the screen ? Like a video so I cancelled out till I read more looks promising as it has 5 million downloads but don't want ads and want to learn more. It was the top hit in the play store for screen capture just now.

    Sent from my XT1585 using Tapatalk