Camera not working - SS 5.2 - Help anyone?

Discussion in 'ChevyNo1' started by sazerac, Mar 30, 2011.

  1. sazerac
    Offline

    sazerac New Member

    Joined:
    Mar 23, 2011
    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Massachusetts
    A few days ago, I've lost functionality of my camera. When I flashed SS 5.2, I came from a full clean wipe flash of SS 5.1. I then just flashed SS 5.2 using RZRecovery. My camera was working fine for a day or two on 5.2, and now the screen stays black. Some background:

    - I've tried different kernels thinking that the camera wasn't getting enough power to launch. All haven't been able to launch the camera. I've used all of chevy's kernels.

    - I have run fix permissions (suggested by a DF memeber). I did find out that FP needs to be backed out of manually sometimes and chevy said it'll be fixed in next version. I got FP to finish completely once, but that didn't resolve.

    - When I load the camera, everything seems ok (execpt the screen being black). I can load pictures from the gallery through the app. I can adjust camera settings. I can change the zoom, although I can't see if it works.

    If I can't resolve this, I think I will just do a full wipe and install. The ROM is awesome I'd love to keep it.

    Side question. When flashing kernels, is there anything that should be done other than just flashing the new kernel and making a backup prior?

    Thanks a lot for any help that I get.
  2. ChevyNo1
    Offline

    ChevyNo1 Premium Member Premium Member Developer

    Joined:
    Dec 28, 2009
    Messages:
    5,354
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    0
    I would do a backup (ie nandroid) and wipe - if camera then works - you know it's in the data somewhere ...

    You could also start a logcat and then open camera - that may give us some hints
  3. sazerac
    Offline

    sazerac New Member

    Joined:
    Mar 23, 2011
    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Massachusetts
    excellent. thanks for the response. i'm going to do a wipe like you suggested to see about it being in the data.
    as for the logcat, i'm a newb still, so i'm going to have to do some research to figure out how to do that. thanks again chevy
  4. sazerac
    Offline

    sazerac New Member

    Joined:
    Mar 23, 2011
    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Massachusetts
    I wiped 3-4 times, and then flashed SS 5.2 using RZR 2.0.3. This put me in a bootloop on the SS logo. Maybe a bad download of the 5.2 zip?
  5. sazerac
    Offline

    sazerac New Member

    Joined:
    Mar 23, 2011
    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Massachusetts
    Must have been a bad download of 5.2. I downloaded from another link and flashed after a full wipe. Camera doesn't work still, so it must not be bad data.

    I'll do some reading to figure out how to perform a logcat and post back. Thanks.
  6. ChevyNo1
    Offline

    ChevyNo1 Premium Member Premium Member Developer

    Joined:
    Dec 28, 2009
    Messages:
    5,354
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    0
    OK - if your camera is not working, even with a wipe and fresh install - something COULD be hardware related - if more people had this issue with a fresh wipe, I'd think otherwise - one OTHER thing you could try - is removing all pics from your SD (backup to PC). Since the camera has to read from SD to see what's there already ...
  7. sazerac
    Offline

    sazerac New Member

    Joined:
    Mar 23, 2011
    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Massachusetts
    Gave that a shot. Still no luck. Must be hardware related. Will a logcat (once I figure that out) help here?
  8. ChevyNo1
    Offline

    ChevyNo1 Premium Member Premium Member Developer

    Joined:
    Dec 28, 2009
    Messages:
    5,354
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    0
    It could - also wondering if camera works in any other ROM's??
  9. sazerac
    Offline

    sazerac New Member

    Joined:
    Mar 23, 2011
    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Massachusetts
    I haven't tried any other ROMs. Although I do have a logcat!

    How would you like me to get this to you?
  10. ChevyNo1
    Offline

    ChevyNo1 Premium Member Premium Member Developer

    Joined:
    Dec 28, 2009
    Messages:
    5,354
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    0
  11. sazerac
    Offline

    sazerac New Member

    Joined:
    Mar 23, 2011
    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Massachusetts
    sent....thank you.
  12. ChevyNo1
    Offline

    ChevyNo1 Premium Member Premium Member Developer

    Joined:
    Dec 28, 2009
    Messages:
    5,354
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    0
    You bet - the only thing I see in here that seems to be a problem is:

    Detected hang in vendor library, forcing restart

    And then everything related to camera dies ... so I can't really tell what the issue is!
  13. sazerac
    Offline

    sazerac New Member

    Joined:
    Mar 23, 2011
    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Massachusetts
    Well thanks for taking a look at it. Would reinstalling the camera app somehow work? Or do you think it's just hardware related.

    Donation to your beer fund sent this morning, sir! Thanks again.
  14. ChevyNo1
    Offline

    ChevyNo1 Premium Member Premium Member Developer

    Joined:
    Dec 28, 2009
    Messages:
    5,354
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    0
    I think at this point - the best way to rule out hardware is to try a completely different ROM. If camera works - that at least rules that out!

    Thanks for your support - it is appreciated!
  15. sazerac
    Offline

    sazerac New Member

    Joined:
    Mar 23, 2011
    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Massachusetts
    So I tried too more ROMs. Pete's BB, and then your SS 5.1. Both of them had the camera fail. I have a logcat from the camera try on SS 5.1. Think you can take a look at it? I'll send it your way.
  16. meishkov
    Offline

    meishkov New Member

    Joined:
    Feb 12, 2010
    Messages:
    957
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Sterling Heights, MI
    My camera is jacked up as well. It vibrates like crazy then sometimes just freezes up.... like no matter what I hit the Home button or back button it doesn't respond, it'll vibrate like 5 seconds after I hit either button. Eventually the force close window will pop up, but it seems to be pretty screwed. Which kinda sucks. Sucks that it seems like whatever gets fixed ends up breaking somethin else in the ROM. My evidence is the pages and pages of bug lists threads. Very frustrating this android hahaha.
  17. swise123
    Offline

    swise123 New Member

    Joined:
    Jul 18, 2010
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Nashville, TN
    Mine just quit as well. Started working when I went to 5.2 then updated with the patches now its back to a blank screen after the pic is snapped. Going to the gallery shows black image spots.

    Took one video and it did the same. After a reboot all picture spots were gone but their is one spot where I am assuming is the video slot.

    Sent from my Droid using Tapatalk
  18. Pikeness
    Offline

    Pikeness New Member

    Joined:
    Dec 26, 2009
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I was just going to post about this..

    This started happening to me when I want to 5.0 SS..

    My camera takes pictures, but everything I had prior doesn't show in my gallery nor can I send pictures from my SDcard from a filemanager.

    If I take new pics sometimes I can send them, mostly I can't. I've tried wipes and all the works. Don't know what the issue is.
  19. Pikeness
    Offline

    Pikeness New Member

    Joined:
    Dec 26, 2009
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    OK, so I fixed it..

    I did a FULL WIPE. Backed up my Download/Music folder onto my computer.

    Formatted SDCard.
    Rebooted phone into Recovery.
    Wiped Data/Cache Factory Reset
    Wiped Cache partition
    Format /system
    Format /data

    Installed 5.2 and everything loads perfectly fine, gallery and phone all work.