Camera is unable to initialize [after root]

Discussion in 'Motorola Droid 3' started by CS5n531, Nov 19, 2012.

DroidForums.net is the premier Android Forum - Registered Users do not see these ads. Please Register - It's Free!
  1. CS5n531
    Offline

    CS5n531 New Member

    Joined:
    Sep 7, 2011
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    A few months ago, I had rooted my phone successfully using "Pete's root" and all was well. I used my Superuser access strictly for having more control over the design of the GUI and changed nothing else with my phone. A few days after the root, my camera stopped working. I would try to open the camera, my phone would freeze for 5-10 seconds, and then I would be returned to my phone's main screen with a message reading, "Camera is unable to initialize."

    I immediately unrooted my phone to no avail - the problem persists. I researched the issue a bit and some people said clearing the camera's data fixed this problem (temporarily), but I never saw any results from this method after trying it. I also read to try a "soft reset", but this didn't fix the problem. The last solution I read was to try a factory reset which I did, but still no change to fixing my camera.

    Does anyone have a solid solution for this? Is my only solution to bring the phone to the Verizon store? Will Verizon be able to tell that I had previously rooted my phone? I'm afraid to bring it in, I'm not sure if the unroot leaves any evidence of having been previously rooted. Furthermore, I'd rather fix this problem myself in the comfort of my own home.

    Thanks in advance
  2. CS5n531
    Offline

    CS5n531 New Member

    Joined:
    Sep 7, 2011
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    Anyone?
  3. freaknormel
    Offline

    freaknormel New Member

    Joined:
    Dec 21, 2011
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    I had the same, sometimes it wasnt working. Does your front camera work? if not, it could be the starting of damage of flex cable
  4. CS5n531
    Offline

    CS5n531 New Member

    Joined:
    Sep 7, 2011
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    Since my camera as a whole is unable to initialize, I can't check to see if the front one works. Maybe there is a camera application that defaults to using the front camera?
  5. freaknormel
    Offline

    freaknormel New Member

    Joined:
    Dec 21, 2011
    Messages:
    21
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    Make a video call with tango
  6. CS5n531
    Offline

    CS5n531 New Member

    Joined:
    Sep 7, 2011
    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Ratings:
    +0
    Great suggestion - my front camera works! When starting a video call, it defaulted to my front camera which worked just fine. When trying to switch to the back camera, it would attempt to load but never would.

    So my back camera is broken - is there a camera/video application that defaults to using the front camera that I can use? I should probably just bring this to Verizon, but I'm afraid that Pete's Unrooting process may have left a trace of the root behind. Not trying to get in any trouble.
Search tags for this page

camera is unable to initialize

,
camera unable to initialize
,
camera unable to initialize droid
,
camera unable to initialize droid 3
,
droid 3 camera is unable to initialize
,

droid 3 camera unable to initialize

,

droid 3 front camera unable to initialize

,
droid bionic camera unable to initialize
,

droid camera unable to initialize

,
droid razr m camera unable to initialize