1. DroidForums.net is currently undergoing a major software upgrade. If you are experiencing any problems logging in please: Contact Us

Best way to add custom recovery to otherwise stock ROOTED FRG83D??

Discussion in 'Android Hacks and Help' started by pudah, Feb 23, 2011.

  1. pudah
    Offline

    pudah New Member

    Joined:
    Nov 20, 2009
    Messages:
    337
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    West Allis, WI
    I got a replacement phone recently and it came loaded with FRG83D. I used ABD and some nice instructions to gain root and add busybox, but haven't done anything else. I dont want any custom ROM this time around, or to change much. I may play with another kernel for overclocking later, but for now all I want is what I have with the ability to backup/restore images. Previously I was on a stock-like ROM and had nandroid backup for recovery.

    Ive found and read a bunch of tutorials here about adding a custom recovery image. I did it once before, but it's been a long time. My concern is that these are all either part of a bigger easy update/root/rom package which I am not interested in, or they are old and written for 2.0-2.1. Will these instructions still work? here and here

    Alternately is there a better method, better instructions or something more relevant to my version and what I'm trying to do? Keep in mind that I am already rooted and running the version I want, and it is stable, so I don't want to change anything except to add the ability to backup/recover. Any help is greatly appreciated.
  2. dodgersrgood
    Offline

    dodgersrgood New Member

    Joined:
    Dec 2, 2009
    Messages:
    818
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    rom manager is probably the easiest way to get a recovery. or if its just in update.zip format like rzr recovery
  3. pudah
    Offline

    pudah New Member

    Joined:
    Nov 20, 2009
    Messages:
    337
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    West Allis, WI
    Im not looking for the easiest necessarily. I dont THINK I want ROM Manager because Im not looking to add any ROMs or modify anything otherwise. I want to be able to boot into recovery by holding X, and install update.zip files, create a backup image or restore a backup image. As mentioned, I used nandroid before, and I believe SP Recovery before that. I'd prefer nandroid or SP (is nandroid part of clockwork?). I just want to put the recovery tool on there though. I am comfortable using ADB with instructions.

    ETA-I could be wrong about Rom Manager. Am I mistaking how it works and what it will do?
    Last edited: Feb 23, 2011
  4. Droid DOES!!
    Offline

    Droid DOES!! What iDoesn't Theme Developer Premium Member

    Joined:
    Jun 12, 2010
    Messages:
    6,321
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    0
    +1



    DroidForums Junkie!!
  5. dodgersrgood
    Offline

    dodgersrgood New Member

    Joined:
    Dec 2, 2009
    Messages:
    818
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I'm pretty sure clockwork backups only work with clockwork and same with sprecovery.. could be wrong tho. But if that's the case then you'd need whatever your previous backups were with. I know sprecovery backups are stored in nandroid folder on sd card. And with rom manager, in your case, you can just install it, flash whichever recovery you need, and then uninstall it if you aren't gonna do anything else with it. No need to download/install roms from it
  6. Droid DOES!!
    Offline

    Droid DOES!! What iDoesn't Theme Developer Premium Member

    Joined:
    Jun 12, 2010
    Messages:
    6,321
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    0
    Exactly right! I install RM about a week ago to flash CW to clear my battery stats. I then flashed SPRecovery back and uninstalled RM :)



    DroidForums Junkie!!
  7. pudah
    Offline

    pudah New Member

    Joined:
    Nov 20, 2009
    Messages:
    337
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    West Allis, WI
    I gave it a shot. I think I had SP Recovery before, but had clockwork even before that. It worked and I seem to have only what I want changed. The backup seems to be larger, and a took about 3x longer than SP Recovery did, but it's there, just in case nonetheless.

    Just to be clear though, if I wanted to install some ROM, or a custom kernel or whatever, using update.zip, I can do that with the installed Clockwork Recovery?
  8. pudah
    Offline

    pudah New Member

    Joined:
    Nov 20, 2009
    Messages:
    337
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    West Allis, WI

    How do you go about using this to install SP?



    Thanks everyone, by the way.
  9. furbearingmammal
    Offline

    furbearingmammal Super Moderator

    Joined:
    Jun 16, 2010
    Messages:
    10,354
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    0
    Location:
    So far north in NY I smell maple syrup when the wi
    Rzrecovery does everything clockwork does, including restore clockwork backups and wiping battery stats. It also allows charging from within recovery and is overclocked so everything is sped up.

    This came from my brain by way of my finger and my phone. Don't ask where any of them have been. Especially the brain.
  10. guidot
    Offline

    guidot Developer Relations Staff Member Premium Member

    Joined:
    Feb 10, 2010
    Messages:
    7,350
    Likes Received:
    270
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Massachusetts
    +1 to RZR and if you have root, and you don't like the easy way you can adb command recovery on.

    Also, you can sbf RZR and SPR on too.

    In order for it to stick, you will have to remove the FRS script though.
  11. furbearingmammal
    Offline

    furbearingmammal Super Moderator

    Joined:
    Jun 16, 2010
    Messages:
    10,354
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    0
    Location:
    So far north in NY I smell maple syrup when the wi
    RZR is superior in all ways to CW except it doesn't work with ROM Mangler. :) You have to do things manually, which works better anyway.
  12. pudah
    Offline

    pudah New Member

    Joined:
    Nov 20, 2009
    Messages:
    337
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    West Allis, WI
    Well it worked just fine. Thanks again. Now I might play with flashing different recoveries to see what I like best. This is my third droid this year, and the first setup that has everything I want without the bad redraw issues, so I hesitate to do too much more. I only intent on keeping the phone until 4g is in my area and I upgrade to a nice new, well, I dont know what the next phone will be... something android.
  13. williewonka
    Offline

    williewonka New Member

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    36
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    North Dakota
    I also have the same frg phone and tried rooting it last night with no success. But I think I also brick it but not sure I reset it to the original setting using the hard reset then it let me reactive it but I look this morning and still not working. Have you ever have the same problem?

    Sent from my DROIDX using DroidForums App
  14. pudah
    Offline

    pudah New Member

    Joined:
    Nov 20, 2009
    Messages:
    337
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    West Allis, WI
    No I haven't. I rooted from scratch with no recovery or anything. I used a method to push some stuff via ADB and it worked very well. If you are comfortable & familiar with this, it seems to be the most reliable if not trying to flash with a ROM or upgrade from a previously rooted phone with a lower version. I don't have the link to the instructions now, but I found them by searching "Rooting FRG83D". I can post a link later tonight.
  15. guidot
    Offline

    guidot Developer Relations Staff Member Premium Member

    Joined:
    Feb 10, 2010
    Messages:
    7,350
    Likes Received:
    270
    Trophy Points:
    0
    Location:
    Massachusetts
    You have an og Droid in addition to the X you are posting from?

    Sent from my GimpDroid (Installed by RZR).
  16. williewonka
    Offline

    williewonka New Member

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    36
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    North Dakota
    og droid

    Yes i have both and droid x and a og droid i was going to use the og droid as a text subject until i get more proficient with all the programs. Also the i tried that root an og droid and the droid wasn't coming up on the list at all.
  17. furbearingmammal
    Offline

    furbearingmammal Super Moderator

    Joined:
    Jun 16, 2010
    Messages:
    10,354
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    0
    Location:
    So far north in NY I smell maple syrup when the wi
    Two questions, then. Are you trying to access the phone from RSD Lite via the bootloader or via recovery? What OS is on the PC and does it have administrator access as well as the latest drivers installed?
  18. williewonka
    Offline

    williewonka New Member

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    36
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    North Dakota
    og droid

    I have tried the bootloader only not the recovery and i have windows 7 and it does have admin access also has the latest drivers i made sure of that. I can see it when i plug it in saying that it plug in right but can't see it on RSD light. Also i wanted to make sure that when i put the update.zip folder on my phone that i had to reload it from that file and when i did it wouldn't update from the sd card.
  19. williewonka
    Offline

    williewonka New Member

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Messages:
    36
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Location:
    North Dakota
    I google frg83d video and ended up with soup or root 1.8rA.exe which gave me the app super user on it with a ugly looking pirate with cross bones, so i guess my phone is rooted now yes or no. Also with the inactive phone i think it is verizon fault because even on my droid x it is saying it is not registerd but i used it to call a tech lady but it looks like i am going to there store tommrrow to figure it out.
  20. furbearingmammal
    Offline

    furbearingmammal Super Moderator

    Joined:
    Jun 16, 2010
    Messages:
    10,354
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    0
    Location:
    So far north in NY I smell maple syrup when the wi
    You're rooted. Congratulations. However, Soup or Root is craptastic.

    I have no idea what you're asking at this point, and you never answered my question. Could you please answer questions when they're asked so I can provide more useful help? Also, and very importantly, could you pleaseuse a little sentence structure and ask whatever it is you're asking? It makes my job a lot easier and it'll save you time and frustration because then I can provide accurate and responses. Thank you! :)